I u Srbiji se povlače Wudy viršle: Iz Ministarstva poljoprivrede se oglasili za 24sedam!

22.09.2022

10:56

1

Nakon vesti o prisustvu bakterije, ovaj proizvod su zabranile Bosna i Hercegovina, Slovenija i Albanija

I u Srbiji se povlače Wudy viršle: Iz Ministarstva poljoprivrede se oglasili za 24sedam!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nakon vesti da je Agencija za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaveštena da su na tržište BiH isporučene pileće kobasice poreklom iz Italije u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije su nam kazali da Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu.

- Od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije /RASFF dobili smo obaveštenje br. 2022.4497 kao hitnost da je proizvod u tipu barene kobasice brenda „Wudy“, uvezen iz Italije, kontaminiran  bakterijom listerijom. Ova bakterija može izazvati trovanja hranom, naročito kod osetljivih kategorija populacije. Prema trenutnim informacijama u Srbiju je uvezena količina u pakovanjima od 1 kg, 250 grama, 240 grama i 150 grama. Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu  uvezenih pošiljaka, čija će dalja distribucija biti zabranjena, a proizvod koji je dospeo na tržište biće odmah povučen i neškodljivo poništen - naveli su iz Uprave za veterinu.

Nakon vesti o prisustvu bakterije ovaj proizvod su zabranile Bosna i Hercegovina, Slovenija i Albanija.

Takođe, kontaktirali smo s Centrom za ispitivanje namirnica, gde su nam kazali da kada se pojavi bakterija u hrani u određenoj državi, onda postoji specifičan sistem gde se obaveštavaju ostale države u regionu o tome.

Manifestuje se različitim simptomima

Ova bakterija često se nalazi u prehrambenim proizvodima: nepasterizovanom mleku, sirevima, sladoledu, sirovom povrću, mesnim prerađevinama, sirovoj i kuvanoj živini, svim tipovima sirovog mesa i sirovoj i dimljenoj ribi. Istraživanja pokazuju da je oko 20 puta povećana verovatnoća da će žene u trudnoći oboleti od listerioze nego druge, zdrave odrasle osobe. Kako je listerija slabo patogena, kod odraslih se javlja kod osoba sa oslabljenim imunitetom (dijabetes, alkoholizam, ciroza jetre, bolesti limforetikularnog sistema i kod imunodeficijencija).

Bolest listerioza, koju izaziva ova bakterija, može se manifestovati različitim simptomima, odnosno sindromima, koji variraju zavisno od patogeneze, mesta ulaska uzročnika i uzrasta pogođene osobe. Inkubacija kod listerioze iznosi od sedam do 30 dana. Izuzetno je opasna za trudnice i porodilje, gde može da dovede do teških oštećenja ploda, pa i smrti deteta.

- Kada se tako nešto desi postoji jedan sistem koji je veoma specifičan za javljanje i uzbunjivanje na nivou cele Evrope. Kada se to dogodi oni  to objave i sve države dobijaju taj izveštaj. Nakon toga se sprovodi kontrola u svakoj državi, gde se gledaju i datumi proizvodnje, da bi se rešio problem na najbolji mogući nači - rekli su nam iz Centra za ispitivanje namirnica.

Podsetimo, radi se o proizvodima brenda "Wudy" čiji je proizvođač "Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L." (P.le A.Veronesi 1 S.Martino B.A., Italija), piše u saopštenju Agencije za bezbednost hrane BiH.

Radi preduzimanja mera zaštite zdravlja potrošača, sve raspoložive informacije Agencija je dostavila na daljnje postupanje merodavnim inspekcijskim službama u Bosni i Hercegovini, od kojih je zatraženo i povratno izveštavanje Agencije za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine.

- Potrošačima preporučujemo da zbog smanjenja rizika po zdravlje ne konzumiraju proizvode identifikovane u tabeli - navodi se u saopštenju.

Bakterija L. monocytogenes ima sposobnost rasta na niskim temperaturama, što joj omogućava umnožavanje u rashlađenoj hrani. Rizične grupe populacije za listeriozu su trudnice, imunokompromitovane osobe, oboleli od karcinoma, dijabetičari, astmatičari i osobe starije životne dobi, a komplikacije se mogu pojaviti i kod zdravih ljudi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike