Mame, oprez na plaži! Dete može da izgori i u hladu, stručnjaci savetuju dve stvari koje morate imati da odmor ne postane noćna mora!

28.07.2022

07:10

0

Stručnjaci kažu da roditelji ne bi smeli da vode decu na plažu dok ne napune minimum šest meseci

Mame, oprez na plaži! Dete može da izgori i u hladu, stručnjaci savetuju dve stvari koje morate imati da odmor ne postane noćna mora!
plaza deca copy - Copyright Profimedia

Poslednjih dana se povela polemika na društvenim mrežama o tome da li bi bebe i trudnice trebalo da idu na plažu u julu i avgustu, kada je UV zračenje znatno jače nego u junu i septembru. Povodom ove teme stručnjaci su saglasni da dve stvari morate imati na plaži, a to su krema sa zaštitnim faktorom i flašica vode, kako ne bi došlo do dehidratacije.

- Smatram da bebe generalno ne bi trebalo da idu na plažu, ne samo zato što je previše toplo, već i zbog sunčeve svetlosti koja se odbija od površine reke, jezera ili mora. Dete čak i kada je pod suncobranom može da izgori zbog refleksije od peska. Najbolje bi bilo da dete u periodu kada je jako UV zračenje bude u hladu na terasi, u sklopu nekog apartmana. Ukoliko se roditelji odluče da idu sa bebom na more, onda bi bilo dobro ići na plažu u jutarnjim časovima, zato što tada ne postoji velika opasnost da izgorite - kaže pedijatar Saša Milićević za 24sedam.

Profimedia
 

Napominje da bi roditelji trebalo da vode bebe na plažu kada napune od šest do osam meseci, a da je sve ispod toga rizik.

- Pre toga je to dosta rizičnije, jer bebe imaju nežnu kožu. Bebin termoregulacioni centar još uvek nije dovoljno razvijen, tako da mogu vrlo lako da dobiju temperaturu. Veoma često roditelji se žale i na to da im je dete dehidriralo, i zato bi im trebalo davati da piju što više tečnosti - objašnjava naš sagovornik.

Voda podložna bakterijama

- Ukoliko je u pitanju jezerska ili rečna voda, onda bi trebalo dodatno povesti računa, jer je ta voda podložnija prljanju nego morska voda. Bebe mogu da se kupaju u jezerskoj vodi, ali u tom slučaju bi ta voda morala da bude apsolutno čista, kako dete ne bi dobilo infekciju kože, što se u praksi veoma često dešava. Roditelji se javljaju i kada dete dobije infekciju uha i oka, odnosno konjuktivitis. Često se dešava i da se bebe nagutaju vode, i onda mogu dobiti stomačni virus. Kada se dete naguta vode, onda se poremeti crevna flora i ono dobije dijareju - upozorava pedijatar.

Trudnice, oprez!

Trudnice bi pre odlaska na more trebalo da se konsultuju sa svojim ginekologom, pogotovo ako je u pitanju rizična trudnoća. U tom slučaju trebalo bi izbeći odlazak na plažu.

- Ukoliko je normalna trudnoća, bez ikakih komplikacija, onda bi žene mogle da se kupaju. Veoma je važno da se trudnice posavetuju sa svojim ginekologom, jer iz vode prete određene opasnosti, pogotovo ako se kupaju u bazenu, reci ili jezeru, dok je morska voda bezbednija. Stepen rizika postoji ukoliko je trudnica prethodno imala neku infekciju ili pije lekove za održavanje trudnoće. Onda bi bolje bilo da ne ide na kupanje. Trudnice moraju da se paze i sunca, a ima i onih žena koje kažu: "Ma šta ima veze, moja majka se kupala i nije joj bilo ništa", a žene su sada dosta osetljivije nego što je to bilo ranije, i zato je važno da se konsultuju sa svojim ginekologom - kaže naš sagovornik.

Šta raditi ako beba izgori na suncu?

Pedijatar Milićević savetuje da ukoliko dođe do toga da beba izgori na suncu, neophodno je dete odmah odvesti kod lekara.

- Gorenje može da dovede do pojave temperature i pregrevanja deteta. Ukoliko su blagi simptomi onda bi trebalo koristiti različita sredstva za mazanje kože, ali se mora naglasiti da su za bebu. U svakom slučaju bi se trebalo javiti lekaru, da bebu pregleda kako bi utvrdio da nisu u pitanju veće opekotine. Nakon toga, beba ne bi smela da se izlaže suncu niti da ide na plažu u jutarnjim ili popodnevnim časovima, jer mala količina sunčevih zraka može da joj napravi problem. Detetu bi trebalo meriti temperaturu, jer može da se desi da se ono pregreje i dobije visoku temperaturu - kaže on.

Profimedia
 

Pedijatar endokrinolog Vesna Cvetković kaže za 24sedam da roditelji ne bi smeli da vode svoju decu na plažu kada je najjače UV zračenje.

- Postoji uputstvo da posle deset sati bebe, deca i generalno starije osobe ne bi trebalo da se izlažu sunčevim zracima. Iz ličnog iskustva smatram da od deset do 16 časova ne bi trebalo da idu na plažu. Majke sa decom bi trebalo da budu u nekoj prirodnoj hladovini, gde se podrazumeva da će koristiti visok zaštitni faktor. Sada mladi roditelji vode decu i sa mesec dana, dva ili tri na letovanje, uprkos tome što beba nema ni godinu dana. Bebe bi trebalo voditi na letovanje u junu ili septembru, kada su sunčevi zraci blaži i kada stepen zračenja nije toliko veliki, jer dečja koža je veoma osetljiva. Bebama mora da se stavi zaštitni faktor 50 plus, pogotovo ako tako malo dete ide na more. Trudnice takođe moraju da piju dosta vode i da koriste kreme sa zaštitnim faktorom - zaključuje Cvetkovićeva.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike