Odlazak omiljenog komandanta i odličnog stratega: Preminuo komandant Vučijačke brigade Vojske RS Vladeta Živković(FOTO)

10.03.2022

20:22

0

Živković je odmah na početku Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao kapetan, postavljen za komandanta Prve vučijačke lake pešadijske brigade VRS

Odlazak omiljenog komandanta i odličnog stratega: Preminuo komandant Vučijačke brigade Vojske RS Vladeta  Živković(FOTO)
Vojska Republike Srpske - Copyright Privatna arhiva

Komandant Vučijačke brigade Vojske Republike Srpske Vladeta Živković preminuo je u 61. godini u Beogradu.

Potpukovnik Vladeta Živković rođen je 24. aprila 1961. godine u okolini Varvarina, u Srbiji. Kada se JNA povlačila iz tadašnje SR BiH, on je ostao i postao jedan od organizatora odbrane na Vučijaku, navedeno je u saopštenju Udruženja Veterani Republike Srpske.

U saopštenju se dodaje da je Živković odmah na početku Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao kapetan, postavljen za komandanta Prve vučijačke lake pešadijske brigade VRS, sa kojom je vodio teške borbe u Posavini, u sadejstvu sa Drugom posavskom brigadom iz Šamca.

- Ozrenci i Vozućani ga pamte kao omiljenog komandanta i odličnog stratega u borbama na Svinjašnici leta 1994. kada je, u sadejstvu sa Četvrtom ozrenskom lakom pješadijskom brigadom, slomio ofanzivu Trećeg korpusa tzv. AR BiH u operaciji "Brana-94" - navodi se u saopštenju.

 

 

Iz Veterana Srpske podsećaju da je Živković teško ranjen 1995. godine u rejonu sela Ševarlije kod Doboja od nagazne mine.

Pukovnik Živković biće sahranjen u subotu, 12. marta, u Beogradu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTRS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike