Zeleno svetlo za ekskurzije, ali postoji začkoljica: Neka deca će ipak morati da sačekaju još malo!

15.03.2022

21:33

0

Ministarstvo prosvete prosledilo je dopis svim osnovnim i srednjim školama o održavanju izleta i ekskurzija

Zeleno svetlo za ekskurzije, ali postoji začkoljica: Neka deca će ipak morati da sačekaju još malo!
Copyright Profimedia

Zbog pandemije koronavirusa dve godine i nekoliko meseci nisu organizovani izleti i ekskurzije za đake osnovnih i srednjih škola, međutim, čini se da će se to uskoro promeniti.

Naime, na osnovi preporuke Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", Ministarstvo prosvete prosledilo je dopis svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji da su se stekli uslovi za organizovanje ekskurzija, izleta, rekreativne nastave piše Euronews Srbija.

U dopisu se navodi da se ekskurzije i izleti mogu organizovati samo u Srbiji, a da se nisu stekli uslovi za putovanja u inostranstvo, izuzev u Republiku Srpsku.

Navode da ustanove i roditelji treba da imaju u vidu povećan rizik od infekcije  virusom korona prilikom izvođenja izleta, ekskurzija i nastave u prirodi.

- Tokom zajedničkog boravka na izletima ili ekskurzijama, kao i na zimovanjima deca i učenici međusobno ostvaruju intenzivniji i produžen blizak kontakt što posledično povećava rizik od prenošenja uzročnika zaraznih bolesti, uključujući i virus korona. U tim situacijama, učenici dolaze u kontakt sa osobama sa drugih teritorija ili iz drugih kolektiva. Takođe, tokom boravka na izletu, ekskurziji ili zimovanju smanjena je mogućnost sprovođenja, kao i kontrola poštovanja mere lične zaštite (nošenje maski, distanci, provetravanje prostorija, dezinfekcija)", navodi se u preporuci dostavljenoj školama.

Jedna od preporuka je da deca nisu imala simptome, ili su pak bili pozitivni na koronu u periodu od najmanje sedam dana pre polaska.

- Imajući u vidu promene u manifestovanju bolesti u kliničkom i epidemiološkom smislu, kao i tendenciju naglog opadanja broja slučaja koji se uočava u prethodnih četiri, pet nedelja, mišljenja smo da su se stekli uslovi za ponovno uspostavljanje redovnih, planiranih vannastavnih aktivnosti - uključujući izlete, ekskurzije, nastavu u prirodi i druga putovanja u organizaciji škole - navodi se u dopisu.

Mere predostrožnosti

Škola je u obavezi da preduzme sledeće mere prevencije pre odlaska na putovanje:

- Prikupljanje izjava roditelja da deca nemaju niti su imala prethodnih 7 dana simptome i znake infekcije. Da nisu lečena u istom periodu od kovida 19 i da među članovima uže porodice nije bilo obolelih.

- Obezbeđenje zdravstvenog nadzora od strane lekara tokom putovanja i boravka radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakovih infekcija kod dece i odraslih izolacija od ostalih učenika i odraslih.

- Za putovanja duža od dva dana neophodno je da roditelji dostave podatke o zdravstenom - fizičkom i psihičkom stanju učenika koji izdaje izabrani lekar (pedijatar) na osnovu zdravstvenog kartona.

- Izbegavati aktivnosti koje podrazumevaju mešanje učenika iz različitih škola u zatvorenom prostoru.

- Preporučuje se upotreba zaštitniih maski za sve zaposlene učenike i treća lica, sve vreme tokom putovanja kao i tokom boravka u zatvorenom prostoru gde boravi veći broj osoba i kada nije moguće održavati rastojanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike