Internet se usijao: Da li bi đaci trebalo da ustaju svojim nastavnicima? Stručnjaci podeljeni, a šta vi mislite o tome?! (ANKETA)

23.07.2022

06:15

2

Neki smatraju da je ispravno, dok drugi misle da nije

Internet se usijao: Da li bi đaci trebalo da ustaju svojim nastavnicima? Stručnjaci podeljeni, a šta vi mislite o tome?! (ANKETA)
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Ovih dana pokrenuta je polemika na društvenim mrežama o tome da li bi učenici trebalo da ustaju svojim nastavnicima kada uđu u učionicu. U vezi sa ovom temom mišljenja su podeljena - jedni smatraju da je to ispravno, dok drugi veruju kako je to potpuno bespotrebno i da se time ne iskazuje poštovanje.

Povodom ove teme kontaktirali smo s Jasnom Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika koja nam je kazala da to što deca ustaju kako bi pozdravila svoje nastavnike predstavlja činjenicu da je učitelj autoritet i da takvim gestom iskazuju poštovanje prema svojim nastavnicima.

- To što deca ustaju svojim nastavnicima je stvar poštovanja, kao i priznavanja autoriteta. Nažalost, živimo u društvu u kom ništa nije važno, pa čak ni to da li deca ustaju da pozdrave svoje nastavnike. Deci se šalje loša poruka ako im se kaže da ne bi trebalo da ustaju svojim nastavnicima. Dešava se i da đak ne prepoznaje autoritet ni kod svojih roditelja. Dete misli da je mali car kroz osnovnu i srednju školu, a kada počne da radi tek onda shvata da to nije život kakav je zamišljalo - objašnjava Janković.

Profimedia
 

Školski psiholog Biljana Lajović smatra da deca ne iskazuju poštovanje time što ustaju kako bi pozdravili svoje nastavnike, već da je to ostalo kao deo tradicije iz prošlih vremena.

- Kada sam išla u školu ustajali smo da ih pozdravimo jer se to smatralo znakom poštovanja. što je deo nekog prošlog vremena. Tako nešto je tipično za vojsku i policiju, jer je to način pozdravljanja u tim sistemima, i to je u redu. A što se tiče dece, verujem da je dovoljno da ih nastavnici pozdrave sa "dobar dan" i da ona na to odgovore, to je sasvim dovoljan gest poštovanja. Ne vidim da bi trebalo da postoji potreba u školama da deca ustaju kako bi pozdravila nastavnike, jer ima i one dece koja ne poštuju svoje nastavnike, iako redovno ustaju da ih pozdrave. Nastavnici bi pre trebalo da obrate pažnju na to kako im se deca obraćaju, a ne na to da li ustaju - kaže Lajovićeva.

Drugačija gledanja

I na društvenim mrežama u vezi sa ovom temom mogli su se pročitati razni komentari. S jedne strane, bilo je onih koji smatraju da učenici treba da ustaju kada nastavnik uđe u učionicu, ali i onih koji su protiv toga.

Neki su komentarisali da je to slika kućnog vaspitanja, ali bilo je i onih koji su napisali: "I ne treba da ustaju."

- Ne moraju baš sad da ustaju, ali nastavnicima treba dati mogućnost da kazne učenike bez nasilja - bio je jedan od komentara, dok je jedna žena napisala da nije ni znala da sadašnji učenici ne ustaju profesoru.

I dok su jedni govorili da je "strašno" i "glupost i sramna odluka" da učenici ne ustaju nastavnicima, bilo je i onih koji su zaključili da ne treba da ustaju, i to je to.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike