Zašto strani investitori hrle u Leskovac

18.02.2024

21:43

0

Na listi Fajnenšel tajmsa našli su se još Zrenjanin, Subotica i Šimanovci

Zašto strani investitori hrle u Leskovac
Copyright Printscreen/RTS

Među najboljim investicionim lokacijama u Evropi je i nekoliko gradova u Srbiji. U svojoj kategoriji, Leskovac je na prvom mestu, Beograd je na visokom sedmom - Kragujevac osmom.

Na listi Fajnenšel tajmsa našli su se još Zrenjanin, Subotica i Šimanovci.

Najprivlačniji za investitore u kategoriji manjih gradova je Leskovac.

Printscreen/RTS
 

U leskovačkoj severnoj industrijskoj zoni, uz nemačku, mađarsku i grčku kompaniju su domaće, koje decenijama stabilno posluju i neprekidno unapređuju proizvodnju. Odlazak Džinsija nadomestio je italijanski Aunde. Sve je punija i nova Zelena zona.

I Kina i Amerika u Leskovcu

Za dolazak u Leskovac prošle godine zainteresovane su bile kompanije iz Kine i Amerike.

Početkom ove, predsednik države najavio je dolazak velike kompanije i ogromne investicije. A investicija vredna 17 miliona evra trebalo bi da zaposli 340 ljudi. Prema nekim najavama proizvodnja u turskoj kompaniji Erenli kreće za mesec dana.

Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca Promo/Fadil Šarki
 

Neprekidno ulaganje u infrastrukturu, novi sportski stadion, rekonstrukcija bolnice, menjaju izgled grada i čine ga atraktivnijim.

- Čitav kraj, čitav region je potpuno počeo drugačije da diše, ima novi sjaj i da omogućava novim investitorima da grade - kaže gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Pečat kvalitetnog rada koji potvrđuje da se građanima i privredi pruža kvalitetna usluga je BFC sertifikat. Sa ispunjenošću od 96,33 odsto Leskovac ga je zaslužio četvrti put. Zato ne čudi šampionska pozicija na listi uglednog britanskog poslovnog magazina.

- Leskovac i te kako ulaže u sebe, ulaže u svoju putnu infrastrukturu, dovodi nove investitore koji otvaraju realna radna mesta, na taj način smanjuje stopu nezaposlenosti, s druge strane Leskovac se nalazi na koridoru - kaže član Gradskog veća Leskovca Aleksandar Pejčić.

Kragujevac - IT investitori

Printscreen/RTS
 

Industrijska tradicija, povoljni troškovi života i poslovanja, visokoobrazovani radnici, zahvaljujući univerzitetskom centru privlače investitore i u srce Šumadije, posebno iz oblasti informacione tehnologije.

- Iduće nedelje će biti upravo početak izgradnje Inovacionog distrikta u gradu Kragujevcu, pored Data centra, kompanije zasnovane na istraživanju, razvoju inovacija, oni će zaista biti dobrodošli u Kragujevac imaće značajnu podršku u ovoj infrastrukturi. Pored toga, znate, Kragujevac je poznat po reinvestiranju - kaže direktor RPK Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga Predrag Lučić.

I to je najbolja potvrda dobre investicione destinacije. "Janfeng internacional" ima u Kragujevcu dve firme i tri proizvodna pogona.

- Ono što želim da napomenem da smo uspeli da proširimo svoje proizvodne kapacitete za dodatnih 33.000 kvadratnih metara, što će doprineti razvoju grada sa još nekih dodatnih 2.000 radnih mesta u narednom periodu - kaže Milan Radović, menadžer fabrike "Yanfeng international automotive tehnology Serbia doo" u Kragujevcu. 

Za domaće i strane investitore - Zrenjanin

Sa dve industrijske i jednom slobodnom zonom Zrenjanin nudi konkurentne uslove za poslovanje i investicije.

- Grad je ove godine opredelio sredstva, uz pomoć republike i uz pomoć pokrajine da se industrijska zona Jugoistok prema Beogradu proširi i da se obezbedi još veći kapacitet za sve strane i domaće investitore - napomenuo je direktor PRK Srednjobanatskog okruga Predrag Stankov.

Trista trideset evropskih gradova na listi Fajnenšal tajmsa svrstano je u pet grupa. Visoke pozicije šest srpskih gradova poruka su svima da je Srbija dobro mesto za ulaganja.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike