"Ko uhvati korak sa digitalizacijom može da računa na bilione dolara": Otvoren Beogradski ekonomski forum

04.10.2021

11:20

0

Strani investitori uložili su više od 36 milijardi evra u Srbiji, u koju se slilo 83 odsto ukupnih investicija u čitavom regionu

"Ko uhvati korak sa digitalizacijom može da računa na bilione dolara": Otvoren Beogradski ekonomski forum
Copyright Pixabay

Savet stranih investitora u Srbiji može da pomogne bržem kretanju Srbije ka digitalizaciji što je ključno za privlačenje stranih investiticija u budućnosti, izjavio je predsednik Saveta Majk Mišel.

- U svetu će posle korona krize biti 3,23 biliona dolara investicija i ko uhvati korak sa digitalizacijom može da računa na deo tih ulaganja - rekao je danas Mišel na otvaranju 21. Beogradskog ekonomskog foruma.

Podsetio je da su strani investitori uložili više od 36 milijardi evra u Srbiji, u koju se slilo 83 odsto ukupnih investicija u čitavom regionu. Mišel je upozorio da je tokom kovid krize taj nivo opao i pohvalio mere Vlade da pomogne preduzećima tokom pandemije.

- U novembru Savet će objaviti novu Belu knigu sa indeksom saveta stranih investitora o sektorima u kojima je bilo najviše napretka - rekao je Mišel.

Naveo je da integracija sa EU mora da bude naš ključni koridor i da Srbija mora da ima predvidivo poslovno okruženje pogodno za poslovanje sa manje birokratije.

- To je od ključnog značaja ako želimo da povećamo nivo stranih investiicja - rekao je Mišel.

Direktor grčke kompanije TGI koji je organizator foruma Simeon Comokos rekao je da je Balkan uvek bio od interesa za Evropu.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Iako postoji veza između zemalja jugoistočne Evrope i EU uz obećavanje ulaska u EU, što je pobuđivalo nadu, ali se postavlja pitanje koliko je ovaj region blizu ulaska, kada se EU suočava sa problemima - rekao je Comokos.

Dodao je da se prati pomno napredak Srbije na planu poljoprivrede, kao i veliki infrastrtukturni projekti koji su pretvorili Beograd u kosmopolitski centar u regionu uz nadu da će se to preliti i na ostale delove Srbije.

Vira Platonova, regionalna potpredsednica kompanije Viza, istakla je da je Srbija postigla veliki napredak na polju digitalnog bankarstva i trgovine.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Ovo je izuzetna godina za rast digitalnog finansijskog sektora i privrede uopšte za Srbiju i region. Sve više srpskih građana kupuje preko interneta i pokazuje interesovanje za drugačije načine plaćanja - rekla je Platovona.

Dodala je da je osam od 10 transakcija preko Vize beskontaktne, što je ocenila kao dramatično veliku promenu.

Kako je saopšteno, forum svake godine privlači pažnju širokog auditorijuma baveći se aktuelnim temama vezanim za Srbiju, sa posebnim akcenatom na privredni rast i razvoj, kao i pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike