Čuvajte se i smrznutog povrća: Pre četiri godine listerioza harala Evropom, a u Americi godišnje ubije i do 300 ljudi

23.09.2022

10:54

0

Autor: D. R.

Zamrznuto povrće u najvećem broju slučajeva morate termički obraditi pre konzumiranja, čak i ako samo planirate da ga stavite u salatu ili smuti

Čuvajte se i smrznutog povrća: Pre četiri godine listerioza harala Evropom, a u Americi godišnje ubije i do 300 ljudi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vest da je otkriveno prisustvu bakterije Listeria monocytogenes u popularnim viršlama uzdrmala je i zabrinula javnost.

Dobra strana priče je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije odmah ragovalo i donelo odluku da dalja distribucija ove namirnice bude zabranjena, a proizvod koji je već dospeo na tržište bude odmah povučen i neškodljivo poništen.

Preporuka Agencija za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine, gde je prvobitno i otkrivena ova bakterija u Wudy viršlama, zbog smanjenja rizika po zdravlje, preporučila je građanima da se ne konzumiraju proizvodi navedeni u tabeli.

fsa.gov.ba
 

Važno je naglasiti da se ljudi najčešće zaraze ako konzumiraju nedo­voljno termički obrađenu hranu koja potiče od bolesnih životinja ili je zagađena njihovim izme­tom, a to su mleko, mlečni proizvodi (posebno meki sir, nekuvano mleko) i mesni delikatesni proizvodi (posebno oni narezani, ali i industrijske paštete), riblje (dimljena riba), živinsko i goveđe meso, povrće. 

Kod zdravih osoba listerija izaziva blage simptome poput mučnine, povraćanja i dijareje, međutim, kod osetljivijih kategorija stanovništva poput novorođenčadi, trudnica, starijih osoba, hroničnih bolesnika i slično, zbog brzog napredovanja bakterije i infekcije, stanje može da bude izuzetno ozbiljno.

Kakva je to bakterija i kakva nam opasnost preti od listerije za TV K1 ispričao je prof. dr Darko Nožić.

- Radi se o vrlo opasnoj bakteriji, ali za određene kategorije pacijenata. To su prvenstveno trudnice i stariji imunokompromitovani ljudi. U SAD od listerije umre od 200-300 ljudi godišnje. Za zdrave ljude nije toliko opasna. Oni najčešće imaju proliv ili povraćaju, kao i kod drugih infekcija. Trudnice su kategorija ljudi koja jako mora da vodi računa šta jedu. Isto tako, ljudi stariji od 65 godina i oni koji imaju neku bolest imunokompromitujuću. Kod njih je listerioza veoma opasna, invazivna, prelazi na centralni nervni sistem, moždane ovojnice i zato izaziva tešku kliničku sliku sa smrtnošću od oko 20 odsto - rekao je doktor.

Stoga, podsećamo na slučaj od pre četiri godine kada je bakterijska infekcija koju uzrokuje bakterija iz grupe listerija harala je Evropom i kako se sumnjalo izazvala smrt devetoro ljudi. Tada se kao krivac navodio zamrznuti kukuruz, ali i zamrznuti pasulj i spanać .

Profimedia
 

Agencija za standardizaciju hrane Velike Britanije, "Food Standards Agency" upozorila je potrošače da povedu računa da su sve zamrznute namirnice koje koriste dobro termički obrađene – čak iako se one koriste za pravljenje sosova ili smutija.

Za dva od 11 zabeleženih slučajeva u Velikoj Britaniji, zna se da su se zarazili nakon što su konzimirali isti brend zamrznutog kukuruza koji se nabavlja iz Mađarske, a iz te zemlje je tada naređeno hitno povlačenje svih zamrznutih proizvoda.

Takođe, 2015. u Americi je izbila epidemija trovanja hranom, koja je zahvatila 12 država, a bila je uzrokovana konzumiranjem sira uvezenog iz Finske.

Izbijanje infekcije bakterijom listerija u SAD, koja je potekla iz dinja kantalupa, desilo se i 2011, i izazvala smrt 13 osoba, dok su zaražene 72, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Mere opreza

Najbolji način da sprečite infekciju je da pazite na higijenu pri pripremi hrane i dobro termički obradite namirnice. Podsećamo vas da zamrznuto povrće u najvećem broju slučajeva morate termički obraditi pre konzumiranja, čak i ako planirate da ga stavite u salatu, neki sos ili smuti.

Klice listerije mogu da rastu i razmnožavaju se i u frižideru, a niska temperatura za to nije presudna, pa mogu da kontaminiraju frižider i prošire se na drugu hranu van njega.

Stručnjaci naglašavaju da je najbolji način da se spreči listerija temeljno pranje i obrada hrane.

- Sve preko 70 stepeni uništava listeriju. Tu isključujem mogućnost nastanka bolesti – kazao je dr Nožić u „Uranku“.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike