Otkriveno 235 mališana koji su žrtve dečjeg braka: Tek svaka treća krivična prijava dovodi do podizanja optužnice!

17.06.2022

07:00

0

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, oko 2.000 maloletnika svake godine zasnuje bračnu ili vanbračnu zajednicu

Otkriveno 235 mališana koji su žrtve dečjeg braka: Tek svaka treća krivična prijava dovodi do podizanja optužnice!
profimedia-0013344399 - Copyright Profimedia

Samo prošle godine u Srbiji je otkriveno 235 mališana koji su bili žrtve dečjeg braka, od čega 16 dečaka i 219 devojčica, kaže za 24sedam Ana Saćipović, predsednica UO Romske ženske mreže Srbije.

- Prema izveštaju Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, tokom 2021. godine centri za socijalni rad identifikovali su 235 dece žrtava dečjeg braka, od kojih 16 dečaka i 219 devojčica, što je povećanje od 81,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu - rekla je ona.

Saćipovićeva je podsetila i na izjavu iz Ministarstva za rad pojedinim medijima u kojoj se navodi da u Srbiji prema podacima Republičkog zavoda za statistiku oko 2.000 maloletnika svake godine zasnuje bračnu ili vanbračnu zajednicu u kojoj su jedan ili oba supružnika maloletna. Od tog broja je 1.215 devojčica i 204 dečaka.

- Ova praksa najzastupljenija je među romskom populacijom, te u ruralnim područjima istočne i jugoistočne Srbije, u delovima Vojvodine i na Kosovu, a evidentirani su i podaci da je sve veći broj devojčica iz većinske populacije koje maloletne ulaze u seksualne odnose. Pre navršenih 18 godina, 40 odsto devojčica iz romskih naselja rodi dete, a pet odsto njih i pre navršenih 15. U opštoj populaciji je taj broj znatno manji i iznosi četiri procenta - izjavila je ona.

Profimedia
Ilustracija

Krivični zakonik, kaže Saćipovićeva, propisuje da krivično delo obljuba nad detetom postoji ako lice ima polni odnos sa detetom ispod 14 godina, a pritom dođe do trudnoće.

- Za ovo krivično delo sud može izreći kaznu od pet do 15 godina zatvora. Ono što se, u ovoj sferi, može smatrati krivičnim delom, jeste vanbračna zajednica sa maloletnikom, što stoji i u Krivičnom zakoniku. Dakle, punoletno lice koje živi u vanbračnoj zajednici sa maloletnikom kazniće se zatvorom do tri godine. Navedenom kaznom kazniće se i roditelj, usvojitelj ili staratelj koji maloletniku omogući da živi u vanbračnoj zajednici sa punoletnim licem ili ga na to navede - objašnjava ona.

Ali postoji i kazna ako je delo učinjeno iz koristoljublja, pa će se učinilac kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina. Ako se brak zaključi, gonjenje se neće preduzeti, a ako je preduzeto, obustaviće se.

Saćipovićeva objašnjava da aktivisti imaju velike probleme da dopru do roditelja koji i dalje gaje ovu tradiciju.

- Zbog zatvorenosti romske zajednice u kojoj još uvek patrijarhat ima duboke korene, što je porodica siromašnija, bez obrazovanja, u većem procentu primenjuje negativnu praksu da njihova deca ulaze u dečje brakove. Zbog toga je teško da dopremo do roditelja koji podržavaju ovu negativnu praksu i utičemo na njih da promene svoje stavove ukazujući im koje su sve posledice po psihičko i fizičko zdravlje njihove dece, ispadanja iz sistema obrazovanja koje vodi u siromaštvo i nemogućnost razvoja, kao i na činjenicu da je to kažnjivo delo - objašnjava ona.

Da stvar bude gora, ovakvi brakovi mogu biti raskinuti, ali Saćipovićeva kaže da je iskustvo pokazalo da kod većine devojčica dečji brak obeleži porodično i partnersko nasilje.

- Iz Unicefa navode da je ono što ugrožava život romskih devojčica rano rađanje. Rano rađanje izlaže devojčice i njihove bebe brojnim zdravstvenim rizicima i povezuje se sa gubitkom mnogobrojnih života. Stopa smrtnosti dece u romskim naseljima u Srbiji je 14,4 na 1.000 dece, što je više nego duplo od republičkog proseka koji iznosi 6,2 - kaže ona.

Profimedia
Devojčice često žrtve nasilja u dečjim brakovima

 

Nažalost, broj roditelja koji su kažnjeni zbog ugovaranja i teranja dece na brak veoma je mali.

- U godišnjem izveštaju o dečjim brakovima u Srbiji za 2021, sa posebnim osvrtom na praksu javnih tužilaštava koji je radio Praxis, navedeno je da je 45 tužilaštava primilo 360 krivičnih prijava za krivično delo vanbračna zajednica sa maloletnikom u poslednje tri godine. Povodom 360 podnetih krivičnih prijava od 1. januara 2019.  do 1. decembra 2021. godine podneto je 112 optužnih predloga/optužnica. Odbačeno je 97 krivičnih prijava, 46 ih je još u fazi dokaznih radnji, dok za 105 nisu dobijeni podaci. Ali je najverovatnije da su ove prijave odbačene, s obzirom na to da se ne nalaze u evidenciji podnetih optužnih predloga, niti u evidenciji krivičnih prijava koje su u fazi dokaznih radnji - rekla je ona.

- Dakle, podaci za prethodne tri godine pokazuju da tek svaka treća krivična prijava dovodi do podizanja optužnog predloga za krivično delo vanbračna zajednica sa maloletnikom - zaključila je Saćipovićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike