Mihajlović: Zabraniti brakove pre punoletstva bez posebne dozvole

16.12.2021

11:48

0

Vlada Srbije neće dozvoliti da se nekome uskraćuje pravo na dostojanstven život

Mihajlović: Zabraniti brakove pre punoletstva bez posebne dozvole
Copyright Pixabay

Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da se u saradnji sa Ministarstvom pravde radi na izmenama i dopunama Porodičnog zakona jer se, kako kaže, mora zabraniti mogućnost da se sklapaju rani brakovi bez određene dozvole pre 18. godine.


Mihajlovićeva je na konferenciji "Zajedno za okončanje dečjih brakova - za pravo na izbor, obrazovanje i bolju budućnost" rekla i da je predloženo da se menja Krivični zakon jer su, kako je ocenila, rani brakovi trgovina ljudima.

Ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić je poručila da dečji brakovi nikada nisu bili pravo na slobodan izbor i da Vlada Srbije neće dozvoliti da se nekome uskraćuje pravo na dostojanstven život, te da će se izboriti sa oduzimanjem prava na izbor deci koju smatraju predmetima, a ne osobama.

Kaže i da dečaci i devojčice na sličan način prolaze kroz to i da uloga mladih muškaraca nije ništa bolja.

Čomić je ocenila da je današnja konferencija važan doprinos pravu na izbor i slobodu i dokaz da se neće odustati sve dok se u Srbiji ne izgradi kultura ljudskih prava.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike