U strahu su velike oči: Da li je bušna i Družba, nova glavobolja za EU

12.10.2022

09:05

0

Iz Poljske prijavljuju da ima curenja na naftovodu iz Rusije ka EU, dok Česi ne vide problem

U strahu su velike oči: Da li je bušna i Družba, nova glavobolja za EU
Copyright Pixabay

Poljski operater naftovoda „Družba“, kompanija „Pern“, izvestio je rano jutros da je detektovao curenje na jednoj liniji cevovoda kojim se transportuje nafta iz Rusije u Evropu.

Nakon još nerazjašnjenih sabotaža na gasovodima Severni tok 1 i (neotvorenom) Severnom toku 2, ovo pojačava zabrinutost za energetsku bezbednost Evrope, piše Rojters.

Poremećaji u radu primećeni su na severnom kraku gasovoda, koji ide preko Poljske do Nemačke, dok je izgleda na onom južnom (Češka, Slovačka, Mađarska), sve u redu.

Poljski operater ovog naftovoda PERN saopštio je ranije da je kasno sinoć otkrio curenje u jednoj traci cevovoda. Naveli da su u ovom trenutku uzroci curenja nepoznati a da je ono otkriveno u delu cevi oko 70 kilometara od centralnog poljskog grada Plok.

Druga linija naftovoda, kao i drugi elementi infrastrukture Perna, rade normalno, naveli su iz te kompanije.
- U ovom trenutku, sve službe „Perna“, tehničke, operativne, interne vatrogasne brigade i timovi za zaštitu životne sredine, preduzimaju akcije u skladu sa propisima predviđenim za ovakve situacije - saopšteno je iz operatera.

Kompanija „Mero“, češki operater naftovoda, nije detektovala bilo kakvu promenu u protoku nafte kroz naftovod „Družba“ ka Češkoj, izjavila je danas portparolka tog preduzeća, javlja Rojters.

Kapacitet veliki, protok mali

„Družba“ je jedan od najvećih naftovoda na svetu, koji je izgradio Sovjetski Savez. Ovaj naftovod od 4.000 kilometara, koji kreće iz centralne Rusije, povezuje zapadna sibirska naftna polja sa velikim rafinerijama u Evropi.

Foto: Wikipedia
 

Ima kapacitet od 1,2 do 1,4 dva miliona barela nafte dnevno (bpd), ali je njegova iskorišćenost ozbiljno smanjena poslednjih meseci zbog pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada. U januaru je 750.000 barela nafte dnevno išlo iz Rusije ka rafinerijama u Evropi, da bi između februara i marta pala na 90.000 barela, jer je poljski „PKN Orlen“ nabavio više saudijske nafte.

Naftovod se deli na dva kraka, od kojih veći, severni krak ide ka Poljskoj, Austriji i Nemačkoj. Tom deonicom je pumpano oko dva miliona tona, ili 490.000 barela nafte dnevno, poslednjih meseci.
Južnim krakom, koji snabdeva naftom Slovačku, Mađarsku i Češku, pumpano je oko milion tona nafte mesečno, ili 245.000 barela dnevno, navodi britanska agencija.
Naftovod prelazi preko Ukrajine i Belorusije, koja takođe uzima deo nafte.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike