Sve o električnoj budućnoti saobraćaja: U Novom Sadu dva dana EV Days

08.09.2022

06:12

0

Autor: G.M.Š.

Novi Sad je u sledeća dva dana centrea elektromiobilnosti u Srbiji jer održava se "Elektrik vijekl dejs" (Electric Vehicle Days, EV Days)

Sve o električnoj budućnoti saobraćaja: U Novom Sadu dva dana EV Days
električni kamioneti Vozim na struju 24sedam Nenad Vujinović 04 - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

"Electric Vehicle Days" (EV Days) - Sajam električnih vozila i rešenja kao i konferencija posvećena elektromobilnosti i tehnološkim rešenjima transporta ljudi održava se na Novosadskom sajmu danas i sutrea.

U Kongresnom centru „Master“ i u Auli Novosadskog sajma okupiće se oni koji brinu tome kako tehnološki i korisnički Srbijaj morada usvoji elektromobilnosti i prikljući se svetu koji ubrzano napušta tehnologiju fosilnih goriva.

Ali, na Sajmu neće biti samo "teorije", razgovora i predavanja, već će posetioci moći i da oprobaju kakva nass budučnost očekuje. 

- Novina, ali i ono što će biti posebno atraktivno ove godine na EV Days, biće „testing zona“, u kojoj će upravo posetioci imati prilike da se upoznaju, isprobaju i testiraju vrhunska vozila električno-hibridnog plug in pogona, ali i njihove komponente - rekla je Sanja Miković, direktora EV Days.

Miković je naglasila da će u dvorišnom delu Novosadskog sajma biti organizovana testing zona i da će biti prikazana vozila vrhunskih kompanija iz auto industrije; Mercedes- Benz EQC, Volkswagen ID.3, Volvo XC 40.

- Potrudili smo se da posetiocima u izlagačkom delu omogućimo da upoznaju performanse bogato opremljenih BMW automobila i njihovog električnog motora, zatim Mercedesa, Hyndaia, Volvoa, Honde, Poršea, Audio i Volkswagen vozila. Prvih 20 zainteresovanih koji se prijave na oficijelnom sajtu Ev Days-a putem online forme, imaće priliku da testiraju neka od vozila - rekla je Sanja Miković.

Srpski stručnjaci na jednom mestu

Tokom EV Days-a biće organizovan stručni deo, koji će biti organizovan u šest panela diskusija na kojima ćemo pokrivati sve one teme koje su vezane za elektromobilnost, ali i druge povezane teme.

Profesor Boris Dumnić, sa Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu, posebno ističe plenarno predavanje koje će održati profesor Dejan Ilić koji dolazi iz kompanije Varta, a koji je praktično jedan od tvoraca litijum-jonske baterije kakvu danas poznajemo i koja se ne koristi samo u električno-hibridnim vozilima, već i u svim drugim baterijskim uređajima.

Dumnić je najavio učešće najvećih stručnjaka iz ove oblasti i rekao da će paneli pokrivati i druge aktuelne teme kao što je energetska tranzicija, koja je jedna od globalno aktuelnih tema o kojoj se mnogo priča.

- Prvog dana ćemo imati i panel za koji vlada veliko interesovanje, a on se tiče koncepta „pametnog grada“, gde ćemo iz ugla naših sagovornika pokušati da damo odgovor - šta je to koncept pametnog grada o kome svi danas govore kod nas, i na globalnom nivou, ali, i kako se elektromobilnost uklapa u koncept „pametnog grada“ i kako ćemo to raditi u nekim gradovima kao što je to Novi Sad ili neki drugi gradovi i opštine - naglasio je prof. dr Dumnić.

Organizatori događaja su kompanija Ninamedia i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, dok je Novosadski sajam suorganizator.

Ulaz na Sajam i konferenciju posvećenu elektomobilnosti, EV Days koja će biti održana 8. i 9. septembra, neće se naplaćivati.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike