Za ovaj posao je dnevnica 50 evra, ne treba škola, ali mladi neće da rade (VIDEO/FOTO)

30.07.2023

20:00

0

Gazda pečenjare iz srpskog sela Bare otkriva za 24sedam kako je uspeo da prodaje svoje meso i u Beču

Za ovaj posao je dnevnica 50 evra, ne treba škola, ali mladi neće da rade (VIDEO/FOTO)
24sedam sa Marom - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Pečenjara Veljković iz sela Bare kraj Požarevca već nekoliko godina svoje pečenje prodaje i u Beču! Biznis je pokrenuo Jovanov otac, a on ga je proširio. 

- Sada pravimo novih 12 furuna, u kojima ćemo moći nekih 80 pečiva da ispečemo odjednom. Naš posao se inače bazira na slavljima, veseljima, radimo za dosta restorana, radimo takođe i slave, za dve večeri smo znali da ispečemo 4 tone mesa - kaže Jovan u emisiji “24sedam sa Marom”.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Posla ima i više nego što mogu da prihvate. Rade i dostave za veće firme, pa su imali slučaj jedne IT kompanije koja je povodom zaposlenja novih 300 radnika organizovala čašćavanje pečenjem. Takođe, na granici sa Rumunijom nalazi se jedan restoran koji snabdevaju Veljkovići, a gde vole da svrate i Rumuni, jer kako kažu, Srbi prave najbolje pečenje.

Međutim, fali mu radna snaga da postigne sve narudžbine. Bez obzira na to što je dnevnica kod njega u pečenjari 50 evra, kaže da mladi neće da rade ni za taj novac.

- Naša dnevnica je 50 evra, radi se osam sati, a 50 evra nije malo! Mogu lepo da zarade za mesec dana, ali mladi nisu zainteresovani da rade jer im je dosta naporno. S druge strane, ima mnogo ljudi koji sede ispred prodavnice, ne interesuje ih ništa, piju pivo i baš ih briga, znači ti ljudi će živeti 100 godina, a mi... videćemo dokle ćemo - objašnjava Jovan voditeljki Mariji Atanasković.

Rad u pečenjari ume da bude izazovan, pogotovo tokom letnje sezone. Temperatura u pečenjari je oko 600 stepeni, koriste se zaštitne rukavice, ali se opekotine dešavaju. Jovan voli da kaže da je “ispekao” zanat dok pokazuje ruke.

Pečenje šalje i za Beč! Prednost njegove pečenjare je što ima i farmu i koristi prasiće samo iz svog uzgoja, a meso je uvek sveže.

- Na Zapadu meso nema ukus, već oni forsiraju najviše začine. Meso može da bude kako god, i zamrzavano i odmrzavano... Kod nas se svodi sve na to da mi danas zakoljemo prase i danas ga pečemo, e to je razlika između nas i EU - priča on.

Ono po čemu je njihovo pečenje takođe posebno je činjenica da je presovano, “skockano”, a zatim su i ti parčići aranžirani na dasci u obliku praseta. Od prasenceta koje teži 15 kilograma dobija se oko tri kilograma “kockica”, a pride i glava i nogice. Cena za tu količinu je 12.000 dinara, odnosno oko 100 evra. 

24sedam/Nenad Vujanović
 

- Nekom to zvuči mnogo, daću za tri kilograma mesa 12.000 dinara, ali znajući da ljudi koji su probali naše proizvode stalno se vraćaju nama, cene naš rad, tako da, ništa nije mnogo, što je dobro, kvalitet košta - zaključuje Jovan Veljković.

Kome se nosi prasence sa mašnicom, zbog čega u EU na pečenje gledaju kao na zlostavljanje životinja i šta je srpski gicos, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”!

VIDEO:

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike