Tri decenije od etničkog čišćenja u operaciji "Otkos": Srbi svirepo ubijani klanjem, a nekolicina je i spaljena (FOTO)

31.10.2021

11:24

0

Proterano je oko 4.000 Srba iz 23 bilogorska sela i deo iz još 15 naselja

Tri decenije od etničkog čišćenja u operaciji "Otkos": Srbi svirepo ubijani klanjem, a nekolicina je i spaljena (FOTO)
Capture - Copyright Printscreen/YouTube/Kockavica

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ističe da se navršilo 30 godina od početka zločinačke akcije hrvatske paravojske „Otkos“, čiji je cilj bio etničko čišćenje Srba sa području istočne Bilogore u trouglu koji čine Bjelovar, Daruvar i Virovitica.

Pre i tokom zločinačke akcije "Otkos", koja je počela 31. oktobra 1991. godine, stradao je 41 civil i 23 pripadnika Teritorijalne odbrane. Još se traga za posmrtnim ostacima 15 lica. Proterano je oko 4.000 Srba iz 23 bilogorska sela i deo iz još 15 naselja koja su uglavnom bila naseljena Srbima, naveo je Linta u izjavi za javnost.

- Gotovo svi civili su svirepo ubijeni klanjem ili vatrenim oružjem nakon prebijanja i mučenja, a nekolicina je spaljena poslije izvršenog zločina. Među stradalim vojnicima i civilima osim Srba, bilo je i Hrvata, Mađara i ostalih porijeklom iz mešovitih brakova, naveo je Linta.

Printscreen/YouTube/Kockavica
 

 

Posle završetka „Otkosa“, kaže, likvidirani su preostali Srbi i usledilo je plansko pljačkanje, paljenje i miniranje srpskih kuća i pravoslavnih crkava u Rastovcu i Donjoj Rašenici, koje su sagrađene krajem 17. i početkom 18. vijeka.

Linta podseća da je za zločine i istočnoj Bilogori odgovarao samo Veljko Marić koga je Veće za ratne zločine u Beogradu osudilo na 12 godina zatvora zbog ubistva jednog srpskog civila.

Srpsko Tužilaštvo je otvorilo istragu protv Marića za likvidaciju još dvojice Srba i mučenje jednog srpskog civila.

Printscreen/YouTube/Kockavica
 

 

- Nažalost, navodi Linta, Marić je u junu 2105. godine izručen Hrvatskoj na izdržavanje kazne gđe ima status heroja zbog suđenja u Srbiji, a Hrvatska nije nastavila krivični postupak protiv Marića za ubistvo još dvojice Srba već ga je pustila na uslovnu slobodu.

Linta je pozvao Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da pokrene istragu i podigne optužnice protiv nalogodavaca i počinilaca svirepih zločina nad Srbima tokom i posle zločinačke akcije hrvatske paravojske „Otkos“.

Printscreen/YouTube/Kockavica
 

 

- Krajnje je vreme da naše Tužilaštvo za ratne zločine procesuira brojne zločine nad našim narodom. To je jedan od načina da se razobličava brutalna laž i izmišljotina da su Srbi agresori i zločinci a Hrvati i Bošnjaci tobože oslobodioci i žrtve, zaključio je Linta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike