Prijave već od petka: Privreda može da krene u novu fiskalizaciju

29.09.2021

07:58

0

Od petka privrednici mogu da prijave objekte, a od 15. oktobra da počnu da potražuju subvencije za novu fiskalizaciju

Prijave već od petka: Privreda može da krene u novu fiskalizaciju
Copyright Pixabay

Iako nova fiskalizacija počinje 1. novembra, od kada počinje da teče rok za prelazni period koji će trajati do aprila iduće godine, privrednici mogu da prvi korak naprave već u petak, sa prijavom objekata na kojima će biti urađena (pre)fiskalizacija.

Vlada je obezbedila šest milijardi dinara (51 milion evra) subvencije za opremu i softver fiskalnih kasa, uz koje će se fiskalni računi odmah po izdavanju očitavati u Poreskoj upravi.

Da li će sav novac biti i potrošen videćemo, jer u suštini radi se o promeni softvera i nadogradnji postojećih fiskalnih kasa a novih će biti, kako je istaknuto na prvoj prezentaciji programa u junu, potrebno tek četrdesetak hiljada, na 200.000 postojećih.

To čak ne moraju da budu ni klasične fiskalne kase, već samo mobilni telefon ili tablet, koji je povezan za neki štampač.

Prvi korak – prijava objekta

Od petka će prijava „objekata „u kojima će biti fiskalnih kasa biti omogućena na portalu Poreske uprave.

Saša Dulić iz Poreske uprava objašnjava za RTS da je to objekat koji ima svoju adresu, zatim pokretni poslovni prostor, na primer autobus u međugradskom saobraćaju, zatim veb-trgovina, portal na kome se obavlja veb-trgovina, i četvrta vrsta je automat – automati za prodaju kafe, grickalica, pića i slično.

Neki od privrednika su već spremni.

- Sistem ćemo primeniti prvo u jednom od naših distributivnih centara, a kasnije i u svim objektima. Mi se uveliko pripremamo za primenu novog sistema od kog očekujemo da doprinese efikasnosti ali i pojednostavljenju poslovanja - kaže Jovana Antović iz "Metro keš end keri".

Drugi korak – zahtev za subvencije

Za subvencije za nabavku nove opreme privrednici mogu konkurisati od 15. oktobra do 31. januara.

- Sto evra u dinarskoj protivvrednosti za svako prodajno mesto i dodatnih sto evra za svaki fiskalni uređaj. Na osnovu analiza cena na tržištu, onoga što je bilo u Hrvatskoj i Crnoj Gori, razgovora sa proizvođačima fiskalnih kasa, to je iznos koji treba u potpunosti da pokrije troškove privrede - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Troškovi privrede biće manji i zbog toga što neće više biti troškova obaveznog godišnjeg servisiranja fiskalnih kasa ili kada se „napuni memorija“, kao ni sertifikacije i čuvanja papirnih kontrolnih traka. Sve je onlajn i u realnom vremenu, a „arhiva“ je digitalna i svaka se transakcija može proveriti i kada se „izgubi“ fiskalni odsečak.

- Ono što je važno – mi nećemo čekati 31. januar da isplaćujemo subvencije, nego ćemo svakih sedam dana, kako se budu prijavljivali obveznici pokrivati te troškove kako bismo ubrzali uvođenje novog sistema fiskalizacije - kaže Mali.

Sa prelaskom na e-fiskalizaciju, pod nadzorom poreznika biće i zanatlije, pogrebnici, preprodavci na pijaci i mnogi koji do sada nisu, piše RTS.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: G.M.Š./RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike