Podneta krivična prijava zbog vršnjačkog nasilja u Subotici: Brutalno prebijanom dečaku (13) odstranjena slezina

23.11.2022

14:20

1

Autor: 24sedam

Mladići se terete za delo teška telesna povreda i nasilničko ponašanje

Podneta krivična prijava zbog vršnjačkog nasilja u Subotici: Brutalno prebijanom dečaku (13) odstranjena slezina
Ilustracija - Copyright Profmedia

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Subotici, podneće krivičnu prijavu protiv jednog četrnaestogodišnjaka zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo teška telesna povreda.

Reč je o vršnjačkom nasilju u školi "Sonja Marinković", kada su trojica đaka osmog razreda sa leđa napala N.K. (13) kome je usled zadobijenih povreda odstranjena slezina.

Policija će protiv drugog četrnaestogodišnjaka podneti krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje, dok će za trećeg dečaka, trinaestogodišnjaka, izveštaj proslediti tužilaštvu.

-Sumnja se da su oni, pre dva dana, u jednoj osnovnoj školi u Subotici učestvovali u incidentu u kojem je teže povređen učenik osmog razreda - navode u saopštenju policije.

Кakve kazne škola može da izrekne učenicima

Na pitanje mogu li učenici biti isključeni iz škole, direktor Pajica Bašić je naveo da učenicima mogu da budu izreknuti ukor direktora i nastavničkog veća, da ocene iz vladanja budu smanjene na 2 ili na 1, a da u dogovoru sa drugom školom može da se izvrši prebacivanje učenika, ukoliko se proceni da je to najbolje rešenje.

Direktor škole je, na pitanje da li je škola zataškavala nasilje, kao što tvrdi otac povređenog dečaka, naveo da je škola otvorena za razgovor sa roditeljima i da nikad nijednom roditelju nije uskraćeno pravo da dođe i razgovara, ukoliko ima problem.

- Ja ne sporim da je pomenuti roditelj u ovih osam godina možda imao sa učiteljicom i sa razrednim starešinom, ali su ti problemi rešavani na nivou odeljenja i nisu dolazili do mene. Roditelj nikad nije došao kod mene kao direktora. Poslednji slučaj za koji ja znam desio se u petom razredu kada su detetu razbili naočare i taj slučaj smo rešavali u saradnji sa roditeljima - istakao je Pajica Bašić.

Dodao je da je OŠ "Sonja Marinković" velika škola i da ima 800 učenika i da se događanja prate na dnevnom nivou i ponovio da deca u početku nisu bila svesna da je reč o nasilju i da su mislila da je to igra.

- Zaista želimo našem učeniku što brži oporavak. To je želja svih nas, nastavnika, u ovoj školi - rekao je Bašić.

Govoreći o mehanizmima rešavanja vršnjačkog nasilja, Bašić je rekao da se škola pridržava protokola koje je propisalo Ministarstvo prosvete i da je reč o prvom slučaju trećeg nivoa nasilja u poslednjih osam, devet godina u toj školi i da se slučaju prilazi krajnje ozbiljno bez želje da se nešto zataškava.

- Ono što je naše, jeste da obrazujemo, da pričamo deci, da pokušavamo da skrenemo pažnju da ovo sve danas, ovaj virtuelni svet, ovo sve što oni gledaju nije prava realnost i da u životu može da izazove katastrofalne posledice. Na nama je da radimo i to ćemo se truditi i raditi i dalje - naveo je Bašić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike