Vučić otvorio fabriku: "Bicerba će promeniti Valjevo" (FOTO)

20.04.2023

12:26

0

Nemačka kompanija je jedan od globalnih lidera u proizvodnji vaga, kao i dobavljača hardverskih i softverskih rešenja iz oblasti tehnolohije vaganja, sečenja i etiketiranja

Vučić otvorio fabriku: "Bicerba će promeniti Valjevo" (FOTO)
Vučić na otvaranju Bicerbe u Valjevu - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas u Valjevu otvaranju fabrike nemačke kompanije "Bicerba" (Bizerba).

Predsednik Vučić je odmah po dolasku u fabriku održao sastanak sa rukovodstvom kompanije a potom i obišao novi pogon.

Biće u blizini i pruga

- Sve ovo je završeno za samo godinu dana i izgleda kao apoteka a ne fabrika vaga i rešenja za merenje. A oni su najbolji u svojoj branši, "Bicerba" je nešto što menja stvari u Valjevu. Imaju odlične uslove za rad a imaće još bolje i oni kao i građani Valjeva kada se završi auto-put i od Beograda se stigne za 50 minuta. A obnovićemo i prugu, stiže i gas... Takođe, izgradićemo i novu bolnicu ovde - rekao je Vučić.

Kako je dodao, prosečna plata u Valjevu u decembru je iznosila 608 evra, dok će u Bicerbi biti značajno viša.

- Tek će da bude napretka. "Bicerba" menja stvari, pravi veliku razliku i kada je reč o zapošljavanju ljudi - kaže on.

Vučić je rekao da je "Bicerba" donela radost svima u Srbiji.

- Mi smo pre samo malo više od godinu dana položili ovde kamen temeljac. Ovo je velika stvar za ceo Kolubarski okrug i centralnu Srbiju. Ovo nije samo posao za 300 zaposlenih u fabrici, već je ovo mesto zbog kojeg će Valjevo imati više novca da ulaže u infratsrukturu. A ovde će uskoro doći još jedna kompanija - naglasio je predsednik.

Prema njegovim rečima, Andreas Kraut, direktor kompanije, i njegov tim su uradili odličan posao.

- Odavde će da izađu najbolje vage u celom svetu. Nemačko znanje i nemačka pamet, ali i srpsko znanje i srpska pamet ovde u srcu Srbije - istakao je Vučić.

"Bicerba" je jedan od globalnih lidera u proizvodnji vaga, kao i dobavljača hardverskih i softverskih rešenja iz oblasti tehnolohije vaganja, sečenja i etiketiranja. Radovi na izgradnji fabrike "Bicerba" počeli su u martu prošle godine i tada je najavljeno da će u njoj raditi oko 400 radnika, a investicija je vredna više od 33 miliona evra.

Bio šator, a sada moderna zgrada

Andreas Kraut, direktor kompanije, rekao je da su još pre godinu dana uložiti novac u novu fabriku, i predstavili izgled novog, modernog, zdanja.

- Ovo je postala moderna zgrada na koju smo ponosni. Fabrika je uspešan projekat i za nas i za grad Valjevo. U prvoj fazi ulažemo 21 milion evra. Pre oko godinu dana, početkom marta, kao dana smo se okupili na gradilištu i svečano zaboli ašov. Kada se setim da smo tada ovde postavili šator, a da nije bilo ni ulice do ovog placa... Eto, sada ovde vidimo ovo velelepno zdanje - naglasio je Kraut, i da je u startu zaposleno 60 radnika, uglavnom iz Valjeva i da se taj broj konstantno povećava.

- Cilj je da bude ukupno 300 zaposlenih. U ovom novom zdanju imamo sve uslove za digitalizaciju i automatizaciju procesa - naveo je on.

Ambasadorka Nemačke Anke Konrad naglasila je ovo značajan dan i za Bicerbu i za Valjevo.

- Proizvodi Bicerbe su oličenje kvaliteta. Nemačka fabrika planira da instalira sistem solarnih panela radi snabdevanja električnom energijom postrojenja, a to se uklapa odlično u Zelenu agendu kao jedan od osnovnih stubova naše saradnje sa Srbijom. Lokacija na kojoj je fabrika doprineće razvoju centralne Srbije - rekla je ambasadorka.

Prostor od 11.000 kvadrata

Novi proizvodni pogon "Bicerbe" u Valjevu prostire se na oko 11.000 metara kvadratnih i u prvoj fazi biće zaposleno oko 300 radnika, a prosečna neto plata, kako je ranije najavio predsednik Vučić, iznosiće više od 1.100 evra.

Porodična kompanija "Bicerba" osnovana je 1866. godine u Balingenu, malom mestu u Baden-Vinterbergu. Predstavnici kompanije su rekli da projekat u Valjevu predstavlja dimenziju koja do sada nije viđena u istoriji "Bicerbe".

Konačna veličina objekta, koji se sastoji od montažnog, logističkog i administrativnog prostora, iznosiće približno 11.000 metara kvadratnih. Administrativni deo koji će se prostirati na 2.000 kvadrata zauzeće najmanje prostora.

Za konstrukciju je bilo potrebno više od 340 prefabrikovanih betonskih delova, uključujući stubove i grede.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike