Stiže još 10 brzih elektropunjača na srpske auto-puteve: Raspisan tender vredan 83 miliona dinara

01.08.2022

07:53

0

Kako je objašnjeno, model punjača snage 70-90 kW DC je brzi punjač električnih automobila u jednom mono kućištu

Stiže još 10 brzih elektropunjača na srpske auto-puteve: Raspisan tender vredan 83 miliona dinara
Električni automobil - Copyright Pixabay

JP "Putevi Srbije" raspisalo je tender za projektovanje, isporuku, ugradnju i puštanje u rad brzih elektropunjača za punjenje elektroautomobila na auto-putevima Republike Srbije. Kako se navodi u tehničkoj specifikaciji tendera, piše eKapija, predmet javne nabavke je projektovanje i ugradnja 10 brzih elektropunjača za e-automobile na 10 lokacija.

U pitanju su odmorište "Čokot" na auto-putu E-75 u smeru Niš – Preševo, odmorište "Lalinci" na auto-putu E-763 u smeru Čačak – Beograd, odmorište "Jerina" na auto-putu E-75 u smeru Beograd – Niš, naplatna stanica "Šimanovci" na auto-putu E-70 u smeru Beograd – Šid, naplatna stanica "Stara Pazova" na auto-putu E-75 u smeru Subotica – Beograd, odmorište "Toplik" na auto-putu E-80 u smeru Niš – Dimitrovgrad, odmorište "Crvena reka" na auto-putu E-80 u smeru Dimitrovgrad – Niš, odmorište "Korbevac" na auto-putu E-75 u smeru Preševo – Niš, naplatna stanica "Subotica" na auto-putu E-75 u smeru Subotica – Beograd i naplatna stanica "Šid" na auto-putu E-70 u smeru Šid – Beograd.

Punjenje dva vozila istovremeno

Kako je objašnjeno, model punjača snage 70-90 kW DC je brzi punjač električnih automobila u jednom mono kućištu. Maksimalna izlazna DC snaga uređaja treba da je 70-90 kW, sa mogućnošću hardverske nadogradnje uređaja u istom kućištu do izlazne snage punjača od minimalno 300 kW DC, u slučaju potrebe naručioca za povećanjem snage prema budućem razvoju tržišta.

Fleksibilni dizajn treba da omogući jedan CCS2 priključak sa integrisanim pripadajućim kablovima, kao i jedan priključak Type2 za AC punjenje, uz mogućnost punjenja dva električna vozila istovremeno, piše eKapija.

Predviđeno korišćenje ovog punjača je po principu usputnog punjenja, što je pogodno za naplatne stanice, odmorišta na auto-putevima ili benzinske stanice. Isporučeni uređaj mora da podrži i mogućnost priključenja četiri CCS2 priključka u slučaju potrebe naručioca za povećanjem kapaciteta. Tender je otvoren do 29. avgusta, a procenjena vrednost posla je 83,3 miliona dinara.

Gde su locirani?

"Putevi Srbije" su, kako je navedeno na njihovom sajtu, do sada na glavnim putnim pravcima u Srbiji instalirali osam elektropunjača, od kojih su tri ultrabrza elektropunjača, maksimalne izlazne snage 175 kW, koji su u funkciji od januara prošle godine. Dva se nalaze na platou bivše naplatne stanice "Niš" (smer Beograd - Niš i smer Niš - Beograd), a treći je na platou naplatne stanice "Beograd" (smer Niš - Beograd).

Preostalih pet, snage 22-50kW, locirani su na platoima naplatnih stanica "Preševo" (iz smera GP sa Makedonijom ka Nišu), "Šid" (iz smera GP sa Hrvatskom ka Beogradu), "Dimitrovgrad" (iz smera GP sa Bugarskom ka Nišu) i "Subotica" (iz smera GP sa Mađarskom ka Beogradu), kao i na odmorištu "Boljkovci", na auto-putu Miloš Veliki (smer Beograd - Čačak), u blizini naplatne stanice "Ljig".

Ovi punjači poseduju tri priključka - dva za brzo DC punjenje i jedan za brzo AC punjenje. Ovakva stanica omogućava napajanje električnih automobila maksimalnom izlaznom snagom 50 kW za DC i 22 kW za AC punjenje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: eKapija

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike