Skoro 80 kompanija oseća posledice odliva kadrova iz Srbije

01.12.2020

15:13

0

Najčešće se za mogućnost privremenog boravka u inostranstvu odlučuju mladi između 20 i 30 godina

Skoro 80 kompanija oseća posledice odliva kadrova iz Srbije
Copyright Pixabay

Skoro 80 odsto menadžera kompanija koje su učestvovale u upitniku koje je sprovela Srpska asocijacija menadžera (SAM) oseća posledice odliva kvalitetnog kadra iz Srbije, a da najviše radnika nedostaje u zanimanjima u IT sektoru, a u deficitu su i prodavaci, komercijalisti, vozači, magacioneri, kao i kadrovi za različita zanimanja u poljoprivredi i građevinarstvu.

Poslodavci najčešće do novih kadrova dolaze putem preporuka svojih zaposlenih i preko portala za zapošljavanje, pokazalo je istraživanje. Dosta su efikasni i oglasi na društvenim mrežama, dok najređe kompanije do kadrova dolaze preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Presudan kvalitet života

To je samo deo rezultata upitnika koje je sprovela Srpska asocijacija menadžera u okviru projekta “Cirkularne migracije – Postupi odgovorno sada za budućnost Srbije“, koji se realizuje uz podršku Vlade Švajcarske, koji su danas predstavljeni na online Forumu menadžera na temu cirkularnih migracija.

Najveći odliv zaposlenih u IT sektoru; Pixabay/StartupStockPhotos

– Najčešće se za mogućnost privremenog boravka u inostranstvu odlučuju mladi između 20 i 30 godina i to najviše zbog očekivanog kvaliteta života u inostranstvu, socijalne sigurnosti, uslova rada i mogućnosti karijernog napredovanja – rekla je predstavljajući rezultate ankete Biljana Bogovac, partner u kompaniji PwC Srbija.

Oko 30 odsto ispitanih kao najčešće motive za povratak iz inostranstva navodi porodičnu situaciju i nostalgiju, dok se kao dodatni razlozi izdvajaju stečena finansijska sigurnost, ponuđeni posao u Srbiji i želja da se doprinesu razvoju zemlje i društva.

Kako bi prevazišli nedostatak adekvatne radne snage na tržištu, kompanije prilagođavaju svoje poslovanje tako što intenziviraju saradnju sa fakultetima (40 odsta ispitanika), zatim kroz automatizaciju procesa, uvođenjem novih tehnologija, dislociranjem proizvodnih lokacija.

Izjednačiti subvencije i davanja

Samo 10 odsto ispitanika se za sada odlučuje na “uvoz“ radne snage.

Pročitajte još: Ocena Fiskalnog saveta: Najveći problem budžeta za 2021. subvencije i plate, pohvalna velika izdvajanja za javne investicije

Menadžeri su istakli da bi određeni potezi države mogli da utiču na veće zapošljavanje u kompanijama, od izjednačavanja direktnih davanja i subvencija domaćim i stranim kompanijama, besplatnih obuka, smanjenja poreza i doprinosa, kao i stipendiranja studenata, odnosno posebnog načina oporezivanja za studente na praksi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike