Oglasio se dekan zbog bure na Arhitektonskom fakultetu: Evo zašto profesor još nije suspendovan, a ovo je sledeći korak studenata

07.06.2022

07:40

0

Autor: J.B.O.

Lojanica ističe da je čitava situacija sve na fakultetu zatekla i šokirala

Oglasio se dekan zbog bure na Arhitektonskom fakultetu: Evo zašto profesor još nije suspendovan, a ovo je sledeći korak studenata
vladimir lojanica jutjub (2) - Copyright Printscreen/Youtube/Hrvatska komora arhitekata

U petak se na društvenoj mreži Instagram pojavio nalog na kome su studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu izneli optužbe o seksualnom uznemiravanju koje, kako su naveli, trpe od strane jednog profesora, kao i od strane jednog asistenta iz ove visoko-obrazovne ustanove. Ovim povodom se prvi put u javnosti oglasio i dekan Arhitektonskog fakulteta Vladimir Lojanica koji je naveo da nije znao za ove optužbe. On je objasnio i proceduru koju studenti treba da prođu na fakultetu kako bi se zaista utvrdilo šta se dogodilo.

Lojanica ističe da je čitava situacija sve na fakultetu zatekla i šokirala i da se o njoj mora otvoreno razgovarati, te da je zbog toga rešio da i on preuzme odgovornost i izađe u javnost.

- Od kada je u subotu počela anketa na društvenim mrežama situacija ne jenjava i dalje se diže velika medijska pažnja oko toga. Situacija sada nalaže da razgovaramo o ovome i to nam je u fokusu. Ja do sada od Tužilaštva nisam dobio nikakav dopis i pokretanju postupka, dobio sam dopis od Republičkog organa zaštitnika građana gde se pokreće ispitni postupak, Javno tužilaštvo je jedan drugi nivo istrage, i do toga je očigledno da će vrlo lako doći - naglasio je dekan arhitektonskog fakulteta.

Lojanica je naveo da je Zaštitnik građana rekao da će službe ovog organa doći da izvrše uvid u poslovanje fakulteta kako bi se otkrilo postojanje neregularnosti kada je u pitanju borba protiv seksualnog uznemiravanja. Objasnio je da je uprava fakulteta u oktobru mesecu izdala saopštenje za studente i zaposlene kojim ih je obavestila o postojanju pravilnika za borbu protiv seksualnog uznemiravanja na fakultetu, te da fakultet ima poverenika za zaštitu.

- Poverenik za ravnopravnost može da prima jedino javne prijave. Mi nemamo uvid u tu grupu koja se pominje. Studentkinje kažu da su na platformi E-student prijavljivale ponašanje profesora, ali je to nisam mogao da vidim jer tim podacima pristup ima samo predmetni nastavnik - obrazložio je. 

Profesor nije suspendovan jer fakultet nema pravni osnov da suspendujemo profesora.

- Profesor može biti susprendovan jedino ako Javno tužilaštvo počne da vodi postupak protiv tog profesora - rekao je dekan i dodao da je potrebno da se u tom slučaju započne disciplinski postupak.

Printscreen/Google Maps
 

- Dok to ne promenimo nećemo moći da znamo šta se desilo. Studenti su upoznati kome i gde mogu da prijave seksualno nasilje. Kroz postupak će se otkriti do kojih je razmera to išlo - kazao je Vladimir Lojanica.

On je potom govorio i o tome da li je razgovarao sa dotičnim profesorom.

- Ja sam razgovarao i sa profesorom i sa asistentom koji su upleteni u ovu priču. Asistent koji se pominje više ne radi na fakultetu jer mu je istekao izborni period. To sam obavio najpre da bi fakultet delovao preventivno jer je u pitanju sumnja za postojanje seksualnog uzmemiravanja na samom fakultetu na osnovu objava na društvenim mrežama. Sve ispitne i predispitne obaveze kabineta u kom radi dotični profesor je preuzela komisija departmana za arhitekturu koja se po hitnom postupku formira. To je urađeno iz dva razloga da bismo sprečili dalju eskalaciju u ovom slučaju i da studenti ne bi gubili od studentskih obaveza pred početak ispitnih obaveza koji je pred vratima - zaključio je dekan Arhitektonskog fakulteta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike