Ministar Ružić otkriva kakve kazne očekuje za učenike iz Trstenika: Roditelji za jednog đaka doneli dokaz o neuračunljivosti

22.11.2022

18:50

6

Nasilja je, nažalost, bilo, ima ga i biće ga, ali postoje jasni protokoli i jasne edukacije i pravilnici na koji način se postupa u tim slučajevima - poručio je Ružić

Ministar Ružić otkriva kakve kazne očekuje za učenike iz Trstenika: Roditelji za jednog đaka doneli dokaz o neuračunljivosti
Branko Ružić - Copyright Tanjug

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da očekuje da će sva tri učenika iz Trstenika, koji su izmakli stolicu nastavnici i sve to snimali mobilnim telefonom, do kraja nedelje biti kažnjeni najstrožom kaznom - isključenjem iz škole.


U izjavi za Tanjug, Ružić je rekao da su u međuvremenu, roditelji jednog od učenika dostavili medicinsku dokumentaciju od nadležne zdravstvene ustanove da je dete u trenutku izvršenja tog dela bilo neuračunjivo.

Što se tiče kazni, kaže ministar, postoje jasni pravilnici i protekli koji definišu.

- U Srbiji ima 1.800 osnovnih i srednjih škola, skoro 750.000 učenika i oko 150.000 ljudi radi u prosvetnom sistemu. Nasilja je, nažalost, bilo, ima ga i biće ga, ali postoje jasni protokoli i jasne edukacije i pravilnici na koji način se postupa u tim slučajevima - poručio je Ružić.

On je istakao da moramo imati nultu toleranciju za nasilje prema nastavnicima, ali i za vršnjačko nasilje i to podrazumeva da će, kako kaže, vinovnici nemilog događaja u Trsteniku biti najstrože kažnjeni.

- Moramo svi zajedno raditi na autoritetu nastavnika koji rade jedan plemeniti posao. Moramo povesti računa, ne samo o njihovim platama, već i o njihovom statusu u društvu - poručio je ministar.
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 


Na pitanje da li to znači da će prosvetni radnici dobiti status službenog lica, Ružić je odgovorio da je iz razgovora sa sindikatima zaključio da oni nisu za takvo rešenje.

- Pre svega iz praktičnih razloga. Jer je onda krivična odgovornost kako tog službenog lica, kao i onoga ko učini nasilje prema njemu mnogo veća. Mislim da možemo doći do jednog održivog rešenja koji je bolji i za nastavnike i zato smo formirali Radnu grupu u koju će ući i predstavnici koje će delegirati reprezentativni sindikati - rekao je Ružić.

On kaže da treba zahvaliti medijima koji su alarmirali javnost o tome šta se dešava u školama, ali da apeluje da prijave ne idu prema medijima, nego tamo gde treba, pre svega školama.

Posle toga, zavisno od nivoa nasilja, kaže ministar, ako je potrebno uključićemo Centar za socijalni rad, tužilaštvo, policiju.

- Stičem utisak da je u javnosti jedina tema nasilje u školama. S tim se ne bih složio, ali poznajući situaciju mogu da kažem da to nije tako - poručio je ministar prosvete.

On kaže da je, što se tiče slučaja u Trsteniku, razgovarao sa nastavnicom u u želji da joj pruži podršku.

Takođe, Ružić kaže da nije stvar u tome da deca budu izbacivana iz škole, da teme nisu sankcije, već edukacija i prevencija.

- Nemojte da zaboravimo na kuću gde se stiče vaspitanje i formira vrednosni okvir. Apelujem na roditelje da budu aktivni deo tog procesa - apelovao je Ružić.

Na pitanje da li će se proširivati kapaciteti u studenskim domovina, Ružić je odgovorio da je velika zainteresovanost za boravak studenata u domovina zbog rasta cena iznajmljivanja stanova.

Printscreen/Twitter/krunskisvedok
 


- Ideja je da 2025. u Studentskom gradu na Novom Beogradu podignemo kulu sa 1.000 mesta, a isto ćemo uraditi i u Novom Sadu i u Nišu. Rekonstruisaćemo dom Karaburma, ali i ostale, da bi podigli nivo kapaciteta koje bi bio održiv za studente koji studiraju u studentskim centrima - rekao je Ružić.

Što se cena tiče, Ružić ističe da su doručak, ručak i večera u studentskim domovima 236 ili 286 dinara.

Kako kaže, sve koje time nisu zadovoljni pitao bi da li izlaze negde da popiju kafu ili koka-kolu.

Ipak, najavljuje da će se cene usklađivati.

- Do ove godine subvencionisanje od strane države bilo je 83,5 odsto. Mi smo povećali cene da bi imali održiv sistem, ali neznatno i to nije bilo dramatično, što se vidi i po želji studenata da budu na komercijalnim mestima u studenstim domovima. Da imamo tri puta više mesta u domovima bila bi ispunjena - naglasio je ministar.

Kolektiv škole:Stati na put nasilju, učesnike kazniti
 

Kolektiv Tehničke škole u Trsteniku osudio je još jednom nasilje đaka prema nastavnici i upozorio da je treba stati na put nasilju, a učesnike događaja adekvatno kazniti.


- Moramo biti jedinstveni i ljudska je dužnost stati na put tiranstvu i svakoj vrsti nasilja - navodi se u izveštaju sa vanredne sednice Nastavničkog veća koji je objavljen i na društvenim mrežama te škole.

Kolektiv navodi da su jednoglasni su u tome da treba osuditi svaki vid nasilja, kao i to da učesnike događaja treba adekvatno kazniti.

- Nedopustivo je ugrožavanje integriteta, dostojanstva i duševnog mira svakog pojedinca, pogotovu na radnom mestu - navedeno je iz škole.

Kolektiv naglašava da svima treba staviti do znanja da bahatost, nevaspitanje, bezobrazluk, drskost i bilo kakav vid nasilja nisu prihvatljivi.

Podsećaju da su se Tehnicka škola Trstenik, kao i njeni zaposleni, našli u žiži javnosti nakon nemilog incidenta koji se dogodio profesorki te škole koja je pretrpela psihičko, fizičko i digitalno nasilje i dodaju da su održali vanrednu sednicu Nastavnickog veća na kojoj je, kako navode, saopšteno da su poštovane sve procedure i da je dogadaj do detalja ispitan.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike