Kada ćete na piće, a kada u šoping? Sve nove mere Vlade Srbije na dlanu

16.11.2020

19:00 >> 09:01

0

Autor: autor26

Posle hitne sednice Vlade premijerka Ana Brnabić obelodanila šta nas čeka u naredne dve nedelje

Kada ćete na piće, a kada u šoping? Sve nove mere Vlade Srbije na dlanu
Copyright Pixabay

Srbija će ponovo iskusiti zatvaranja! Doduše, ovog puta prodavnica, kafića, restorana… Svega osim apoteka, benzinskih pumpi i dostavljanja hrane, što je najnovija odluka Vlade Srbije zbog eksplozije koronavirusa.

Evo šta je sve danas odlučeno

Svi objekti, osim benzinskih pumpi i apoteka, od utorka, 17. novembra, radiće do 21 čas. Tu odluku donela je Vlada Srbije na današnjoj sednici održanoj u 13 časova. Kako je najavljeno, zbog vrtoglavog porasta broja novozaraženih koronavirusom, ova restriktivnija mera zaštite biće na snazi dve nedelje od dana kada je doneta – do 1. decembra.

Po isteku tog perioda, u zavisnosti od postignutih rezultata, odlučiće se da li će se ona ukinuti ili će, umesto nje, eventualno nastupiti oštrija mera – zabrana kretanja.

To je najnoviji korak nadležnih u borbi protiv akutelnog virusa. Pre toga usvojene su izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojim su takođe propisana nova pravila i mere zaštite od kovida-19, a koji je stupio na snagu u petak, 13. novembra.

Antonio Ahel/ATAImages

Takozvani “korona zakon” takođe će poslužiti u borbi protiv virusa koji bukvalno caruje ulicama Srbije.

Ali, krenimo redom.

Pročitajte još:

“Korona zakon”stupa na snagu: Kazne i do 300.000 dinara, a mogu biti napisane na licu mesta

Svi objekti rade do 21 sat

Nakon današnje sednice odlučeno je da se svi objekti, osim bezninskih pumpi i apoteka, zatvaraju u 21 čas. To je na konferenciji za medije saopštila premijerka Ana Brnabić.

– Radiće apoteke, benzinske pumpe, ali samo za točenje goriva, i apoteke. Iako je ranije pominjano da će se radno vreme ugostiteljskih objekata ograničiti do 18 sati, ipak smo odlučili da bude do 21 čas, jer nije velika razlika – rekla je danas premijerka.

Škole nastavljaju kao i do sada

Ipak, kad su u pitanju škole u Srbiji, nove mere nisu donete – za razliku od onih “prolećnih” kada su sva deca učila onlajn –  te se đaci već sutra s rasputa vraćaju na nastavu. Kako je najavljeno, o eventualnom pomeranju zimskog raspusta unapred naknadno će se razgovarati.

Pixabay

– Ja sam za to da škole nastave da rade. U čitavoj Srbiji imamo 39 zaraženih koronavirusom među đacima u osnovnim školama, a 52 u srednjim školama, od kojih je 22 u Beogradu. Jasno vam je koliko je stanje u tim obrazovnim ustanovama bezbedno, koliko su đaci disciplinovani i koliko se poštuju mere zaštite od koronavirusa – navela je Ana Brnabić.

Pročitajte još:

Neće biti produžetka raspusta, đaci od sutra u klupama!

Dve banje postaju kovid bolnice

Zbog sve većeg broja novozaraženih koronavirusom, kapaciteti bolnica, pogotovo u Beogradu, su dupke puni, o čemu je “24sedam” već izveštavao, pa je ministar zdravlja Zlatibor Lončar danas obelodanio da banje Selters i Koviljača prelaze u kovid sistem.

– Danas banju Selters pretvaramo u kovid sistem, a sutra ćemo isto uraditi sa banjom Koviljačom. Ne postoje kapaciteti u svetu koji su neiscrpni i koji mogu da funkcionišu neograničeno. A sve ovo će potrajati. Žurke, proslave… sa tim mora da se prestane. Svih mera moramo da se pridržavamo i u toku dana – izjavio je na sednici ministar zdravlja.

Veće kazne

Za sprovođenje kazni sada su nadležni, osim sanitarne, komunalna inspekcija i komunalna milicija.

Ukoliko ne nosite masku u zatvorenom prostoru i ne poštujete fizičku distancu, visina kazne ostaće ista – 5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 dinara za pravna lica, ali će njihova primena sada biti brža i efikasnija.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Kako je ranije izjavio ministar zdravlja Zlatibor Lonačar, sanitarni inspektor, pored ovlašćenja koja je imao da sada, može da izda i prekršajni nalog, dok komunalna milicija može da naloži da se isprazni prostor u kojem se krše mere zaštite od koronavirusa, kao i da zatvori objekat najduže do 72 sata.

Pročitajte još:

Kafići, prodavnice, tržni centri… Otrkiveno koje će sve objekte kontrolisati komunalna milicija

Obavezna vakcinacija

Važna novina koju propisuje Zakon podrazumeva i mogućnost uvođenja vanredne imunizacije. Od trenutka kada Zakon stupi na snagu, za tri-četiri dana, vakcinacija će moći da bude preporučena ili obavezna. Ona se naređuje aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), a na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i uz saglasnost Republičke stručne komisije za zarazne bolesti.

Vakcinacija je do sada bila obavezna samo za lica u posebnom riziku od bolesti, poput hepatitisa B, gripa, meningokoka, oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije i hemofilusom influence B, kao i u slučaju varičela i infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom, ali i po obaveznom kalendaru imunizacije za decu. Dodavanjem tri reči u izmenjenom Zakonu – “ostale zarazne bolesti” – ministar zdravlja moći će da naredi vakcinaciju i u slučaju epidemije koronavirusa.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr

Takođe, kazne ni ovde nisu izostavljene. Članom 85. ovog zakona, oni koji odbiju obaveznu vakcinaciju, u slučaju da bude uvedena, moraće da plate novčanu kaznu u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara za fizička lica.

Kućna izolacija

Kućna izolacija je mera kojom se nalaže lečenje u kućnim uslovima i ograničava se sloboda kretanja obolelim od zarazne bolesti, ako nemaju nijedan simptom zarazne bolesti. U skladu sa naredbom ministra, ovu meru će propisivati specijalista za infektivne bolesti ili drugi doktor, o čemu će morati da obaveste epidemiologa instituta, koji je nadležan za određenu teritoriju.

Meru izolacije u kućnim uslovima propisivaće specijalista epidemiologije u nadležnom zavodu, a njome se, kako stoji u zakonu, ograničava sloboda kretanja osoba i nalaže se praćenje zdravstvenog stanja zdravih osoba koje su bile ili za koje se sumnja da su bile u kontaktu sa zaraženima.

Ova mera može se primeniti i prema putnicima u međunarodnom saobraćaju, koji ulaze u Srbiju iz država u kojima je epidemiološka situacija nepovoljna.

Zaposlenima kojima je određena mera izolacije u kućnim uslovima, za vreme provedeno u izolaciji pripada odgovarajuća naknada zarade, odnosno plate, u skladu sa zakonom, a rešenje sanitarnog inspektora o određivanju mere izolacije istovremeno predstavlja i potvrdu o sprečenosti za rad dok ta mera traje.

Ako se mera izolacije u kućnim uslovima određuje detetu koje nije navršilo 14. godinu ili osobi koja nije u stanju da se sama stara o sebi i o zaštiti svojih prava i interesa, rešenje se izdaje roditelju ili staratelju.

Mokrin 24sedam/Slavica Kalaba

Roditelju, odnosno staratelju deteta predškolskog uzrasta ili osobe koja po zakonu ne sme da bude ostavljena bez nadzora, rešenje sanitarnog inspektora istovremeno predstavlja i potvrdu o sprečenosti za rad, dok traje mera izolacije u kućnim uslovima određena tim rešenjem.

Dužina trajanja izolacije je u skladu sa dužinom trajanja maksimalne inkubacije određene zarazne bolesti, u ovom slučaju kovida 19. Ona iznosi 14 dana.

Dakle, to bi bilo to. Za sada. Dobro je, ukoliko ovu situaciju uporedimo sa onom od pre osam meseci. Ostaje nam samo da se štitimo kako znamo i umemo, odnosno maskama, distancom i pranjem ruku. Za ostalo ćemo da vidimo.

Fakti:

– Kafići i ostali ugostiteljski objekti zatvaraju se u 21 čas od 17. novembra do 1. decembra

– Usvojene izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti 13. novembra

– Za kršenje mera zaštite od koronavirusa mogu kažnjavati komulana milicija, sanitarna inspekcija i komunalna inspekcija

– Kazna za nepoštovanje mera iznosi od 5.000 do 300.000 dinara za fizička i pravna lica

– Dozvoljeno je okupljanje do pet osoba na jednom mestu, bilo otvorenom ili zatovrenom

Šira ovlašćenja ministra zdravlja

Velika ovlašćenja

Ministar zdravlja ključna je ličnost kada je reč o donošenju novih mera zaštite od kovida 19, a izmenama i dopunama Zakona njegova ovlašćenja su znatno proširena.

Stoga, ministar zdravlja može narediti sledeće:

– Zabranu okupljanja na javnim mestima

– Ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom vanrednom situacijom

– Zabranu ili ograničenje putovanja

– Zabranu ili ograničenje prometa pojedinih vrsta robe i proizvoda

– Vanrednu vakcinaciju

– Mere lične zaštitete od infekcije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike