Misteriozni dečji hepatitis stigao na granicu sa Srbijom! Ne liči na bilo šta poznato, napada samo decu, a lekari ne znaju kako se prenosi

26.04.2022

18:00

1

Neobično je što ne pripada nijednoj od poznatih vrsta hepatitisa, a nije jasno ni šta ga izaziva

Misteriozni dečji hepatitis stigao na granicu sa Srbijom! Ne liči na bilo šta poznato, napada samo decu, a lekari ne znaju kako se prenosi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je prijavljen najmanje jedan smrtni slučaj povezan sa epidemijom misteriozne bolesti jetre koja pogađa decu u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Do sada je prijavljeno oko 170 slučajeva ovog "akutnog hepatitisa nepoznatog porekla", a bolest se pojavljuje kod dece od mesec dana do 16 godina. Zabrinjavajuće je i to što je u 17 slučajeva zahtevana transplantacija jetre. Inače, prvi pacijenti su prijavljeni u Velikoj Britaniji, gde je obolelo 114 dece.

- Još nije jasno da li je došlo do porasta broja slučajeva hepatitisa ili povećanja svesti o slučajevima hepatitisa koji se javljaju očekivanom dinamikom, ali ostaju neotkriveni - navodi se u saopštenju SZO.

Stručnjaci kažu da ovo oboljenje može biti povezano sa virusom koji najčešće izaziva prehlade, ali i dodaju da su istraživanja u toku.

Inače, od 169 zaražene dece, adenovirus je otkriven kod najmanje njih 74, i to uglavnom adenovirus tip 41, pri čemu je najmanje 19 dece imalo istovremeno i koronavirus.

Profimedia
Ilustracija

- Iako je adenovirus trenutno jedna hipoteza za osnovni uzrok, to ne objašnjava u potpunosti težinu kliničke slike. Infekcija adenovirusom tipa 41 ranije nije bila povezana s takvom kliničkom slikom. Adenovirus tip 41 obično se manifestuje dijarejom, povraćanjem i groznicom i često je praćen respiratornim simptomima - objasnili su oni.

Pedijatar Saša Milićević kaže za 24sedam da veoma zabrinjava to što ovaj hepatitis ne pripada nijednoj od poznatih grupa, kao i što se ne zna precizno na koji se način prenosi.

- Neobično je što ne pripada nijednom od ovih vrsta heptitisa A, B, C, D i E, a nije jasno ni šta ga izaziva. Moguće da je razlog adenoviris tip 41, koji inače izaziva prehlade i dijareje kod dece. Bila je ideja da je možda i kovid 19 uzročnik, jer veliki broj dece koja su dobila hepatitis nisu vakcinisana protiv kovida - kaže on.

- Ako je izazvan adenovirusom, onda se možda prenosi prljavim rukama, ali se postavlja pitanje zašto se negde javi a negde ne. Hepatitis B i C se prenosi ubodom, a hepatitis A prljavim rukama. Ali ovaj tip ne pripada nijednom od njih. Tako da se još uvek ne zna tačno kako bi mogao da se prenosi - kaže on. 

Ono što je zanimljivo jeste da klinička slika odgovara klasičnom hepatitisu kod dece.

- To su žute beonjače, prebojena koža žućkaste boje i malaksalost. Nekada se desi da je stolica bela, a mokraća tamnija, kao pivo. Ako roditelji vide ove simptome kod dece, treba odmah da se obrate pedijatru.

Međutim, Milićević dodaje da se kod neke dece može desiti da ga preleže bez ikakvih simptoma.

- Kod neke dece sve prođe neprimećeno. Ako žutilo na beonjačama nije jako izraženo nekada se to i ne primeti, a može da prođe i bez ikakvih simptoma - kaže on.

Na pitanje da li će ovaj hepatitis doći do Srbije, s obzirom na to da je već prisutan u Rumuniji, doktor kaže da se nada da neće. 

- Nadam se da neće, ali realna šansa postoji. Naročito zbog toga što će ljudi zbog praznika dolaziti u našu zemlju - zaključio je doktor Milićević.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike