"Ajde da mi malo popijemo pre nego što pređemo na stvar": Još jedna studentkinja sa Arhitektonskog fakulteta podelila jezivo iskustvo!

07.06.2022

13:45

2

"Obavezno vas pipne i zagrli na hodniku"

"Ajde da mi malo popijemo pre nego što pređemo na stvar": Još jedna studentkinja sa Arhitektonskog fakulteta podelila jezivo iskustvo!
Ilustracija - Copyright Printscreen/Google Maps Pixabay

Na društvenoj mreži Instagram prošle nedelje se pojavio nalog na kome su studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu izneli optužbe o seksualnom uznemiravanju koje, kako su naveli, trpe od profesora i asistenta. Jedna od studentkinja koja je ovaj fakultet upisala pre skoro deceniju, za 24sedam objašnjava da je to uvek bila javna tajna i da kada su se studentkinje ranije obraćale nekome povodom toga, samo se odmahivalo glavom.

Devojke ćute iz straha, trpe sve što se servira i samo čekaju da to sve prođe. Najveća smetnja devojkama bio je jedan profesor čije se ime uglavnom pominje i u ispovestima.

- Za njega se oduvek znalo, to je bila javna tajna na fakultetu, samo niko od nas nikada nije smeo javno da izađe sa tim, jer smo znali da niko neće reagovati - kaže ona.

- Stalno nas je zvao da idemo sa njim u kafanu, a da bi to uradio obavezno bi nas pipnuo i zagrlio na hodniku. Na konsultacije odeš jednom, pa ti je posle muka da ideš ponovo. Jednom smo otišle nas tri drugarice, i čim smo kročile u kabinet zaključao je vrata za nama, ali niko nije smeo ništa da mu kaže - rekla je nekadašnja studenkinja ovog fakulteta.

Kako kaže, pipanje po butinama i razgovor takav da "ne stoji ni na dva centimetra od vas" bilo je nešto što je redovno radio.

- Najgore je možda to što on obećava karijeru, i onda vas pozove na konsultacije da o tome razgovarate i kaže: "Ajde da mi malo popijemo prvo, pre nego što pređemo na stvar." Uvek je to bilo tako, ja sam prvu godinu upisala pre devet godina, a i dalje se dešavaju iste stvari. Razumem devojke koje nisu ništa govorile, ja sam se isto tek sad javila, iako godinama nisam na tom fakultetu - kaže ona za 24sedam.

printscreen/google maps/Arhitektonski fakultet
 

Tako je povodom niza ispovesti studenata donesena odluka da se privremeno suspenduju konsultacije u izvesnom kabinetu. Baš te kobne, o kojima priča naša sagovornica.

Već prvog dana kada su studenti Arhitektonskog fakulteta napravili profil koji je sadržajem šokirao javnost, ostavili su i komentare u kojima su naglasili da se ne osećaju bezbedno na predavanjima ovog profesora.

Čim se pojavio profil, 182 studenta su navela da su imala neprimereno iskustvo sa tim profesorom, dok je 380 njih reklo da poznaje osobu koja je "napadnuta".

Reagovalo tužilaštvo

Više javno tužilaštvo u Beogradu po službenoj dužnosti je formiralo predmet povodom medijskih objava u vezi sa navodima studentkinja i studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu koji su objavljeni na društvenoj mreži Instagram.

Tužilaštvo je odmah dalo nalog policiji da prikupi sve neophodne podatke i obaveštenja u cilju utvrđivanja postojanja nekog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Po prijemu izveštaja od policije Više javno tužilaštvo u Beogradu će blagovremeno obavestiti javnost o daljem postupanju.

Dekan ništa nije znao?

Ovim povodom se prvi put u javnosti oglasio i dekan Arhitektonskog fakulteta Vladimir Lojanica, koji je naveo da nije znao za ove optužbe. On je objasnio i proceduru koju studenti treba da prođu na fakultetu kako bi se zaista utvrdilo šta se dogodilo.

On je istakao da je situacija sve na fakultetu zatekla i šokirala i da se o njoj mora otvoreno razgovarati, te da je zbog toga rešio da i on preuzme odgovornost i izađe u javnost.

- Od kada je u subotu počela anketa na društvenim mrežama situacija ne jenjava i dalje se diže velika medijska pažnja oko toga. Situacija sada nalaže da razgovaramo o ovome i to nam je u fokusu. Ja do sada od tužilaštva nisam dobio nikakav dopis o pokretanju postupka, dobio sam dopis od Republičkog organa zaštitnika građana gde se pokreće ispitni postupak. Javno tužilaštvo je jedan drugi nivo istrage, i očigledno je da će do toga vrlo lako doći - naglasio je dekan Arhitektonskog fakulteta.

Printscreen/TV Prva
 

Lojanica je naveo da je zaštitnik građana rekao da će službe ovog organa doći da izvrše uvid u poslovanje fakulteta kako bi se otkrilo postojanje neregularnosti kada je u pitanju borba protiv seksualnog uznemiravanja. Objasnio je da je uprava fakulteta u oktobru izdala saopštenje za studente i zaposlene kojim ih je obavestila o postojanju pravilnika za borbu protiv seksualnog uznemiravanja na fakultetu, te da fakultet ima poverenika za zaštitu.

- Ja sam razgovarao i sa profesorom i sa asistentom koji su upleteni u ovu priču. Asistent koji se pominje više ne radi na fakultetu jer mu je istekao izborni period. To sam obavio najpre da bi fakultet delovao preventivno jer je u pitanju sumnja za postojanje seksualnog uzmemiravanja na samom fakultetu na osnovu objava na društvenim mrežama - rekao je dekan.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike