Oni gaje šampione: I u srpskom IT sektoru postoje vrhunski mentori

24.03.2023

11:37

0

Autor: 24sedam

Na "Danu IT zajednice" u Beogradu dodeljene su nagrade najboljim mentorima iz IT industrije

Oni gaje šampione: I u srpskom IT sektoru postoje vrhunski mentori
Ilustracija - Copyright Pixabay

Preduzetnici Jovana Tomić, Anđelka Ducić i Miloš Milić najbolji su mentori u IT industriji Srbije i zahvaljujući njima neke startap kompanije ispunjavaju svoj pravi potencijal, poruka je Inicijative „Digitalna Srbija“ koja je na "Danu IT zajednice" u Beogradu dodelila nagrade najboljima.

Nagrađeni mentori su u prethodnoj godini donirali najviše sati za pomaganje početnicima u startap preduzetništvu u Srbiji. Nagrade su dodeljene u okviru projekta „Preduzmi ideju” koji, uz podršku USAID-a, sprovodi Inicijativa „Digitalna Srbija” zajedno sa konzorcijumom čiji je član i „Startit“, navodi se u saopštenju ove kuće.

Ovogodišnji dobitnici nagrada pored višegodišnjeg iskustva rada u IT industriji imaju i svoje preduzetničke poduhvate, što je činilo da ih predstavnici nove generacije srpskih startap preduzetnika najčešće biraju kao svoje mentore.

- Glavna nagrada mi je kontakt sa zanimljivim sadašnjim i budućim preduzetnicima. Zbog saradnje sa njima sam i ja bogatija za nova iskustva i drugačije priče i perspektive i to je ono što nosim iz učestvovanja na ovom mentorskom programu - istakla je Jovana Tomić, osnivačica tri biznisa: „Koms kouč“ (Comms Coach), „OBRT“ i „KKrîvā.

Besplatno do zlatnih saveta

Besplatno mentorstvo je dostupno svim startap preduzetnicima koji se prijave za podršku putem platforme koja je razvijena u sklopu projekta „Preduzmi ideju“, kao i svim pojedincima i timovima koji prolaze kroz „Startitov“ „Program ideacije“. Taj program ima cilj da pomogne preduzetnicima u ranoj fazi da svoju ideju što bolje usklade sa potrebama tržišta.

- Bila mi je izuzetna čast i zadovoljstvo da budem deo ove inicijative. U našoj zemlji postoji toliko sjajnih, kreativnih ljudi koji imaju želju da naprave nešto novo, pokrenu svoje startape i daju inovativni odgovor na neki problem koji su uočili i upravo ovakvi programi daju tim ljudima vetar u leđa i pružaju im podršku iskusnih profesionalaca u momentu kad im je najpotrebnija - izjavila je Anđelka Ducić, osnivačica kompanije „Simbiotika“ (Symbiotica).

U prošloj godini je u sklopu „Startitovih“ programa više od 100 pojedinaca dobilo mentorsku podršku za rad na svojoj ideji. Jedan od dobitnika nagrade i osnivač startapa „Farmia“, Miloš Milić rekao je da je zadovoljstvo i privilegija raditi sa mladim i inovativnim ljudima, koji žele da promene svet i dodao da mladim preduzetnicima je pomoć ključna pogotovo u početku kada su još uvek u fazi traženja.

- Kroz deljenje iskustva, izazivanje poslovnog modela i deljenja kontakata pokušavamo da usmerimo preduzetnike u pravom smeru i povećamo im šansu za uspehom - rekao je Milić.

Mreža mentora okupljena oko „Startita“ trenutno broji više od 100 profesionalaca i preduzetnika koji doniraju svoje vreme sa ciljem da pomognu manje iskusnim kolegama iz IT industrije i biznisa da unaprede svoje karijere i svoje poslovanje.

- Jedan od ključnih faktora koji su uticali na to da Silicijumska dolina postane svetski centar inovacija i startapa je jedinstvena kultura davanja i deljenja znanja. Želimo da u našem ekosistemu što više podstaknemo stvaranje sličnih konekcija, a činjenica da je više od 100 profesionalaca iz Srbije odlučilo da donira svoje vreme kroz deljenje znanja i mentorisanje je pokazatelj da smo na veoma dobrom putu - istakla je direktorka preduzetničkih programa u „Startitu“ i projektna menadžerka za preduzetništvo na projektu „Preduzmi ideju" Nevenka Rangelov.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike