U Kontinentalu će biti ukupno 1.500 radnika, investicija vredna 300 miliona evra (FOTO)

23.02.2023

11:39

0

Predsednik Srbije u obilasku nove fabrike Kontinentala u Novom Sadu

U Kontinentalu će biti ukupno 1.500 radnika, investicija vredna 300 miliona evra (FOTO)
Predsednk Vučić na otvaranju fabrike Kontinentala - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Najveći deo fabrike Kontinental automotiv Srbija je već urađen i u njega je uloženo 144 miliona evra, a za godinu dana biće uloženo još 150 miliona evra sa ukupno 1.500 zaposlenih, istakli su rukovodioci fabrike u Kaću kod Novog Sada prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednik je prisustvovao otvaranju druge fabrike kompanije Kontinental automotiv Srbija (Continental Automotive Serbia) u Kaću. Fabrika se prostre na oko 17.000 kvadrata, i za sada je tu zaposleno skoro 1.000 radnika.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Oni ne dolaze da tu budu nekoliko godina već trajno. Nadam se da će da ostanu zauvek. Borio sam se danas da Kontinental otvori jedan RND centar u Nišu, videćemo - rekao je Vučić.

'Dosanjali smo naše snove'

Nemački Kontinental je druga najveća snabdevačka kompanija za delove u automobilskoj industriji u Evropi, peta u svetu.

Kako je istakao Vučić, ovo mu je peti put da posećuje Kontinental.

- Naše snove smo dosanjali. Pre nekoliko godina niko nije mogao da veruje u ovo. Ovde govorimo o najmodernijim displejima koji će završiti u svim novim automobilima - rekao je Vučić.

Tv Pink Printscreen
Najmoderniji displeji Kontinentala za automobile

On dodaje da će Kontinental doći do cifre od tri milijarde evra vrednosti izvoza, i biće prvi ili drugi.

- Uložiće još 150 miliona evra ovde, najveći deo fabrike biće završen pre kraja 2024. godine - istakao je predsednik.

Kako dodaje, ovo je ogroman uspeh za sve jer će ovakva investicija doprineti velikom razvoju domaće ekonomije. On je rekao da je Nemačka naš prvi spoljnotrgovinski partner, da imamo osam milijardi evra trgovinske razmene u 2022. i da u nemačkim firmama u Srbiji radi ukupno 79.000 radnika.

Saša Ćoringa, generalni direktor kompanije Kontinental u Srbiji, istakao je da sada fabrika u Novom Sadu ima 1.000 inžinjera zaposlenih u kompaniji.

- Znak "made in Serbia" stavili smo na automobile koje ovde pravimo. Sada sa ovom investicijom i najmodernijom tehnologijom nastavljamo da razvijamo ekonomiju Srbije. Ovo je tek početak, nastavljamo sa još većim investicijama i ulaganjima - rekao je Ćoringa.

Direktor fabrike u Novom Sadu, Edvin van der Ka, naglasio je da je prva fabrika otvorena pre dve godine u Novom Sadu.

- Otvaranje nove fabrike danas podići će na mnogo viši nivo razvoj autoindustrije u Srbiji. Ove godine počinjemo da proširujemo ovu megafabriku sa dodatnom investicijom od preko 150 miliona evra. Nakon ove dogradnje biće preko 55.000 kvadratnih metara i već naredne godine će dobar deo toga biti okončan - naveo je on.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad takođe je prisustvovala otvaranju fabrike. Ona je navela da je međusobna trgovinska razmena dve zemlje u 2022. godini iznosila osam milijardi evra.

- Kompanija Kontinental pokazala je da se krupne stvari mogu ostvariti u kratkom roku. Dobre investicije su uspešne ako 'padnu' na plodno tlo - naglasila je ambasadorka.

Stigli pre šest godina

- Mi smo u junu prošle godine položili kamen temeljac. Reč je o trećoj fantastičnoj fabrici Kontinentala u našoj zemlji i samo izvoz biće posle dve godine preko milijardu evra, računamo i milijardu i po evra, to su ogromni novci, 500 zaposlenih ljudi - rekao je ranije Vučić za TV Pink tokom posete Abu Dabiju.

U nemačkoj fabrici Kontinental u Novom Sadu proizvode se instrument table za vozila, kao i sistemi za prikazivanje informacija i multimedijalnog sadržaja na ekranima.

Podsetimo, Kontinental je 2017. godine u Novom Sadu otvorio Istraživačko razvojni centar u kome više od 750 inženjera radi na razvoju najinovativnijih tehnologija za automobilsku industriju. Sa atraktivnim projektima iz oblasti elektronskih uređaja za kabinu vozila i sistemima i senzorima za autonomnu vožnju, kompanija je za manje od četiri godine rada izrasla u jednog od najvećih poslodavaca u inženjerskom sektoru automobilskoj industriji u zemlji.

Kompanija razvija širok spektar proizvoda kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila, pristupni sistemi zasnovani na pristupu vozilu pomoću pametnih telefona ili daljinskog otključavanja, upravljački sklop za kontrolu električnih sistema u vozilu, infrastruktura veb-baziranog servisa, mobilne aplikacije i glavni inovativni projekat za visoko autonomnu vožnju za putničke automobile i komercijalna vozila.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike