Počela izgradnja solarne elektrane "Saraoci" kod Smedereva

18.07.2023

14:12

0

Mi imamo 157 solarnih elektrana snage preko 23 megavata, a to je kap u moru za naš energetski sistem

Počela izgradnja solarne elektrane "Saraoci" kod Smedereva
Copyright TANJUG/ NEBOJŠA RAUS

U mestu Saraoci kod Smedereva, danas je zvanično počela izgradnja još jedne solarne elektrane u Srbiji, snage 9,95 MW. Početku radova prisustvovali su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Projekat nove solarne elektrane sprovodi nemačka kompanija AVR Group, koja u Srbiji posluje od 2017.godine, a radove izvodi kineska kompanija Power China, sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti solarne energije. Kako je istakla ministarka Đedović, država Srbija kroz brojne podsticaje stvara preduslove za korišćenje obnovljivih izvora energije.

"Srbija ima 30 odsto više sunčanih dana od Nemačke, ali taj potencijal nije dovoljno iskorišćen. Investitor ovog projekta dolazi iz upravo iz Nemačke i meni je drago da se naši ljudi vraćaju u Srbiju ili se nastanjuju ovde iz inostranstva i da na primeru Nemačke iskoriste potencijal fotonaponske elektrane u visokoj meri ovde u našoj zemlji", rekla je Đedović.

Prema njenim rečima, mi imamo 157 solarnih elektrana snage preko 23 megavata, a to je kap u moru za naš energetski sistem.

"Mi smo kroz izmene Zakona o obnovljivim izvorima energije stvorili preduslove da pokrenemo prve aukcije za obnovljive izvore energije po evropskom modelu i nadamo se da ćemo dodeliti 50 megavata za podsticaj razvoja solarnih elektrana i time stvoriti uslove da bar dupliramo proizvodnju električne energije iz snage sunca. Programom aukcija za naredne tri godine se nadamo da ćemo obezbediti stimulisanje izgradnje oko 300 megavata elektrana iz solarne energije", rekla je ministarka rudarstva i energetike.

Kako je istakla, država će nastaviti da stimuliše ulaganja u obnovljive izvore energije, pored plana da se ulaže i u vetro kapacitete i solarne elektrane u Srbiji.

TANJUG/ NEBOJŠA RAUS
ministarka Dubravka Đedović

 

"Mi smo kroz Nacionalni plan za eneretiku i klimu koji je trenutno u javnoj raspravi, planirali da na mreži do 2030.godine izgradimo novih 3,4 gigavata nove zelene energije pre svega iz snage sunca i vetra i ka tome ćemo težiti pored stimulisanja razvoja ovakvih projekata, odnosno privatnih investcija u solarne elektrane i nadam se da će ih biti još više", kazala je Đedović.

Navela je da u Zelenoj tranziciji svi treba da budu aktivni učesnici, i država i građani i privreda.

Ministarka je podsetila da u Srbiji trenutno ima oko 1.800 prozjumera koji proizvode više pod 20 megavata električne energije za sopstvene potrebe iz energije sunca, i država će i njih podsticati kroz subvencije za energetsku efikasnost.

"Raspisali smo dva javna poziva u junu za jedinice lokalne samouprave. Potpisaću u četvrtak ugovore sa 131 lokalnom samoupravom za dodelu subvencija, za šta smo u prvom krugu obezbedili skoro dve milijarde dinara, a ukupan iznos subvencija je oko 50 miliona evra za podsticanje pre svega građana da ulažu više u obnovljive izvore energije uz pomož države i na taj način doprinesu razvoju energetske efikasnosti", rekla je Đedović. I ova elektrana, dodala je, bitna je u tom lancu vrednosti koje želimo da stvaramo u Srbiji. "Ona će moći da snabdeva oko 2.500 domaćinstava, jer stimulisanjem investitora želimo i da pre svega ta električna energija iz obnovljivih izvora ostane u Srbiji i da se snabdevaju naši građani i privreda jer nam treba više takvih primera. Mi ćemo kroz taj trogodišnji plan aukcija stvoriti predvidiv okvir za sve koji planiraju da ulažu i da nastavimo da podstičemo građane da budu aktivni učesnici kroz subvencije koje izdvaja država", rekla je ministarka rudarstva i energetike.

Ambasadorka Kine Čen Bo kazala je da kineske kompanije imaju dugogodišnje iskustvo i velika dostignuća u oblasti solarne energije i da je ubeđena da će kompanije Power China opravdati očekivanja investitora u ovom velikom projektu u Srbiji.

TANJUG/ NEBOJŠA RAUS
ambasadorka Čen Bo

 

"Nova energija je od velikog zunačaja za zaštitu životne sredine. Srbija sve više pažnje poklanja razvoju nove energije a Kina takođe aktivno međunarodnu saradnju u ovoj važnoj oblasti. Ovaj projekat je prva solarna elektrana koju će kineska kompanija zajedno sa svojim partnerima izgraditi u Srbiji. Nadam se da je ovo dobar početak za našu saradnju u budućnosti u oblasti nove energije i zaštite životne sredine", istakla je ambasadorka Kine.

Izvršni partner nemačkog investitora je kompanije AVR Solar park, čiji je predstavnik Milica Andrić najavila početak izgradnje solarne elektrane „Saraoci“. Kako je rekla, očekivana proizvodnja elektrane je 16.800 MWh što je dovoljno za snabdevanje oko 2.500 domaćinstava.

Prema planu, izgradnja bi trebalo da traje 180 dana, a puštanje u rad će ići fazno, pa bi prvi megavati trebalo da budu upušteni u distributivni sistem krajem ove godine.

"Mi smo mlada, ali veoma ambiciozna kompanija sa idejom da stvaramo bolju i čistiju budućnost za ovu i buduće generacije. Solarna elektrana 'Saraoci' je prvi projekat od ukupno 300 megavata koje planiramo da gradimo u naredne tri godine. Želela bih da se zahvalim našim kineskim partnerima kao i gradu Smederevu koji nam je bio jak oslonac tokom ovog procesa", rekla je Milica Andrić iz kompanije AVR.

TANJUG/ NEBOJŠA RAUS
 

 

Prisutnima su se obratili i predstavnici kineske kompanije Power China, koja izvodi radove na izgradnji nove solarne elektrane, predsednik kompanije Liu Saokuan i generalni menadžer Jan Laihui koji su izrazili zahvalnost kompaniji AVR koja im je ukazala poverenje kao i Vladi Srbije i kineskoj ambasadi na podršci kao vodećoj svetskoj elektro-energetskoj kompaniji. Kako su istakli, kompanija Power China će se pridržavati principa kvaliteta i kredibiliteta na prvom mestu, u cilju kvalitetnog izvođenja radova i sprovođenja transformacije energetskog sistema Srbije. P

rojekat solarna elektrana „Saraoci“ obuhvata fotonaponsku elektranu koja koristi obnovljiv izvor energije - sunčevo zračenje za proizvodnju električne energije, koja se u potpunosti prenosi u elektrodistributivnu mrežu. Procene su da će fotonaponska elektrana nakon izgradnje dovesti do smanjenja emisije CO2 u vrednosti od 17.500 tona na godišnjem nivou.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike