"Srbiju razvijamo ravnomerno - uz gradnju puteva i brzih saobraćajnica": Vesić o napretku naše zemlje

12.10.2023

18:23

0

On je naveo da je do 2012. godine u Srbiji izgrađeno 596 kilometara auto-puteva

"Srbiju razvijamo ravnomerno - uz gradnju puteva i brzih saobraćajnica": Vesić o napretku naše zemlje
Goran Vesić - Copyright Tanjug/MGSI/ PREDRAG MITIĆ

Srbija treba ravnomerno da se razvija, a to je nemoguće bez puteva i brzih saobraćajnica kojih je u poslednjih 10 godina izgrađeno veoma mnogo, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je naveo da je do 2012. godine u Srbiji izgrađeno 596 kilometara auto-puteva, a od te godine do danas 415 kilometara.

- Trenutno se gradi više od 490 kilometara, računajući ovo što će sada biti pušteno - rekao je Vesić i podsetio na najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će u subotu, 14. oktobra, biti otvoren auto-put Ruma-Šabac dužine oko 22.08 kilometara.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
 

- Pored toga, imamo most preko reke Save dužine 1.355 metara, zatim odvojak koji predstavlja povezivanje sa putem prvog B reda dužine oko 400 metara, kao i ukupno 700 metara dela brze saobraćajnice prema petlji Drenovac tako da će biti pušteno u saobraćaj 24,6 kilometara - rekao je Vesić gostujući na televiziji Prva.

On je najavio i da će sledećeg meseca biti otvoren deo Moravskog koridora, do Pojata, čime će Kruševac biti priključen na auto-put.

- Nastavlja se izgradnja puteva i brzih saobraćajnica što je vizija predsednika Vučica da se Srbija saobraćajno poveže, jer kad negde izgradimo auto-put ili brzu prugu to znači da imamo nove investicije i nova radna mesta, a samim tim i viši životni standard, kao i da se čitav taj kraj razvija u smislu turizma i da ljudi tu mogu da ostanu da žive - rekao je Vesić.

Ministar je naveo i da će u narednom periodu biti potpisani ugovori za još dve velike saobraćajnice, a to su Beograd - Zrenjanin - Novi Sad dužine 105 kilometara i "Osmeh Vojvodine", saobraćajnica koja povezuje Bački Breg, Sombor, Kulu, Vrbas Srbobran, Stari i Novi Bečej, Kikindu i Srpsku Crnju, dužine preko 190 kilometara.

- Ako tome dodamo i sve drugo što se projektuje, možemo slobodno reći da se nikada više u istoriji Srbije nije gradilo puteva i brzih saobraćajnica i jednoga dana, kada se kroz istoriju budu sumirali rezultati vlasti za vreme Aleksandra Vučića, mislim da će izgradnja infrastrukture biti jedna od stvari koja će se posebno potencirati - naglasio je Vesić.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Kako je istakao, izgradnja infrastrukture znači osnov za razvoj privrede, a samim tim za veći BDP i za sve drugo pozitivno što se dešava u zemlji.

Ministar je govorio i o radovima na mostovima i dodao da će izgradnja novog mosta prеko Zapadnе Moravе na putu Mrčajеvci - Mršinci biti završеna u dеcеmbru ovе godinе, četiri meseca prе roka.

Naveo je da je stari most bio u veoma lošem stanju i da se Grad Čačak još u novembru prošle godine obratio resornom ministarstvu i tražio pomoć za rekonstrukciju mosta.

Vesić je rekao da je vlada za to odobrila oko 500 miliona dinara Čačku i da su počeli pripremni radovi, ali da su se u junu desile velike poplave koje su potpuno odnele most zbog čega je, kako je dodao, obezbeđeno dodatnih oko 220 miliona dinara da se uradi kompletno novi most.

Vesić je najavio i da će u decembru biti završen i most kod Adrana, koji je takođe odnet u poplavama. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike