Lekari upozoravaju: Još jedan mogući simptom kovida kod male dece

26.12.2021

18:33

0

Lekari poslali jasnu poruku

Lekari upozoravaju: Još jedan mogući simptom kovida kod male dece
Pixabay

Iznenadno potpuno ili gotovo potpuno izbegavanje čvrste hrane kod male dece može biti jedan od pokazatelja razvoja kovida 19 i posledica je promena u detetovom čulu mirisa i ukusa, navodi se u radu kalifornijskih lekara.

U radu objavljenom ove nedelje u časopisu Pediatrics opisali su dvoje male dece, oboje mlađe od 18 meseci, koji su iznenada razvili averziju prema čvrstoj hrani otprilike u vreme kada im je dijagnostikovan kovid 19.

Kad bi nešto i pojeli, odmah nakon toga zagrcnuli bi se ili ispljunuli hranu.

Jedno dete je u isto vreme kad se razvila i odbojnost prema hrani, postalo iznenada osetljivo i na miris bilo kog mirisnog proizvoda što je još jedan znak oslabljenog njuha.

Šest do osam meseci nakon dijagnoze, oba mališana su počela podnositi čvrstu hranu, ali nijedan nije u potpunosti nastavio s unosom izvornih količina.

- Ovaj odloženi i promenjivi klinički tok kod naših malih pacijenata u skladu je s nedavnim studijama na odraslima" koje pokazuju da se problemi s mirisom i ukusom povezani s kovidom 19 "mogu razvijati i nestajati, a jedna trećina pacijenata može imati trajne simptome - rekli su lekari.

Na bazi tih ograničenih podataka zaključili su da bi averzija prema hrani kod male dece koja još ne govore "trebalo da bude znak da ih treba testirati na prisutnost virusa SARS-CoV-2".

Bonus video:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: B92

Najčitanije Vesti