Srbija će graditi dva naftovoda: Vučić najavio dugoročno rešenje za naftu

08.10.2022

08:37

0

Autor: G.M.Š.

Kako ne bi zavisila od nafte koja stiže Janafom, Srbija će graditi naftovode i prema severu i prema jugu, najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Srbija će graditi dva naftovoda: Vučić najavio dugoročno rešenje za naftu
Tan2022-8-11_11574185_1 - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Srbija kreće u razgovore o detaljima izgradnje naftovoda Novi Sad – Mađarska, a potom i u okviru Otvorenog Balkana i preko Makedonije i Albanije do luke Drač, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćanju naciji.

- Da ne bi zavisili od Janafa, jer se Hrvatska pokazala kao nepouzdan snabdevač, izgradićemo naftovod od Novog Sada do Alđa u Mađarskoj i o tome smo već razgovarali sa partnerima. To je 120 kilometar do naše granice i to bi koštalo 100 miliona evra a može da se završi za 18 do 24 meseca - kaže Vučić.

Drugi gasovod koji bi trebalo da bude od Srbije preko Severne Makedonije do Albanije i luke Drač, gradio bi se u okviru dogovora u Otvorenom Balkanu i tu se takođe već počeli razgovori.

Rezerve nikada veće

Srbija za predstojeću zimu ima najveće rezerve gasa u istoriji a i velike rezerve nafte i dizela.

- Nafte i dizela imamo dovoljno za 75 dana a benzina za 57, dok su kod gasa rezerve tolike da i kada ništa gasa ne bi došlo Balkanskim tokom dva meseca, mi bi imali gasa – rekao je Vučić.

Sa Mađarima i o nuklearkama

Predsenik Vučić kaže da Srbija sa mađarskim partnerima razgovaramo i o tome da se energetski sistem uveže i da postanemo suvlasnici nuklearnih elektrana Pakš 1 i Pakš 2.

- To bismo mi platili novcem ili da oni imaju udela od nekih od naših kompanija. Mi bismo to valorizovali na fer način” - objasnio je Vučić.

Srbija radi i na novim skladištima nafte a već postoje dve ponude. Jedna je britanskog Vitola a jedna domaćeg konzorcijuma. Britanci traže posebne uslove za arbitraže a videće se šta traže domaći našfaši.

- Rezerve gasa su najveće u istoriji, u Banatskom dvoru i u rezervoarima koje smo zakupili u Mađarskoj. Bile bi veće da smo izgradili novo skaldište u Banatskom Itebeju ali tu nismo mogli da se dogovorimo sa ruskim partnerima. Sa 660 miliona tona u svakom trenutku imamo nesumnjivo dva meseca gas - tvrdi predsednik.

Veza i ka TAP i TANAP

Predsednik je rekao i da će do kraja godine u Srbiju doći predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev sa kojim će razgovarati o priključenju Srbije na gasovode TAP ili TANAP.

U tome bi trebalo da pomogne i gasni interkonektor prema Bugarskoj, koji bi trebalo da bude završen u septembru sledeće godine.

- To nam je važno jer i sa te strane možemo da se prikopačemo i na tečni gas iz Aleksadropulusa, a možemo i za sve što nam nedostaje iz ugovora sa Rusima, a predstoji nam i pregovori sa Alievim koji dolazi pre kraja godine u Srbiju da razgovaramo o priključenju na TAP ili TANAP u zavisnosti u kojem delu tog gasovoda će Srbija da se prikopča - rekao je predsenik Srbije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike