Miroljub Aleksić po svaku cenu hoće da se dokopa profita: Preoteo akcionarima i firmu i dividende

16.07.2022

05:45

0

Autor: 24sedam

Mali akcionari kompanije "Alfa plam" godinama se bore protiv Aleksića

Miroljub Aleksić po svaku cenu hoće da se dokopa profita: Preoteo akcionarima i firmu i dividende
alfa plam (3) - Copyright Facebook/Alfa-Plam a.d. Vranje

Bahatosti Miroljuba Aleksića, vlasnika kompanije "Alko grupa“, očigledno nema kraja! Ne samo da iz jedne od svojih najuspešnijih firmi – "Alfa plama“ (posluje pod kapom "Alko grupe“) godinama pokušava da otera male akcionare služeći se berzanskim mahinacijama, već im preotima i prinos nad akcijama na koji imaju sva prava.

Podsetimo, Miroljub Aleksić je od velikog akcionara sa 24,7 odsto kapitala "Alfa plama“ prilikom kupovine ove firme 2009. godine, preko povezanih firmi i, kako su pisali beogradski mediji, berzanskih mahinacija, stigao do gotovo 90 odsto kompanije. U tim akcijama pomogli su mu  Milenko Vuković, famozni "direktor“ u čak pet Aleksićevih firmi, i Crnogorac Milivoje Tomić, još jedan direktor i vlasnik jedne od povezanih firmi.

Poslednja isplata pre četiri godine

U tom procesu istisnuti su mali akcionari, koji se decenijama uzaludno žale Beogradskoj berzi i Komisiji za hartije od vrednosti da se namerno obara cena akcije "Alfa plama“, kroz trgovinu sa povezanim licima.

Mali akcionari, koji se i dalje bore za svoja prava, pored sve ove muke, već godinama nisu dobili ni dinara po osnovu dividendi koje im zakonski pripadaju. Naime, iako firma posluje visoko profitabilno, akcionari "Alfa plama“ nemaju apsolutno nikakve koristi od toga jer je poslednja isplata divende bila u julu 2018. godine, i to za poslovnu 2017. godinu.

A za tako nešto ne postoji nijedan poslovni razlog, imajući u vidu da je preduzeće svake godine ostvarivalo vrlo visoke poslovne rezultate. Tako je dobit "Alfa plama“ iz redovnog poslovanja, pre oporezivanja, iznosila 719.399.000 dinara za 2021. godinu, a zatim 91.825.000 dinara za 2020. Uspešne su bile i prethodne godine, pa je 2019. dobit iznosila 120.550.000 dinara, a 2018. godine čak 429.930.000 dinara.

Međutim, mali akcionari od toga nisu imali ništa! I to „zahvaljujući“ odlukama rukovodstva!

Naime, sva poslovna dobit koju je preduzeće ostvarivalo u tom periodu knjižena je u neraspoređenu dobit. Zbog toga deluje potpuno nestvarno da kompanija „Alfa plam“ na kraju poslovne 2021. godine, i to prema zvaničnim poslovnim bilansima, ima čak 7.216.763.000 dinara (odnosno više od 7,2 milijarde) neraspoređene dobiti, dok ukupni kapital firme iznosi osam milijardi. Od toga akcionari „Alfa plama“ nemaju baš nikakvu korist i sa pravom se pitaju i iskazuju zabrinutost da li je namera većinskog vlasnika da prvo istisne male akcionare i postane jedini akcionar, pa tek tada isplati dividendu koja se odnosi i za poslovne rezultate i godine kada su i oni bili akcionari.

Kako je Aleksić istiskivao male akcionare?

Kada se pogleda, prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, trenutno u "Alfa plamu“ 75,3 odsto akcija ima firma "Amasis“, zatim 9,4 odsto firma "Caluks“, pa 4,99 odsto "SM.net Investment“ i "Pionir“ 3,9 odsto, dok ispod procenta poseduju još dve firme i tzv. mali akcionari. To, na prvi pogled, deluje „čisto“ i jednostavno.

Printscreen/YouTube/Hoteli A Serbia
Miroljub Aleksić

Međutim, u firmi „Amasis“ Miroljub Aleksić lično učestvuje sa 84,6 odsto, dok „Pionir“ ima 15 odsto. U istom tom „Pioniru“ Aleksić ima 77 odsto, a „Amasis“ 22 odsto.

Koliko udela Aleksić ima u „Caluksu“, ne zna se, jer je vlasnik te firme „Leader LLC“ iz Delavera, destinacije poznate kao američki poreski raj. Ali se zna, prema podacima APR-a, da je direktor u „Caluksu“ Aleksićev stari znanac, crnogorski državljanin Milivoje Tomić. On je direktor i firme „Pionir 2000“ iz Budve, gde je Aleksić takođe vlasnik.

A Tomić se pojavljuje i u vlasničkim papirima sledeće firme akcionara „Alfa plama“ - „SM.net Investment“. Tu je direktor famozni Milenko Vuković, a firma 100 odsto pripada „Minova Group“. U „Minovi“ direktor i stopostotni vlasnik je Tomić.

Iz ove strukture jasno se vidi ko tu vuče konce, što je posebno važno za priču o tome kako se od 25 odsto za male pare, kroz povezane firme, i uz „malu pomoć“ sa strane, dođe do 90 odsto neke kompanije (odnosno „Alfa plama“).

Otkupljivao sopstvene akcije i obarao cenu

To uspešno, ali svakako ne čisto preuzimanje Miroljuba Aleksića počelo je 2013. godine, kada njegova firma daje ponudu za preuzimanje akcija „Alfa plama“, nakon čega postaje vlasnik 54,54 odsto. Ali, kako ta ponuda za preuzimanje akcija zbog niske ponuđene cene nije najbolje prošla, „Alfa plam“ donosi odluku da sredstvima firme (a samim tim i parama malih akcionara) kupuje sopstvene akcije.

Facebook/Alfa-Plam a.d. Vranje
Kompanija "Alfa plam" iz Vranja

Ova kupovina obavljena je uz paradoksalno obrazloženje da se radi zbog izuzetno niske cene i radi zaštite malih akcionara od daljeg padanja cene. Ti akcionari su možda privremeno zadržali vrednost svojih akcija u novcu, ali su usput izgubili deo firme. Jer, ubrzo se pokazalo koji je pravi cilj otkupa sopstvenih akcija. Kada je otkupljeno 10 odsto akcija, za toliko je poništavanjem tih akcija (što je zakonski dozvoljeno) umanjen kapital. A time je praktično povećan udeo najvećeg akcionara za 10 odsto.

Kako je to urađeno dva puta, 2019. i 2021. godine, Aleksić se preko „Amasisa“ i povezanih firmi nalazi na pragu od 90 odsto vlasništva, nakon kojeg može da zakonskim prinudnim otkupom skroz istisne akcionare.

A u međuvremenu je malim akcionarima oborena trgovinom povezanih lica i vrednost akcije i ona je sada na jednoj od istorijski najnižih vrednosti od 20.000 dinara. A knjigovodstvena vrednost jedne akcije je 60.741 dinara, dakle tri puta više.

Ovo se najbolje vidi u periodu od 9. avgusta do 17. avgusta 2021. godine, kada su drugi „nepovezani“ investitori kupovali akcije i kada je njena vrednost porasla na 38.000 dinara. Tada bi na scenu stupio sam „Alfa plam“ (pod kontrolom većinskog akcionara) i sopstvenu akciju ponovo vratio na 20.000 dinara.

Akcionari oštećeni za 4,8 miliona evra 

Mali akcionari se sada opravdano plaše da je ostvarenje cilja većinskog vlasnika pravljenje likvidnosti kupovinom sopstvenih akcija na Berzi po ceni od 20.000 dinara, da bi potom sa 90 odsto vlasništva mogla da se da formalna ponuda za prinudni otkup. Ako se to desi, mali akcionari bili bi oštećeni za 570 miliona dinara (4,8 miliona evra), koliko iznosi razlika između knjigovodstvene cene akcija i berzanske vrednosti.

Pored toga, već im je preotet i prinos nad akcijama za poslednje četiri godine.

Iako smo još početkom ove nedelje poslali imejl sa pitanjima kompaniji „Alko grupa“ (u okviru koje posluje „Alfa plam“), a u vezi sa trgovanjem akcijama „Alfa plama“, odgovori nam nisu stigli.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike