Nema više 60-40: I najveći menjaju formulu investiranja

18.04.2023

10:18

0

Autor: 24sedam

Stratezi čuvenog fonda „Blekrok“ (BlackRock) zbog visoke inflacije napuštaju tradicionalni obrazac za investicioni portfelj

Nema više 60-40: I najveći menjaju formulu investiranja
Valstrit zabrinut zbog novih kamata - Copyright AP Photo/Bebeto Matthews

Stratezi „Blekroka“ napuštaju takozvani "60-40 portfelj", koji je jedan od tradicionalnih načina ulaganja kapitala gde 60 odsto ide u akcije na berzi a 40 odsto u obveznice.

Iz „Blekrok investzment instituta“, istraživačkog ogranka ovog fonda koji upravlja najvećim obimom sredstava na svetu (8.600 milijardi dolara), preporučuju "razbijanje tradicionalnih portfolija, i napuštanje širokih alokacija", navodi se u belešci objavljenoj u utorak koju prenosi "Blumberg Adrija" (Bloomberg Adria).

- Ove stare pretpostavke ne odražavaju novi režim u kojem se nalazimo, onaj u kom glavne centralne banke podižu kamatne stope i vode ekonomije u recesiju kako bi pokušale da smanje inflaciju - rekli su stratezi.

Indeks se oporavlja ali...

Vrednost Bloombergovog „60-40 SAD indeksa“ ove godine je porasla za 6,3 odsto, nakon što je pala za skoro 17 odsto u 2022. što je najveći godišnji pad u poslednjih deset godina.

Međutim, stratezi „Blekroka“ upozoravaju da ovo ne ukazuje na povratak na stabilne dobitke viđene tokom četiri decenije od ranih 1980-ih. Oni preporučuju da se razmotre specifični sektori, kao što su energetika ili zdravstvo, i da se izaberu kompanije sa snažnim novčanim tokovima i otpornim lancima snabdevanja koje mogu da izdrže recesiju.

- Verujemo u novi pristup izgradnji portfelja, gde "strateški pogledi moraju da budu precizniji (usmereni ka različitim sektorima i privatnim tržištima) da bi pomogli u izgradnji otpornijih portfelja u ovim okolnostima – kažu u noti.

Investitori bi trebalo da preispitaju ulaganja u obveznice s obzirom da su njihovi prinosi sve više vezani za učinak akcija i da više ne pružaju balans portfelja koji su pružale ranije. Stratezi govore u korist taktičkog ulaganja u obveznice vezane za inflaciju i kratkoročni dug zbog atraktivnih prinosa i mogućnosti da će cenovni pritisci ostati prisutni.

- Vidimo da kamatne stope ostaju visoke dok Federalne rezerve nastoje da obuzdaju inflaciju – i ne vidimo da će Fed priskočiti u pomoć smanjenjem stopa ili povratkom na istorijski niske kamatne stope - navodi se uz izveštaju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike