Ministar Ružić zgrožen vršnjačkim nasiljem u školi u Subotici: "Dete je bilo u strahu, nije odmah reklo šta se desilo, samo da je palo"

23.11.2022

12:11

0

Ministar je naveo da su opravdani srdžba i stav roditelja

Ministar Ružić zgrožen vršnjačkim nasiljem u školi u Subotici: "Dete je bilo u strahu, nije odmah reklo šta se desilo, samo da je palo"
Branko Ružić - Copyright Tanjug

Ministar prosvete Branko Ružić izrazio je danas zgražavanje zbog nasilja u Subotici u kojem je zbog vršnjačkog nasilja dečak (13) ostao bez slezine.

- Mogu da izrazim zgražavanje nad nasiljem koje se dogodilo u Subotici, na žalost dešava se i u drugim sredinama, takođe i u Trsteniku -  rekao je Ružić novinarima pred početak skupa "Veliki ljudi od malih nogu" na kojem je predstavljen projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja koji se realizuje uz podršku Svetske banke i u partnerstvu Fondacije Novak Ðoković.

Ružić je rekao da Ministarstvo radi u kontinuitetu i da deo nadležnosti imaju i jedinice lokalne samouprave, gradska inspekcija, pokrajinska i republička.

- Očigledno da se nasilje odigralo u kratkom perodu. Dete koje je bilo predmet nasilja druge dece bilo je u strahu i nije momentalno reklo šta se desilo, samo da je palo. Hvala bogu da se sve završilo na dobar način u tim okolnostima - rekao je Ružić.

Ministar je naveo da je opravdana srdžba i stav roditelja.

- Medicinska nega da smo u startu znail o čemu se radi bi nastupila i mnogo brže - rekao je Ružić i dodao da je direktor škole postupio po svim protokolima.

Na temu dešavanja u Trsteniku i vinovnicima nasilja prema profesorki engleskog, ministar kaže da očekuje da vinovnici budu isključeni iz škole.

Foto:Printskrin/Tviter
Nastavnica iz Trstenika

- Svakako je potrebno da poštujemo zakonodavni okvir, pocedure i da shvatimo svi zajedno i mediji kojim se zahvajujem na alarmiranju i svi u društvu, da postoje procedure, da ne možemo donositi odluke preko noći da bi efikat bio onakav kakav je propisan pravilnicima, protokolima i zakonom - rekao je Ružić.

Ministar je dodao da se utvrđuje nivo nasilja, verbalnog ili fizickog, i da se uključuju i drugi akteri, centri za socijani rad, MUP.

Svi smo na zajedničkom poslu, rekao je ministar.

Podsetio je da je disciplinska komisija dala predlog, a da nastavničko veće donosi odluku u skladu ne sa njegovim stavom već svakog zdravorazumskog javnog radnika.

- Intimno govoreći nadam se da su predložene najoštirije kazne - izbacivanje iz škole - naveo je on.

Vazno je, kako kaže, apelovati na roditelje da shvate da je škola druga kuća za njihovu decu, ali i da se pozabave i prvom kućom i vaspitanjem koje daruju deci.

Moramo da radimo na polju prevencije

- Nije nam namera da se bavimo samo sankcijama, mnogo je učinjeno na polju prevencije, to je jedini put da se smanji nivo nasilja - rekao je on.

Dodao je da je sa sindikatima dogovoreno da se naredne nedelje formira radna grupa, kako bi sve postojeće mehanizme upotrebili da utegnemo sistem i da se svi zajedno pozabavimo problemom nasilja.

- Važna je iskrenost u postupanju prema tim temama i da svi koji temu pokreću u durštvu imaju dobru volju kako doći do rešenja - rekao je Ružić.

Na pitanje vezano za zahtev o tome da nastavnici dobiju satus službenog liča, Ružić kaže da je Ministarstvo pravde pokrenulo još 2019. radnu grupu za različite profesije, pa i za nastavnike, koja je radila na iznalaženju rešenja efekata i benefita ukoliko bi nastavnici dobili status službenog lica.

- Čak i sami nastavnici i predstavnici sindikata na sastanku nisu bili uvereni da bi ta odgovornost, pre svega u krivično pravnom smislu, u smislu njihovog nepostupanja bila adekvatna želji koju žele da postignu - rekao je on.

Ružić je naveo da su razmatrali drugu mogućnost po pitanju statusa, da se prema vinovnicima tih akata u slučaju nasilja primenuju sve odredbe krivičnog zakona, što, kako dodaje, i stoji u zakonu.

Verujem da ćemo na toj radnoj grupi razgovarati i o tome šta je najadekvatnije rešenje, rekao je Ružić i podsetio da u Srbij postoji 1.800 srednjih i osnovnih škola, a u osnovnom i srednjem obrazovanju 750.000 dece.

Naravno da društvo koje je uspešno prebrodilo koronu, dojave o lažnim bombama stvara stresne situacije, ali one ne aboliraju počinioce nasilja, već zahtevaju mnogo jači pristup predagoga i psihologa, naveo je on.

- Škola ima sve mehanizme, zato je potrebno da se roditelji obraćaju školi, a ne medijima - rekao je Ružić, a na podsećanje da se otac školi u Subotici obraćao godinama dodao da ne bi zalazio kako će ko u teškoj situaciji intimno odreagovati.

- Znamo zvaničan podatak da je dete koje je preživelo nasilje u Subotici da su mu u petom razredu bile polomljene naočare, inspektorka je izašla na teren, direktor je sve jasno izneo, postupa se po protokolima - rekao je ministar.

Dodao je da želi da još jednom apeluje na roditelje da prijave školi, ako primete da ne reaguju i da se obrate nadležnim službama ministarstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike