Prosvetari prizivaju nastavak onlajn nastave, više od pola bi je uvelo u škole kao i redovnu! Psiholozi tvrde da je to pogubno za decu

30.12.2021

07:30

0

Jedina dobra strana je da se online nastava uklopila u misaoni set današnje generacije

Prosvetari prizivaju nastavak onlajn nastave, više od pola bi je uvelo u škole kao i redovnu! Psiholozi tvrde da je to pogubno za decu
škola za osnovno obrazovanje odraslih Đuro Salaj KM (13) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Veliko istraživanje Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja pokazalo je da bi neki vid onlajn nastave trebalo zadržati i nakon pandemije virusa korona. Barem prema mišljenju prosvetara, jer je u istraživanju je učestvovalo više od 50.000 nastavnika, direktora škola i stručnih saradnika. 

Učešće su uzeli prosvetni radnici iz 1.800 osnovnih i srednjih škola širom Srbije, a čak 44,16 odsto je istaklo da su pre pojave korona virusa imali određeno iskustvo u realizaciji onlajn nastave, dok se više od trećine ili 37,82 odsto po prvi put susrelo sa ovim načinom rada. Ipak, iako možda nemaju mnogo iskustva, prosvetni radnici su iskazali da imaju entuzijazma za ovakav vid nastave. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Mišljenje nastavnika jeste da će školstvo kod nas poći putem sve izraženije digitalizacije. Na pitanje “hoće li učenje na daljinu ostati sastavni deo školske prakse kada se škole ponovo u potpunosti otvore” skoro polovina (45,50 odsto) ispitanika je odgovorilo da će škole biti drugačije, a učenje na daljinu će se koristiti više nego ranije. Procenat onih koji eksplicitno prognoziraju da će se škole promeniti i da će učenje na daljinu postati sastavni deo školske prakse je nešto skromniji - 16,79% prosvetnih radnika. 

Nasuprot njima, trećina ispitanika (33,01 odsto) smatra da će se školstvo vratiti uobičajenim tokovima, sa manjim izmenama, dok najmanji broj prosvetara, njih 4,70 odsto, veruje da se škole neće menjati. Ipak, u analizi ovog istraživanja, objašnjnjava se da su, u odnosu na ostale odgovore, prva dva veoma srodna te su “sabrali” te ispitanike. Time se dobila slika da 62,29 odsto prosvetnih radnika načelno smatra da će se školstvo u budućnosti definitivno promeniti, a onlajn nastava će u manjoj ili većoj meri biti deo te promene. d

Način na koji bi se nakon pandemije korona virusa održala onlajn nastava u školama, objašnjavaju tvorci ovog istraživanja, jeste u vidu dopune redovnom učenju. Više od polovine zaposlenih u obrazovanju (52,03 odsto) smatra da bi nastavu na daljinu trebalo sistemski uvesti u škole, ali kao dopunu redovnom nastavnom procesu - kombinovanjem onlajn i nastave uživo, bez izmena u školskom kalendaru. 

Profimedia
 

Međutim, iako su zaposleni u prosveti entuzijastični kada je u pitanju rad na daljinu, pojedini odgovori o izvodljivosti ovog vida nastave protivreče tome. Naime, na pitanje koliko često su koristili digitalne udžbenike prilikom onlajn nastave, odgovor koji je zakružio najveći broj ispitanika (28,99 odsto) jeste da ih nisu koristili. Daleko je veći broj onih koji su ih bar nekad upotrebili u okviru nastave. Veoma često digitalne udžbenike je koristilo tek 9,82 odsto anketiranih, a ponekad 24,98 odsto. 

Ipak, deca nisu dobila pravo glasa u ovom istraživanju, a psiholog Ogla Stanišić Terek objasnila nam je kako bi ovaj način nastave mogao da utiče na njih.

- Onlajn nastava uskraćuje deci neposredan kontakt sa drugarima i nastavnicima i sve ono što nosi školski život, a to je razvoj takmičarskog duha, želju da pobeđuju, da budu solidarni i tolerantni. Dan nema strukturu što stvara nesigurnost i zbunjenost mlađih generacija u smislu - kad se uči, kad se opušta kad se druži – objašnjava Olga Stanišić Terek za 24sedam.

Kako kaže, dobra strana je da se onlajn nastava uklopila u misaoni set današnje generacije.

- Oni misle , govore i funkcionišu virtuelno, koriste nekoliko medija paralelno dok uče i većinom nisu zavisni o fizičkim susretima i telesnim dozivljajima. Ipak takva nastava dovodi do socijalne i emocionalne osiromašenosti generacija- zaključuje ona.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike