Vreme je da se vrati Vojska Republike Srpske: Garda treba da bude prva reaktivirana jedinica

05.11.2021

19:30

0

Autor: Milan Ivanić

Ponovnim reaktiviranjem Garde, srpski narod bi dobio istorijsku, moralnu, ali i psihološku potvrdu da se radi o originalnoj VRS, rekao je Ivanić

Vreme je da se vrati Vojska Republike Srpske: Garda treba da bude prva reaktivirana jedinica
Vojska Republike Srpske - Copyright Privatna arhiva

Predstavnici Republike Srpske  u poslednje vreme najavljuju preispitivanje svih odluka koje su donete na njenu štetu, a među njima i one o ukidanju vojske. Prema najavama srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, Republika Srpska bi mogla ponovo da uspostavi svoje garnizone, koji su se slili u zajedničke snage BiH pre 17 godina.

- Sve što je štetno po interese RS moramo odbaciti. Ovih dana popisujemo ono što je urađeno od strane visokih predstavnika ili kroz naše sporazume i davanja saglasnosti. Povući ćemo našu saglasnost iz sporazuma o vojsci i Visokom sudskom i tužilačkom veću. Postoji želja da se predloži da se kroz rušenje Zakona o oružanim snagama BiH u roku od nekoliko meseci formira vojska Republike Srpske. To je sve u skladu sa Ustavom i nema mesta na svetu gde zakonom pokušavaju da sruše ustav. U Ustavu BiH piše da postoji vojska Republike Srpske - naveo je Dodik.

“Vreme je...”

Član Predsedništva Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, advokat Mijodrag Ivanić, za 24sedam kaže da se on, kao i svi nekadašnji pripadnici ove jedinice, slaže sa predlogom o ponovnom uspostavljanju VRS.

Printscreen / Youtube / Drazo Vreco
 

- Svrha obnovljene VRS, kao i bilo koje druge vojske, bila bi odbrana terirotije i stanovništva u ratu, stvaranje uslova za bezbedan život u  miru, humanitarna uloga, ispunjavanje međunarodnopravnih obaveza itd. Srpski narod bi vraćanjem nadležnosti i reaktiviranjem VRS dobio svoje pravo na samostalno organizovanje odbrane i bezbednosti svog prostora u okviru Bosne i Hercegovine. Važno je ukazati na to da bi reaktiviranjem VRS i njenim izdvajanjem iz Ministarstva odbrane BiH, odnosno Oružanih snaga BiH, došlo do logične posledice da bi i Federacija BiH imala mogućnost reaktiviranja svojih oružanih snaga – rekao je on.

Garda kao simbol herojstva

Ivanić ističe da svi faktori ukazuju na to da je vreme da se VRS ponovo uspostavi i dodaje da je, ako se steknu uslovi za vraćanje nadležnosti i formiranje Ministarstva odbrane Republike Srpske ili neke druge institucije, u čijem sastavu bi bila vraćena i reaktivirana vojska, najlogičnije da se to uradi na način da se ponovo aktivira Prva gardijska motorizovana brigada VRS.

- Ova jedinica, čiji sam i sam bio član, osnovana je 19. januara 1993. godine, kao brigada sa višestrukom namenom, tj. da reprezentuje Vojsku Republike Srpske, da obezbeđuje najviše civilne i vojne predstavnike, da Vrhovna komanda ima na raspolaganju formaciju kojom može neposredno intervenisati u slučaju ugroženosti vitalnih interesa. Elitnog sastava, popunjena interregionalno, iz svih krajeva Republike Srpske, Prva gardijska motorizovana brigada VRS je bila matična jedinica za oko 7.000 njenih pripadnika koji su za vreme postojanja jedinice prošli kroz nju. Za vojnike na služenju redovog vojnog roka bila je to druga kuća gde su položili najveći životni ispit - ispit odbrane časti i slobode Republike Srpske. Tokom svog postojanja od 1993. do 1997. godine, bez povreda humnitarnog prava, časno i herojski, preko 250 njenih pripadnika je dalo život za svoju otadžbinu. Napadana od svih za vreme rata: od muslimansko-hrvatske vojske, NATO-a, a posle ratnih sukoba od klevetnika, Prva gardijska motorizovana brigada će imati nezasluženu sudbinu da bude preformirana i time izgubi svoju osobenost i svrhu za koju je i osnovana – ističe advokat, i dodaje razloge zašto bi upravo ta jedinica trebalo da bude prva reaktivirana:

Pripadnici Prve gardijske motorizovane brigade GŠ VRS/Privatna arhiva
 

- Na taj način dobili bismo istorijski kontinuitet. Prva gardijska motorizovana brigada VRS je prva i originalna jedinica VRS koja je sastavljena od pripadnika iz svih krajeva Republike Srpske, u njoj su redovni vojni rok služili mladići koji su na taj način ispunjavali zakonsku obavezu. Zatim, Garda nema formalnu vezu ni sa jednom jedinicom prethodne JNA. Dakle, originalna vojna formacija, jezgro VRS, koja je osnovana u ratu u svrhu odbrane slobode Republike Srpske. Ponovnim reaktiviranjem Garde, srpski narod bi dobio istorijsku, moralnu, ali i psihološku potvrdu da se radi o originalnoj VRS koja je odbranila slobodu i čast srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. 

Film o Gardi

Inače, o Prvoj gardijskoj motorizovanoj brigadi Glavnog štaba VRS, njenom ratnom putu i doprinosu odbrani Republike Srpske, snimljen je dokumentarni film “Sinovi Srpske” koji je pre nekoliko meseci premijerno prikazan u Banjaluci i koji će šira javnost imati priliku da vidi uskoro.

Dokumentarac je nastao na inicijativu Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba VRS, koji su u februaru prošle godine došli na ideju da se snimi dokumentarni film o brigadi koja je bila zaboravljena i o kojoj se malo znalo nakon rata.

U filmu je prikazan ratni put ove brigade na brojnim ratištima i vojnim akcijama u kojima je učestvovala od njenog osnivanja do kraja rata. To su ratišta oko Goražda i Žepe, akcije “Cerska 93”, “Lukavac 93”, olovsko ratište, bihaćko ratište i, ono za šta je Garda najviše vezana, na planinama Treskavica i Bjelašnica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike