Naučnici objavili prvu listu uzročnika gljivičnih infekcija: "Ugrožavaju zdravlje ljudi, otporniji su i šire se"

26.10.2022

13:21

0

Nedostatak fokusa na opasnosti od gljivičnih patogena znači da postoje velike praznine u znanju, kao i nedostaci u praćenju, lečenju i dijagnostici

Naučnici objavili prvu listu uzročnika gljivičnih infekcija: "Ugrožavaju zdravlje ljudi, otporniji su i šire se"
bakterija legionela profimedia-0101637749 - Copyright Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija sastavila je prvu listu gljivičnih patogena koji predstavljaju najveću pretnju po zdravlje ljudi, upozoravajući da neki sojevi postaju otporniji na lekove i da su sve rasprostranjeniji. Telo Ujedinjenih nacija sastavilo je listu za viruse i bakterije i objavilo da gljivične infekcije i njihova sve veća otpornost na lečenje predstavljaju sve veći rizik. 

Nedostatak fokusa na opasnosti od gljivičnih patogena znači da postoje velike praznine u znanju, kao i nedostaci u praćenju, lečenju i dijagnostici. Bilo je teško znati i proceniti pretnju zbog nedostatka podataka, navodi WHO, pozivajući vlade i naučnike na velike napore da pojačaju odgovor na 19 gljivičnih infekcija sa liste.

- Izlazeći iz senke pandemije bakterijske antimikrobne rezistencije, gljivične infekcije se šire i postaju sve otpornije na lečenje, postajući problem javnog zdravlja širom sveta - rekla je dr Hanan Balki, pomoćnik generalnog direktora SZO za antimikrobnu rezistenciju.

Gljivične infekcije često pogađaju ljude koji su već teško bolesni, poput pacijenata obolelih od raka ili tuberkuloze, a brojke su skočile među hospitalizovanim pacijentima sa kovidom -19 tokom pandemije.

Postoje samo četiri vrste lečenja sa veoma malo novih opcija u razvoju. Klimatske promene takođe znače da se učestalost i geografski opseg patogena širi, ističe SZO. Otpor je delimično uzrokovan prekomernom upotrebom antifungala u poljoprivredi.

Lista deli patogene u tri kategorije na osnovu njihovog potencijalnog uticaja i podataka o riziku od rezistencije: kritični, visoki i srednji prioriteti. Kritična prioritetna grupa uključuje Candida auris, koja je veoma otporna na lekove i koja je izazvala brojne epidemije u bolnicama širom sveta.

Grupa visokog prioriteta uključuje brojne druge gljivice iz porodice Kandida, kao i druge kao što je Mucorales, grupa koja sadrži gljive koje izazivaju mukormikozu, ili "crnu gljivicu", infekciju koja se brzo širi među teško bolesnim ljudima posebno u Indiji tokom izbijanja Covid-a 19.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike