Mali: Imamo devet auto-puteva i brzih saobraćajnica koje gradimo!

28.06.2023

11:29

0

Rekli smo da ćemo polako ali sigurno umrežiti Srbiju auto-putevima, istakao je Mali, i dodao da će večeras Vučić otvoriti obilaznicu oko Beograda

Mali: Imamo devet auto-puteva i brzih saobraćajnica koje gradimo!
Copyright Tanjug/Jovan Nikolić

Srbija se razvija uprkos svim izazovima, a značajan deo naše odgovorne ekonomske politike je i podizanje životnog standarda stanovništva, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

On je, gostujući na televiziji Pink, rekao da tome u prilog govore nova otvaranja fabrika, izgradnja auto-puteva i brzih saobraćajnica, kao i drugi ekonomski pokazatelji koji ukazuju na to da Srbija ima zdrave finansije i privredni rast.

Mali je podsetio i da će večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvoriti obilaznicu oko Beograda, te da je to takođe deo ispunjenja vladine agende boljeg života građana Srbije.

- Rekli smo da ćemo polako, ali sigurno, umrežiti Srbiju auto-putevima. Mi u ovom trenutku, računajući ovu obilaznicu imamo devet autoputeva i brzih saobraćajnica koje gradimo. Pre samo mesec i po dana otvorili smo brzu saobraćajnicu od Novog Beograda ka Surčinu. Srbija se gradi i uprkos krizi nijednu investiciju nismo zaustavili - kazao je Mali uz napomenu da se na obilaznicu čekalo više decenija.

Dodao je i da se nastavljaju radovi na izgradnji brze pruge kod Subotice do mađarske granice, a vrlo brzo kreće i izgradnja brze pruge do Niša i Preševa. 

- Ali, ne vredi da gradimo auto-puteve ako nemamo decu, mlade i da građani ne osete u svojim džepovima da bolje žive. To je naša politika i apsolutno stojimo iza programa „Srbija 2025“ koji predviđa da prosečna plata u Srbiji do kraja mandata ove vlade bude 1.000 evra, a prosečna penzija između 430 i 450 evra - rekao je Mali.

On je dodao da se očekuje i da BDP u apsolutnom iznosu ove godine premaši prošlogodišnjih 60 milijardi evra, i ove godine dostigne 68 milijardi evra.

Imamo zdrave finansije 

- Mi smo zaključno sa 20. junom ove godine privukli više od 1,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, prošle godine one su iznosile 4,4 milijardi evra, godinu dana pre toga 3,9 milijardi, a 2020. 3,8 milijardi evra. Reč je o milijardama evra koje dolaze u našu zemlju svake godine. To su nove fabrike, postrojenja, nove tehnologije, nova iskustva za nas i načini na koji se gradi održiva ekonomija i razlog zašto imamo pozitivne stope rasta - naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, sve to je rezultat dugotrajnog rada na reformama. 

- Prvi kvartal ove godine završili smo sa 0,7 odsto rasta. Nije slučajno što imamo stabilnu ekonomiju, nismo ugroženi i zdrave su nam finansije. Zato hoćemo da ulažemo u obilaznice, imamo prostora i hoćemo da pomažemo građanima, da povećavamo plate i obezbedimo radna mesta, što znači pristojan život i sigurnost za našu decu - naglasio je Mali.

Profimedia
 

Prema njegovim rečima ceo svet je u krizi, ali je više nego očigledno da zbog onoga što je urađeno u proteklim godinama Srbija stoji bolje nego neke razvijenije zemlje. Ministar finansija je naglasio da se sve radi na zdravim osnovama, i dodao da država trenutno na računu ima 500 milijardi dinara, da ne zavisi ni od koga i sve obaveze ispunjava na vreme. 

Mali se osvrnuo i na povećanja plata u javnom sektoru, ističući da će od 1. septembra medicinske sestre i tehničari u zdravstvu, negovateljice u ustanovama socijalne zaštite i prosvetari dobiti povećanje plate od 5,5 odsto, a od 1. januara naredne godine još oko 10 odsto. Svi zaposleni u javnom sektoru takođe će, od 1. januara 2024, imati povećanje od najmanje deset procenata. 

Kumulativno povećanje penzija 55,8 odsto

Mali je podsetio i da su 1. januara ove godine plate u javnoj upravi povećane 12,5 odsto i da je sada prosečna plata između 715 i 720 evra. Poređenja radi 2010. godine prosečna zarada je bila 331 evro. Nakon fiskalne konsolidacije, poplava, korone, energetske krize, svih poremećaja u svetu, konflikta u Ukrajini, plate idu gore iz godine u godinu, dodao je.  

Rekao je i da je sa penzijama slična situacija i da i one rastu iz godine u godinu. Tako će, podsetio je, od 1. oktobra ove godine penzije biti uvećane za 5,5 odsto, a od 1. januara za još oko 14,5 odsto. Tako će naši najstariji sugrađani kada se saberu sva povećanja - od 1. januara prošle, zaključno sa dva predstojeća povećanja, imati kumulativno povećanje penzija od 55,8 procenata.

TANJUG/ Sava Radovanović
 

- Uprkos svim izazovima vodimo računa o najstarijim sugrađanima, o radnicima, mladima u smislu povećanja zarada i otvaranja novih radnih mesta. Mi ćemo od naredne godine imati prosečnu penziju od 390 evra. Ona je 2012. godine bila 204 evra, dakle skoro duplo smo je povećali za ovih desetak godina, uprkos svim nevoljama. I to sve radimo na zdravim osnovama. Potpuno smo likvidni i ne zavisimo od tržišta kapitala, sve svoje obaveze završavamo na vreme - naveo je on.

Mali je podsetio i na značajnu pomoć koju država planira, a to je isplata po 10.000 dinara za oko 1.100.000 dece do 16. godina, koja će tu novčanu podršku dobiti u septembru ove godine. Mali je rekao da će naša zemlja nastaviti sa izgradnjom imidža uspešne zemlje u svetu, čemu će doprineti i organizovanje izložbe „Expo 2027“, i dodao da će u Srbiju doći više od sto zemalja, veliki broj privatnih kompanija, turista…

- To je kao da ste dobili olimpijadu u sportu. Pobedili smo u konkurenciji jačih i većih zemalja nego što je naša. Imamo priliku da pokažemo svoje potencijale, da izgradimo nacionalni stadion, novi Beogradski sajam, razne hotelske sadržaje. Ekspo će da bude još jedna pokretačka snaga svega - zaključio je Mali.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike