Skandalozno - nastavlja se podizanje optužnica protiv Srba: General Živanović "učesnik udruženog zločinačkog poduhvata"

04.01.2022

14:41

1

Tvrdi se da je Živanović od marta 1995. pa do sredine jula te godine, u više navrata, blokirao zaštićenu zonu Srebrenica, sprečavao snabdevanje...

Skandalozno - nastavlja se podizanje optužnica protiv Srba: General Živanović "učesnik udruženog zločinačkog poduhvata"
General Živanović - Copyright Printscreen / Youtube

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine nastavio je podizanje optužnica protiv Srba u BiH.

Poslednja se odnosi na komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske Milenka Živanovića (75), koji se tereti da je bio učesnik "udruženog zločinačkog poduhvata" na području Srebrenice i Žepče.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH general Živanović se tereti da je 1995. godine, kao učesnik, kako se navodi, "Udruženog zločinačkog poduhvata vršio planiranje i rukovođenje aktivnostima jedinica Drinskog korpusa u rasprostranjenom i sistematičnom napadu usmerenom protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Srebrenice i Žepe".

Tvrdi se da je Živanović od marta 1995. pa do sredine jula te godine, u više navrata, blokirao zaštićenu zonu Srebrenica, sprečavao snabdevanje, kao i da je naredio artiljerijske napade na civilno stanovništvo i ciljeve na području Srebrenice, kako bi se stvorili nepodnošljivi životni uslovi i civilno stanovništvo prisilio da napusti svoje domove i imovinu.

- Takođe, optuženi se tereti za artiljerijske i pešadijske napade na stanovništvo, koji su rezultirali smrću više osoba, kao i napade na stanovništvo prilikom napuštanja Srebrenice i napad na položaje snaga UN-a sa ciljem njihovog onesposobljavanja za zaštitu civila. Nadalje, optuženi se tereti da je vršio mobilizaciju svih raspoloživih vozila i potrebnog goriva sa ciljem prisilnog progona civilnog stanovništva sa područja Srebrenice, kao i transporta zarobljenih muškaraca i dečaka koji su prisilno odvojeni radi zarobljavanja i ubijanja - navodi se, između ostalog, u optužnici.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike