Zacepili vožnju na struju: Za punjenje automobila u Beču gotovo duplo

25.08.2022

08:53

0

Punjenje automobila na električni pogon će, od 1. septembra, zbog rasta cene energenata, značajno poskupeti u Beču

Zacepili vožnju na struju: Za punjenje automobila u Beču gotovo duplo
električni kamioneti Vozim na struju 24sedam Nenad Vujinović 07 - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Prema pisanju bečkog dnevnika "Kurir", kompanija "Vin Energi" će cene za punjenje električnih automobila povećati u nekim slučajevima i gotovo za duplo.

U "tanke start" tarifi na punjaču kapaciteta 11 kilovat sati, trenutno minut punjenja košta 0,048 evra, a od 1. septembra koštaće 0,075 evra.

To znači da će vozač za punjenje od četiri sata plaćati umesto 11,52 evra, ubuduće 18 evra, što odgovara rastu cene od čak 56 odsto.

Kod bržih punjača, sa kapacitetom od 50 kilovatsati, minut punjenja poskupljuje sa 0,250 evra na 0,388 evra, što znači da će sat vremena punjenja koštati umesto sadašnjih 15 evra od septembra 23,28 evra.

Od 1. avgusta je kompanija EVN, koja snabdeva strujom potrošače u Donjoj Austriji, povećala svoje tarife za više od 28 odsto.

Drugi ponuđači punjača za električne automobile kao što su „Smatrics“, „Linz AG“, „Energie Burgenland“, „Energie AG“ i „OeAMTC“ za sada neće povećati cene.

U Srbiji je vožnja na struju praktično besplatna je se na punjačima po tržnim centirma i javnim garažama ne naplaćuje pošto i dalje postoje zakonske prepreke za maloprodaju struje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike