Srbija gradi najviše saobraćajnica u Evropi: Trenutno se realizuje 12 projekata, putevi ukupne dužine 447 kilometara (VIDEO)

26.07.2023

19:45

0

Danas je otvorena deonica Auto-puta mira (E-80) Niš - Merošina koji će biti ukupne dužine 76,3 kilometara

Srbija gradi najviše saobraćajnica u Evropi: Trenutno se realizuje 12 projekata, putevi ukupne dužine 447 kilometara (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Javno preduzeće Putevi Srbije

Srbija u Evropi, proporcionalno svojoj veličini, gradi najveći broj saobraćajnica, što nije lako u trenutku kada je Evropa u nekoj vrsti recesije, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju deonice Auto-puta mira (E-80) Niš - Merošina.

On je istakao da je ovo jedan od najznačajnijih putnih pravaca u Srbiji i da će njegova izgradnja koštati najmanje 1,2 milijarde evra "jer će biti pun profil do Kuršumlije“.

Izgradnja puteva sve skuplja

Auto-put mira je ukupno dug 76,3 kilometra i deo je budućeg auto-puta Niš - Priština - Drač dužine 383 kilometra koji će povezati Srbiju sa najvećom lukom u Albaniji i predstavljaće vezu Koridora 10 sa Rutom 6 (Skoplje - Priština) i Rutom 2b (Sarajevo - Podgorica - Valona).

Prema rečima predsednika Vučića, danas kilometar puta ne košta pet miliona evra, već košta osam i devet miliona, a može da ide i do 20 miliona evra u odnosu na konfiguraciju terena.

- Tako da pet kilometara auto-puta može da košta i 100 miliona evra, a ove godine otvaramo stotine kilometara puta, to su milijarde evra, pa mi pokažite ko je te snage da otvara... Pomaže Evropska unija, ali računajte da je najvećim delom zasnovano na ekonomskoj stabilnosti – istakao je Vučić.

Tanjug/Vladimir Šporčić
Deonica Auto-puta mira koja je danas otvorena

Predsednik je u razgovoru sa radnicima koji izvode radove na izgradnji auto-puta naglasio da će i narednih godina imati posla, da ne brinu.

- Imamo ugovore potpisane za narednih pet-šest godina, da ne brinete, posla će biti - istakao je predsednik, i dodao:

- Potrebno je dovesti investitore, a oni neće da dođu bez dobrog puta.

"Umrežićemo Srbiju auto-putevima"

Podsetimo da je Vučić krajem juna otvorio i obilaznicu oko Beograda. Tada je ministar finansija Siniša Mali istakao da, računajući ovu obilaznicu, Srbija ima devet auto-puteva i brzih saobraćajnica koje gradi.

- Rekli smo da ćemo polako, ali sigurno, umrežiti Srbiju auto-putevima. Otvorili smo brzu saobraćajnicu od Novog Beograda ka Surčinu. Srbija se gradi, i uprkos krizi nijednu investiciju nismo zaustavili - kazao je tada Mali.

Vučić je takođe nedavno istakao da se gradi i petlja Jakovo, da se završava 27 kilometara od Pojata do Makrašana, a posle toga se otvara važna deonica Ruma - Šabac, i približavanje Loznice i Republike Srpske i BiH Beogradu i Novom Sadu.

Kako je dodao, ostaje da se završi deonica Pakovraće - Požega, što predstavlja žilu kucavicu cele zapadne Srbije, a uskoro se završava i auto-put Kuzmin - Sremska Rača.

Tu se ubrajaju, kako navode, putevi Sremska Rača - Kuzmin dužine 18 kilometara sa mostom preko reke Save, zatim na obilaznici oko Beograda dužine 20,4 kilometara, na auto-putu od Preljine do Požege - 31 kilometar, brzoj saobraćajnici Iverak - Lajkovac, dužine 18,3 kilometra, kao i na obilaznici oko Gornjeg Milanovca, dužine 9,4 kilometra i Užica, dužine pet kilometara.

Intenzivna gradnja po celoj Srbiji 

Realizuju se projekti izgradnje brze saobraćajnice od Novog Sada do Rume na tzv. Fruškogorskom koridoru dužine 47,7 km, zatim auto-puta od Rume do Šapca - 22 km, i brze saobraćajnice od Šapca do Loznice, dužine 55 kilometara.

Intenzivno se gradi, navode u "Putevima", i auto-put na Moravskom koridoru, od Pojata do Preljine, u dužini od 112 kilometara, brza saobraćajnica Požarevac - Golubac, dužine 68 kilometara, i auto-put Niš - Pločnik - Merdare u dužini od 77 kilometara.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike