Krizni štab: U kovid bolnicama ponestaje mesta

06.11.2020

14:16 >> 18:52

0

Najnovije informacije vezane za situaciju oko koronavirusa u Srbiji

Krizni štab: U kovid bolnicama ponestaje mesta
Copyright Tanjug/ Tara Radovanović

Na tek završenoj vanrednoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa donete su odluke zabrane okupljanja za više od pet osoba u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom. Uz to, kako je istakla prof. dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog i članica Kriznog štaba, naredne nedelje biće na raspustu osnovci i srednjoškolci, a koji počinje u sredu, 11. novembra. Od tada će, kako je ona rekla, svi đaci imati tri dana odmora,

Crne brojke

U poslednja 24 sata, u Srbiji je na koronavirus testirano je rekordnih 12.947 ljudi. Pozitivno je 2.282 osoba , dok je, nažalost,  10 pacijenata preminulo.

Prema rečima dr Kisić Tepavčević, u ovom momentu se na respiratorima nalazi 74 pacijenta, dok je u poslednja 24 sata 10 osoba preminulo od kovida.

-To znači da je ukupan broj preminulih 871 od početka epidemije u Srbiji. Trenutno je ukupno hospitalizovano 2.307 osoba. Ako gledamo situaciju u poslednja 24 časa, u bolnice je primljeno 317 osoba, a znamo da se smeštaju samo srednje teške i teške pneumonije, a otpušteno je 147. Svakim danom je sve više onih koji zahtevaju hospizalizaciju, što znači sve više popunjavamo kapacitete – navela je ona.

Beograd je najkritičniji

Govoreći o situaciji u Beogradu, dr Kisić tepavčević je navela da je “50 odsto svih inficiranih iz prestonice.

– Novi Sad (9,37), Niš (3,1), Kraljevo (2,59), Vranje (1,4), Zrenjanin 1,3 i Pančevo (1). Gotovo u svakom gradu naše zemlje, u svakom regionu, je potvrđeno bar nekoliko slučajeva. Od ukupnog broja svih potvrđenih u Beogradu, 14 odsto je iz Novog Beograda, 13 iz Zemuna, 12 sa Zvezdare, iz Čukarice 11,5, Rakovice 11 – dodala je ona.

Najviše inficiranih su uzrasta od 30 do 39 godina

– U osmomesečnom periodu, procenat zaraženih bio je – najmlađa uzrasna grupa do devet godina 2,2 odsto, od 10 do 19 – 3,4, od 20 do 29 – 14 odsto, najviše jee od 30 do 39 – oko 20 odsto svih slučajeva, što znači da je svaka peta zaražena osoba bila tog uzrasta. Takođe, sličnu zastupljenost ima populcija građana od 40 do 49 – oko 19 odsto, od 50 do 59 – 17 odsto. Od početka epidemije praktično je 60 odsto svih obolelih pripadalo uzrasnoj grupi od 30 do 59. Od 60 do 69 – 13, od 70 do 79 – sedam odsto, od 80 do 89 – tri odsto i stariji od 90 – 0,3 – navela je Kisić-Tepavčević.

Tanjug / Dragan Kujundžić

Škole su dobar primer ponašanja

U periodu od 26. oktobra, pa do 1. novembra, kaže dr Kisić tepavčević, bilo je ukupno u školskim sredinama 248 zaražene dece, od toga 151 iz srednjih škola.

-U prva četiri dana ove nedelje, infekcija je potvrđena kod 202 osobe i to 74 iz osnovnih škola. Od početka školske godine registrovan je virus kod 708 đaka, 308 iz osnovnih škola. Radilo se, uglavnom, o zaraživanjima van školske sredine. Odmah se reagovalo merom da je konkretno odeljenje bilo na onlajn nastavi, u periodu od 14 dana. Upravo ovakve mere predsostrožnosti su dovele do toga da je prilično stabilna situacija u školskoj sredini, zahvaljujući odgovornom ponašanju naše dece, nastavnika i profesora, osoblja… Upravo treba da se ugledamo na njih – ocenila je ona i nastavila:

Tuđi brojevi ne treba da nas teše

– Sada je sezona respiratornih infekcija, ovo nije nešto što nije moglo da se očekuje, ali mnogi nisu očekivali da će se ovako stvari odvijati. Naši susedi se bore sa teškim brojkama i tim crnim rekordima… Svaki život je jako bitan, ne može da nas uteši to što je ovde manji broj preminulih. Osam meseci pričamo o načinu borbe sa koronom, ništa se nije promenilo, osim što je iskustvo pokazalo da i te kako ponašanje u svakodnevici ima smisla. Sve zemlje sveta imaju iste preventivne mere koje primenjuju u odnosu na veće ili manje zakonske okvire. Mi još nismo došli do najradikalnijih mera, zabrane kretanja ili bilo čega, situacija jeste izuzetno nepovoljna i nestabilna. To što je u drugim zemljama još gore – ne sme da nas teši. Krizni štab je doneo odluku o okupljanju maksimalno pet osoba na jednom mestu, to je definitivno – istakla je ona.

Bolnice

Prema rečima Kisić tepavčević, ukupno je hospitalizovano 2.307 pacijenata, od kojih je najviše u KBC “Bežanijska kosa” – 244.

-U KBC “Dragiša Mišović” je smešteno 10 dece i šest majki, na ginekologiji jedna trudnica, tamo imamo ukupno preko 200 pacijenata. Većina bolnica u kovid režimu su značajno popunjene, privremene bolnice takođe, kapaciteta još ima i možemo da razmišljamo nekoliko koraka unapred. Moramo da mislimo na zdravstveni sistem – upozorila je ona.

Foto: 24sedam/Lj. S./Befunky

kako je dr Kisić Tepavčević objasnila, uvek treba da imamo na umu da na broj potvrđenih slučajeva koronavirusa imamo pet do 10 puta više onih koji nemaju nikakve simptome.

-To je multipliciran broj ljudi koji se kreću i nose virus. I, mi možemo da ga imamo. I, neko od nas u sali možda nosi virus, a da to ne zna – kaže ona i dodaje:

Gde su žarišta?

– U ovom momentu znamo da su veliki broj lekara, medicinskih sestara, negovateljica u skafanderima i spasavaju živote, ali su i stotine epidemiologa na terenu i istražuju kontakte, traže žarišta, ali i ponašanja, koja su najrizičnija. Ako je 60 odsto svih obolelih, od 30 do 59 godina, znači da se radi o radno aktivnom stanovništvu, koje se najviše kreće. Kada se radi istraživanje pojedinaca, uvek se u anamnezi ima ili da su vrlo često prisustvovali nekom slavlju, događaju ili da su deo njihovog ponašanja svakodnevni ili makar izlasci vikendima, gde je veliki procenat onih koji ne poštuju mere. Treba da učimo od najstarijih, koji su najsavesniji u našem društvu i od najmlađih naravno – precizirala je ona.

Foto: 24sedam / Milica Vujović

Najveća kazna je bolest

Prema rečima članice Kriznog štaba, najveća je kazna da se razbolimo ili da nekome prenesemo virus.

-Očigledno da mnogi tako ne razmišljaju.I, ne može nikad da mi bude blisko da se neko pridržava meru zbog određenih sankcija, a ne da ostane zdrav. Imali smo zakonskih prepreka da se sprovode određene mandatne kazne u slučaju nepoštovanja, a one će biti omogućene stupanjem novog zakona na snagu – objasnila je doktorka Kisić-Tepavčević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike