Koliko je opasna bakterija nađena u omiljenim pilećim viršlama? Trudnice su u posebnom riziku

22.09.2022

08:53

0

Autor: I.K.

Ova bakterija često se nalazi u prehrambenihm proizvodima: nepasterizovanom mleku, sirevima, sladoledu, sirovom povrću, mesnim prerađevinama, sirovoj i kuvanoj živini, svim tipovima sirovog mesa i sirovoj i dimljenoj ribi

Koliko je opasna bakterija nađena u omiljenim pilećim viršlama? Trudnice su u posebnom riziku
laboratorija - Copyright Profimedia

Na tržište BiH isporučene su Wudy viršle zaražene bakterijom Listeria monocytogenes, zbog čega je odmah reagovala Agencija za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine, koja je apelovala na potrošače da ne konzumiraju ove proizvode.

Značajna karakteristika ove bakterije je da raste i na temperaturi od 4 stepena, što znači da čuvanje hrane u frižideru nema značajno dejstvo na sprečavanju rasta ove bakterije. Prenosi se: kontaminiranom hranom, sisanjem, preko pupka i kongenitalno, aerogeno, hematofagnim insektima, preko oštećene sluznice usta, navodi stetoskop.info.

Ova bakterija često se nalazi u prehrambenihm proizvodima: nepasterizovanom mleku, sirevima, sladoledu, sirovom povrću, mesnim prerađevinama, sirovoj i kuvanoj živini, svim tipovima sirovog mesa i sirovoj i dimljenoj ribi. Istraživanja pokazuju da je oko 20 puta povećana verovatnoća da će žene u trudnoći oboleti od listerioze nego druge, zdrave odrasle osobe. Kako je listeria slabo patogena kod odraslih se javlja kod osoba sa oslabljenim imunitetom (dijabetes, alkoholizam, ciroza jetre, bolesti limforetikularnog sistema i kod imunodeficijencija).

Bolest Listerioza, koju izaziva ova bakterija može se manifestovati različitim simptomima odnosno sindromima koji variraju zavisno od patogeneze, mesta ulaska uzročnika i uzrasta pogođene osobe. Inkubacija kod listerioze iznosi od 7 do 30 dana. Izuzetno je opasna za trudnice i porodilje, gde može da dovede do teških oštećenja ploda, pa i smrti deteta.

Kod veće dece i odraslih najčešće prolazi kao gnojni meningitis ili meningoencefalitis. Meningitis počinje naglo s glavoboljom, visokom temperaturom, povraćanjem. Kod težih slučajeva mogu se pojaviti poremećaji svesti, konvulzije i paralize mišića pokretača oka. Likvor može biti zamućen.

Encefalitis (upala mozga) je češći kod listerioze nego kod drugih gnojnih meningitisa i može se javiti u gotovo 20 odsto slučajeva, ipak klinički se ne može razlikovati od encefalitisa drugog porekla. Počinje visokom temperaturom, poremećajima svesti, neurološkim ispadima (paralize moždanih živaca i ekstremiteta) i konvulzijama. Likvor je bistar, moguć je tek nešto povećan broj limfocita. Sepsa se karakteriše povišenom temperaturom. Ukoliko temperatura potraje može doći do lokalizacije simptoma (upala pluća, endokarditis, meningitis itd.).

Može da se razvije kao glandularni ili anginozni oblik sličan infektivnoj mononukleozi sa anginom, povećanim limfnim čvorovima na vratu i povećanjem slezine, kao gnojni konjunktivitis i otok limfnih čvorova ispred uha, zatim na koži anajčešće na šakama i podlakticama, kao upala mokraćne cevi (uretritis) koji se prenosi seksualnim putem...

Jedini način da se dijagnostikuje je izolacija uzročnika i ispitivanje antigenske građe monospecifičnim serumima. Uspešnost lečenja zavisi od brzine dijagnoze i početka lečenja. U terapiji su podjednako uspešni penicilin G i ampicilin. Terapiju treba sprovoditi još 3 - 4 nedelje nakon nestanka simptoma.

Da bi se izbeglo da se dođe u kontakt sa ovom bakterijom, treba izbegavati konzumiranje nepasterizovanog mleka i mlečnih proizvoda, kao i svih vrsta gotove hrane koja se ne zagreva pred upotrebu. Potrebno je i dobro podgrejati sve vrste mesnih proizvoda, pogotovo prerađevina kao što su viršle i kobasice. Bilo kakvi ostaci mesnih proizvoda koji su čuvani u frižideru bi trebalo da se dobro zagreju, a sirovo povrće pred upotrebu treba dobro oprati, savetuju na Stetoskop.info.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike