TEMA NEDELJE #nisamprijavila: Potresna svedočenja devojaka o zlostavljanju i razlozima zašto ga nisu prijavile

26.12.2021

19:15

0

Nakon javnih optužbi dve devojke da ih je bivši mladić reper Uroš Radivojević Numero zlostavljao, na društvenim mrežama pokrenuta je lavina priznanja

TEMA NEDELJE #nisamprijavila: Potresna svedočenja devojaka o zlostavljanju i razlozima zašto ga nisu prijavile
Nasilje / Ilustracija - Copyright Profimedia

Može ponekad da nam se učini da je to već stara tema i da je sve ispričano... A onda nas kao grom iz vedra neba udari novo priznanje devojke da ju je bivši mladić zlostavljao. I ponovo pitanje "zašto nije prijavila?".

Nakon što je korisnica Tvitera javno objavila optužbe na račun repera Uroša Radivojevića Numera da je zlostavljao njenu sestru, oglasila se još jedna njegova bivša devojka sa istim tvrdnjama. Iako su obe dobile podršku javnosti za hrabrost da javno kažu šta su preživele, usledilo je i tako dobro poznato staro pitanje i čuđenje zašto nisu prijavile nasilje, nego su ga trpele.

Ovoga puta, pitanje koje nekada boli i više nego udarac koji ostavi modricu ili pocepa usnu, dobilo je i odgovor. Jedinstven. 

Na društvenoj mreži Tviter, uz hešteg nisamprijavila, osvanula su potresna svedočenja devojaka koje nisu prijavile nasilje i zlostavljanje. Zato što su se bojale. Zato što su osećale krivicu. Zato što niko nije reagovao. Zato što im niko nije verovao. Zato što je okruženje verovalo da su one, zapravo, krive. 

Ako posle svih ovih svedočenja i dalje postavljate pitanje "zašto nije prijavila, zašto je trpela", problem je u vama, nisu žrtve krive. 

 

 

"#NisamPrijavila jer sam bila maloletna i pretio je da će me ubiti ako nekome kažem", "#nisamprijavila jer me je bilo strah i bilo me je sramota", "Evo i ja da kažem #NisamPrijavila, zbog jasnijeg saznanja o tome koliko je često i društveno prihvatljivo zlostavljanje. Ne mogu da napišem jednu reč o tome. Ne mogu", "#nisamprijavila imala sam 15 godina. Odbranila sam se nekako. On je danas u zatvoru zbog dvostrukog ubistva. Razgovarajte sa decom. Naučite ih da mogu da vam se povere", samo su neki u moru komentara i svedočenja.

 

Usledio je i odgovor i podrška druge korisnice ove mreže.

-Draga, nisi dužna i nikome nemoj da se pravdaš zašto nisi prijavila. Ja sam prijavila i mogla bih roman sa napišem. Promeniće se sve onog trenutka kad shvatiš: više nisi žrtva, ustani i digni glavu; nasilnici su kukavice! Seti se toga uvek kada te uhvati strah, poručila je ova žena.

Ako i do sada niste shvatili zašto žene ne prijavljuju nasilje, tu su i druge ispovesti.

"#NisamPrijavila jer je on bio inspektor policije, jer bih mnogima ja bila kriva što sam ostala sa njim sama u stanu, jer bi mojoj majci prepuklo srce od tuge, jer bi ga tata ubio i umro iznutra, jer su oni kojima sam nešto i rekla prvo pitali šta sam taj dan imala na sebi", još jedno je svedočenje žrtve nasilja.

Kako je za 24sedam na ovu temu svojevremeno izjavila Aleksandra Janković, psihoterapeut, ženi koja doživi nasilje u porodici, u prvom trenutku se javlja šok, neverica, zatim se smenjuju osećanja bespomoćnosti, ugroženosti, tuge i kod nemalog broja žena, ono čuveno preispitivanje sebe i mogućih grešaka.

Profimedia
 

-Još smo mi tradicionalna sredina i postoji predrasuda da je žena dobila batine s razlogom. Što je najgore ta vrsta predrasuda postoji i kod žena koje su majke odraslih ćerki, pa koje ćerkama eksplicitno kažu – pa dobro bio je pijan, nije to tako strašno. Žrtva je tada nemoćna i počinje da se pita u čemu je pogrešila i šta je uradila da dođe do takve situacije. Javlja se jedno osećanje krivice, bezvrednosti, posle kog žene postaju ozbiljno depresivne, navodi Aleksandra Janković.

Napominje da se posle prvog nasilja ono opet javlja i biva sve intenzivnije.

– Važno je da žene znaju da ovakve stvari nisu dopustive, to nisu greške, to je obrazac ponašanja nasilnika. I da se osveste da svi mogu da budu meta nasilja, ali ne moraju da postanu žrtve. Ako se i dogodilo, treba sprečiti da se tako nešto više nikada ne dogodi, poručuje sagovornica 24sedam.

Ova situacija podsetila je na trenutak kada je glumica Milena Radulović iznela u javnost detalje zlostavljanja u školi glume Mike Aleksića. Tada je usledio, može se reći, pokret na mrežama #nisisama. Svojevrstan vid podrške javnosti devojkama koje se ohrabre da ovako nešto javno priznaju. Pa zar ovakvo priznanje na hrabrosti ne govori dovoljno koliko je potrebno da bi se priznalo da ste žrtva zlostavljanja.

Profimedia
 

A stižu i potvrde zbog čega su ova priznanja tako važna. Možda će ohrabriti makar jednu devojku ili ženu da prijave, da ne trpe, da ne pomisle da su same krive, da znaju da ima ko da ih podrži.

"Meni je #nisamprijavila najvažniji hešteg ove godine. Koliko žena, koliko sudbina, udaraca, strahova, tišine, podsmevanja, očaja. Svima vam želim da prestane, da budete svoje, jake i da volite sebe. I kad ste slabe, da imate nekog uz sebe. Kao i da nasilnici budu kažnjeni. Zauvek", navodi se u jednom komentaru na Tviteru.

Statistika je nemilosrdna. Svaka druga žena i gotovo dve trećine devojčica starijih od 15 godina je doživelo neki oblik nasilja. U Srbiji je u poslednjih 20 godina stradalo više od 300 žena zbog ubistva u porodici, a 500 dece je ostalo bez majki kao posledica ovih tragičnih događaja, podaci su udruženja "Fenomena" povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. 

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije poručila je devojkama i ženama: "Niste same! Prijavite nasilje, to nije privatna stvar!"

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike