"Nema više Sinđelića, ali nema ni Turaka!" Bitka na Čegru - herojski podvig srpskih ustanika!

31.05.2023

07:11

0

Autor: 24sedam

Pogođeni barutni magacin je eksplodirao, a Sinđelić je poveo u smrt oko 16.000 Turaka i 4.000 Srba

"Nema više Sinđelića, ali nema ni Turaka!" Bitka na Čegru - herojski podvig srpskih ustanika!
Sinđelić_at_Čegar_Hill - Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1809. godine, tokom boja na Čegru, poginuo je resavski vojvoda Stevan Sinđelić. 

Boj je počeo u jutarnjim časovima. Turci su jurišali četiri puta, ali su ih Sinđelićevi uskoci odbili. Naposletku, preko onih koji su izginuli i ispunili rovove oko šanca, Turci su na juriš ušli u šanac. 

Tada je tek nastao pravi okršaj. Borba puškama pretvorila se u borbu kundacima i noževima, u hvatanje za gušu i kosu. 

Turcima su stalno dolazile nove snage, a Sinđelić je ostao sam. Kad je Stevan Sinđelić video da ne može Turke da istera iz šanca, da je mnogo Srba izginulo, a da mu ne stiže pomoć od Miloja Petrovića i vojvode Petra Dobrnjca, kako ne bi pao živ u ruke Turcima, Sinđelić je opalio je iz svoje kubure u punu burad baruta i tako završio boj. Pogođeni barutni magacin je eksplodirao, a Sinđelić je poveo u smrt oko 16.000 Turaka i 4.000 Srba.

U znak odmazde i u nameri da zastraši srpski narod, Huršid Ahmed-paša je naredio da se poseku glave mrtvih ustanika i uzidaju u objekat koji će biti nazvan Ćele-kula. Tamo su se nalazile 952 lobanje srpskih ustanika, a do izgradnje kapele iznad kule 1892. godine, ostalo ih je 58, zajedno sa Sinđelićevom lobanjom.

Kula na Čegru i Ćele-kula u Nišu obnovljene su 2009. Iste godine 31. maja održana je centralna proslava 200-godišnjice bitke, a 1909. svečano je proslavljena i njena 100-godišnjica.

Wikipedia
 

 

Francuski književnik i političar Alfons de Lamartin je na proputovanju kroz Srbiju 1833. godine posetio Ćele-kulu i zapisao:

- Srbija u koju ćemo da stupimo, sada je slobodna, i pesma slobode i slave odjekivala je u kuli Srba koji su umrli za svoju zemlju. Uskoro će i sam Niš biti njihov. Neka sačuvaju ovaj spomenik! On će naučiti njihovu decu šta vredi nezavisnost jednog naroda, pokazujući im po kakvu su ih cenu njihovi očevi otkupili. Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike