Sigurne kuće pune se sve mlađim ženama: Od početka godine ubijena i jedna devojčica!

25.11.2022

19:15

1

Autor: J.J.

Četiri vrste nasilja su najprisutnije, a prvo na listi je psihičko

Sigurne kuće pune se sve mlađim ženama: Od početka godine ubijena i jedna devojčica!
Nasilje / Ilustracija - Copyright Profimedia

Žene u celom svetu, pa i u Srbiji, svakodnevno su izložene nekoj vrsti nasilja, kako fizičkom, seksualnom, tako i psihičkom. Nasilje se prvenstveno javlja u porodici, ali i na radnom mestu, pa i na ulici.

Iz Savetovališta protiv nasilja u porodici za naš portal su kazali da su od početka godine u porodičnom nasilju ubijene 24 žene i jedna devojčica.

Profimedia
 

- Starosna granica korisnica Sigurne kuće se iz godine u godinu snižava, te možemo primetiti da nam dolaze sve mlađe žene. Naša pretpostavka je da su mlađe generacije žena osvešćenije po pitanju nasilja, i granica trpljenja je manja. A što se tiče oblika zajednica, nasilje je podjednako prisutno i u bračnim i vanbračnim zajednicama - objasnili su nam iz Sigurne kuće.

Dodaju da je svaki slučaj ekstrem za sebe, jer nijedna priča žene žrtve nasilja nije ista.

 - Prema našem iskustvu, najčešće je psihičko nasilje, zatim fizičko, ekonomsko, a najmanje je slučajeva seksualnog nasilja, jer se o njemu najteže progovara.

Upitani da li je porodično nasilje u porastu u Srbiji, odgovaraju da jeste.

- Porodično nasilje je fenomen koji je prisutan nevezano za vremenski period i društvene prilike. Naš doživljaj može biti da ga ima više, zato što se o njemu više i slobodnije govori, dok se ranije o tome ćutalo, bilo je sramota, ali je svakako bilo prisutno - zaključuju iz Savetovališta protiv nasilja u porodici.

Podizanje svesti o posledicama nasilja nad ženama i devojčicama

Srbija se i ove godine priključila globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, otvaranjem imerzivne izložbe "Bezbedna svuda" na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Inače, Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama počeo je da se obeležava 1981. godine u Bogoti, u znak sećanja na sestre Mirabel, političke aktivistkinje, koje su nemilosrdno ubijene u Dominikanskoj Republici 1960. godine. Ujedinjene nacije su prihvatile ovaj datum 1999. godine i od tada se svake godine širom sveta obeležava.

Novi podaci Ujedinjenih nacija o femicidu

Rezultati izveštaja agencije Ujedinjenih nacija UNODC i UN Women pokazuju da je više od pet žena ili devojčica ubijeno svakog sata od strane partnera ili drugih članova porodice u 2021. godini. Izveštaj je objavljen nekoliko dana pre Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama, koji se obeležava danas i podseća nas da je nasilje nad ženama i devojčicama najrasprostranjeniji oblik kršenja ljudskih prava u svetu.

Oko 56 odsto žena i devojčica u svetu ubijeno je od strane intimnih partnera ili drugih članova porodice (45.000 od 81.000), dok je od svih ubistava muškaraca, 11 odsto njih, ubijeno od strane članova porodice tokom prošle godine.

Podaci takođe pokazuju da je tokom protekle decenije ukupan broj femicida, ubistava žena samo zato što su žene, ostao uglavnom nepromenjen. Iako su ovi brojevi alarmantno visoki, broj femicida je zapravo mnogo veći, jer je femicid često iz mnogo razloga teško utvrditi.

Femicid je problem koji se tiče svake zemlje u svetu. U 2021, stopa rodno zasnovanih ubistava u okviru porodice najveća je u Africi - 2,5 na 100.000 žena ili devojčica, 1,4 u Americi, 1,2 u Okeaniji, 0,8 u Aziji i 0,6 u Evropi. Početak pandemije u 2020. godine poklopio se sa značajnim povećanjem femicida u porodici u Severnoj Americi i u Evropi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike