Nema prepreka za srpsku ekonomiju: Potvrda kreditnog rejtinga dobra poruka investitorima

10.02.2024

15:27

0

Agencije za ocenu kreditnog rejtinga "Fitch Ratings" potvrdila rast privrede

Nema prepreka za srpsku ekonomiju: Potvrda kreditnog rejtinga dobra poruka investitorima
Ilustracija - Copyright Pixabay/Wolfgang Ehrecke

Ekonomista Ljubodrag Savić ocenio je danas da je potvrda kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB+ od strane Agencije za ocenu kreditnog rejtinga "Fitch Ratings", veoma značajna poruka za strane investitore.

- Već duže vreme Srbija se za zemlju našeg gabarita i razvijenosti, nalazi prilično visoko na lestvici kreditnog rejtinga i to je dobra okolnost - rekao je on za Tanjug.

Savić je naglasio da strani investitori imaju nekoliko parametara kako ocenjuju neku zemlju i da je jedan od važnijih, ocena kreditnog rejtinga.

- Taj rejting je i svetski parametar koji kaže ovde je, što se nas tiče, sve sasvim u redu - rekao je Savić.

On je naglasio i da ocena da će kapitalne investicije ostati na visokom nivou zahvaljujući radovima na trenutno najvećem projektu u Srbiji, izgradnji kompleksa Expo 2027, sugerišu i nama i stranim investitorima da će kreditni rejting Srbije i u narednom periodu biti stabilan i relativno visok.

Nizak rizik za investitore

- Ključna stvar za sve je da se očekuje relativno visoka i relativno stabilna stopa rasta domaćeg bruto proizvoda (BDP), što za strane investitore i finansijske i one u realnom sektoru znači da postoji jedan relativno nizak rizik u smislu ulaganja u kupovinu hartija od vrednosti, izadavanje kredita ili ulaganje u realni sektor - rekao je Savić.

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "Fitch Ratings" potvrdila je juče kreditni rejting Srbije na nivou BB+, što je na korak do investicionog rejtinga, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, Kako je saopšilo Ministarstvo finansija, kreditni rejting Srbije podržan je kredibilnim okvirom makroekonomske politike, disciplinovanom fiskalnom politikom, kao i rastom BDP po glavi stanovnika, u poređenju sa prosekom zemalja sa analognim rejtingom. U izveštaju je navedeno i da je Srbija uspešno upravljala akroekonomskim rizicima koji su proizišli usled energetske krize.

Na osnovu preliminarnih podataka, agencija je predvidela ekonomski rast od 2,5 odsto za 2023. godinu, koji je podržan investicijama i trgovinskom razmenom. Navedeno je i da je izvoz porastao usled kapaciteta generisanog novim stranim direktnim investicijama, na osnovu razvoja infrastrukturnih projekata i razvoja građevinskog sektora i sektora nekretnina.

Doprinos poljoprivrednog sektora

Oporavak poljoprivrednog sektora sa rastom od devet odsto usled povoljnih vremenskih uslova nakon dve godine suše je takođe podržao ovakav rast. Ocenjujuje se i da bi potražnja na domaćem tržištu trebalo da bude glavni izvor rasta u 2024. i 2025, dok će privatna potrošnja imati koristi od kontinuiranog rasta plata.

Projekti finansirani stranim direktnim investicijama će dalje pospešiti izvoz, kao i povećanje potražnje u okviru Evropske unije, iako će efekat donekle biti neutralan s obzirom na intenzitet uvoza za potrebe građevinskih i infrastrukturnih projekata.

Projekat EXPO 2027

Istaknuto je i da će Srbija nastavlja putem održivog ekonomskog rasta, vođenog visokim stranim direktnim investicijama, i da će zahvaljujući radovima na trenutno najvećem projektu u zemlji, izgradnji kompleksa EXPO 2027, kapitalne investicije će ostati na visokom nivou.

Učešće investicija u BDP-u se predviđaju na oko 26,5 odsto u 2024. i 2025. godini, u odnosu na 18,2 odsto, koliko su iznosile u periodu između 2010. i 2019. godine. Fitch agencija, takođe je predvidela rast od 3,3 odsto u 2024. godini i 4,2 odsto u 2025. godini, i da će Sporazum o slobodnoj trgovini potpisan sa Kinom u septembru prošle godine,

Novi plan rasta EU za Zapadni Balkan, kao i infrastrukturni razvoj u okviru priprema za EXPO 2027. zajedno podržavati visok rast za dolazeći period. Vlada Srbije će nastaviti dalje da jača svoju privredu, akumulira rezerve i kontinuirano privlači strane direktne investicije, kao i da pozitivno i uspešno odgovara na različite izazove, kako iz domaćeg, tako i iz međunarodnog okruženja, navedeno je u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike