Nećete verovati: Mali aparat koji svi imamo u kući troši struju kao frižider!

13.09.2022

17:45

4

Autor: 24sedam

Kako u vreme krize uštedeti na struji i na šta treba posebno obratiti pažnju

Nećete verovati: Mali aparat koji svi imamo u kući troši struju kao frižider!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Mere štednje električne energije svuda u svetu su na snazi kako nam se približava zima. I u Srbiji su nedavno donete preporuke za državnu upravu, lokalnu samoupravu, javna preduzeća, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

Većini građana poznato je to da su veliki električni uređaji, poput šporeta, bojlera, frižidera i zamrzivača i najveći potrošači struje. Ipak, malo ko zna koji su to "skriveni aparati“ koji "gutaju“ električnu energiju, a na kojima se može značajno uštedeti struja.

"Gutač" energije u stanu

Jedan od takvih uređaja je i skromni ruter za spajanje na internet. Iako vam ovaj uređaj nije ni na kraj pameti kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, on ipak "guta“ dosta energije. Tako da ako ga ostavite uključenog čitav dan, ovaj mali aparat može da potroši istu količinu struje kao frižider.

Zbog svega toga, trebalo bi da obratite pažnju na energetsku efikasnost rutera pre nego što ga kupite, i uverite se da ima najmanju moguću potrošnju električne energije kada je uključen, ali i kada je u tzv. stend-baj modu.

Nemačka savezna agencija za zaštitu okoline (UBA) nedavno je istakla da su ovi podaci posebno značajni ako ruter ne može da se isključi jer se preko njega koristi i telefonska linija. Ako je to slučaj i za ruter u vašoj kući, najbolje je da nabavite uređaj koji ima opciju da se barem ugasi wi-fi kada nije u upotrebi.

Kako koristite punjače?

Takođe, ne troše malo energije ni drugi kućni uređaji na koje ne obraćamo pažnju. Tako su, na primer, mnogima punjači uvek uključeni i spremni za punjenje raznih uređaja, a nisu ni svesni da i to košta previše.

Pixabay
 

Slično je i kod drugih kućnih uređaja - radio budilnika, mikrotalasnih peći, muzičkih linija, DVD plejera... Svi ovi aparati pokazuju vreme dok su isključeni i na taj način troše dodatnu energiju. Kao i kod ostalih aparata, jedino rešenje je da im se potpuno zaustavi dovod električne energije.

Računare i lap-topove takođe treba potpuno isključiti iz struje jer čak i kada su ugašeni, oni rade "u pozadini“, a ako ih držite na “stend baj“ režimu potrošnja je još veća. Ako ne želite da vam "kradu“ dodatne vate, izvucite im kablove iz struje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike