“Otadžbina zove, pa smo umesto olovaka uzeli puške”: Kada je bilo najteže, za srpski narod su ginuli najmlađi

12.01.2022

19:20

0

Autor: Milan Ivanić

Pripadnici Studentske brigade imali su izuzetno visok borbeni moral i slobodno se može reći da je ova jedinica za kratko vreme svog postojanja ostavila veliki trag u istoriji Vojske Republike Srpske

“Otadžbina zove, pa smo umesto olovaka uzeli puške”: Kada je bilo najteže, za srpski narod su ginuli najmlađi
studentska brigada5 - Copyright Printscreen / Youtube

Tokom svoje burne istorije, naš narod se često nalazio u situacijama koje su izgledale kao da je sve izgubljeno i da izlaza više nema. U tim trenucima mobilisani su svi: od starih do onih pred kojima je tek bio život.

Jedna od takvih situacija bila je Kolubarska bitka, koja se završila velikom srpskom pobedom nad brojčano većom i bolje opremljenom austrougarskom vojskom. Međutim, u pojedinim trenucima sve je izledalo drugačije i bitka je mogla da se završi potpuno drugačije. 

Printscreen / Youtube
 

Srpska vojska je bila u povlačenju, demoralisana, sa manjkom municije, Beograd je bio u neprijateljskim rukama, tako da se svet već pomirio sa potpunim slomom Srbije. Za odsudnu borbu bile su neophodne sve raspoložive snage, zbog čega su mladićima u Skoplju pre vremena podeljeni činovi kaplara i oni su odmah narednog jutra upućeni ka Kolubari i Suvoboru. Srpska vojska je tada, predvođena Živojinom Mišićem, izvojevala jednu od najsjajnijih pobeda u Prvom svetskom ratu. Od 1.300 mladića, 400 ih je u borbama poginulo.

Sa fakulteta na ratište

Široj javnosti, međutim, nije poznato da sličan primer junaštva srpske omladine imamo i u veoma bliskoj prošlosti.

Krajem oktobra 1994. godine, Peti korpus tzv. Armije BiH započeo je ofanzivu u kojoj je za desetak dana osvojio skoro 200 kvadratnih kilometara teritorije Republike Srpske. Bila je to velika opasnost, pa je Vrhovna komanda Vojske Republike Srpske proglasila opštu mobilizaciju. 

Pored redovnih jedinica, 4. novembra formirana je i nova, Studentska brigada, sastavljena isključivo od studenata i nastavnog osoblja Univerziteta u Banjaluci. Ovim činom rukovodstvo Republike Srpske mobilisalo je poslednju rezervu države, kako bi odbranilo svoje granice od sve češćih i masovnijih napada neprijateljske vojske.

Printscreen / Youtube
 

Studentska brigada je brojala 2.104 borca, a posle formiranja, poslata je na bihaćko ratište, kako bi zajedno sa zapadnokrajiškim jedinicama zaustavila ofanzive tzv. Armije BiH. Borbena dejstva ove jedinice izvođena su u veoma složenim vremenskim uslovima tokom novembra, decembra i dela januara.

Brigada je u borbama dejstvovala sa drugim, iskusnijim jedinicama, što je bilo veoma bitno, s obzirom na to da je većina njenih pripadnika prošla samo osnovnu obuku. Najžešće borbe vodila je oko Pritočke Grabeži i sela Orljani. 

Kod nadvožnjaka u selu Orljani, brigada je pretrpela veće gubitke 29-30. novembra, kada su poginula dva borca, a ranjeno ih je devet.

Visok borbeni moral

Pripadnici brigade imali su izuzetno visok borbeni moral i slobodno se može reći da je ova jedinica za kratko vreme svog postojanja ostavila veliki trag u istoriji Vojske Republike Srpske. O tome najbolje svedoči izjava koju je jedan od boraca brigade dao novinarima u predahu između borbi.

Printscreen / Youtube
 

- Sada zove otadžbina, pa moramo drugačije da postupamo. Umesto olovaka, uzeli smo puške – rekao je on. 

Ova jedinica je rasforimirana 15. januara 1995. godine. Za vreme svog kratkog postojanja devet boraca brigade ugradilo je svoje živote u temelje Republike Srpske, a više od pedeset ih je ranjeno.

Kao znak sećanja na ove mladiće, u Banjaluci je podignuta spomen-ploča, a svake godine održava se i pomen palim junacima.

Neki od njih ostavili potomke

Iako veoma mladi, mnogi od njih su već planirali da formiraju porodicu, kada je stigao poziv za odbranu zemlje. O tome danas svedoče majke poginulih mladića. 

Printscreen / Youtube
 

Majka jednog od poginulih, 18-godišnjeg Borisa Vukovića, jednom prilikom je ispričala:

- On je imao devojku, koja je izbegla iz Sarajeva i koja je došla kod nas. Hteli su da se venčaju, pa da posle rata nastave školovanje. Međutim, u međuvremenu ona je ostala trudna, a on je poginuo. Sedam meseci posle njegove smrti, rodila se devojčica koja danas ima 25 godina i student je Stomatološkog fakulteta u Banjaluci.

Bosiljka Herbez, takođe majka jednog od poginulih mladića, i danas kroz plač priča o sinu koji je dao život braneći svoj narod.

- Imao je devojku, jako zlatnu, koja je izbegla iz Zagreba. Bila je tu sa nama. Ispratila ga je na ratište, ali ni ona ni ja nismo imale sreće da se on vrati – kroz suze je ispričala ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike