Vožnja na struju može i za malo para, na dva točka ili četiri točka (FOTO/VIDEO)

20.06.2022

05:33

0

Uživati u vožnji na struju može se u Srbiji i na dva točka - električnim biciklima, a onima koji imaju novca za e-automobil vožnja posle dođe praktično džabe

Vožnja na struju može i za malo para, na dva točka ili četiri točka (FOTO/VIDEO)
Električne bicikle 24sedam Nenad Vujanović 02 - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Vožnja na struju više nije „misaona imenica“ ni u Srbiji. Sada opcija za ekološku i jeftinu vožnju ima mnogo, od toga da li želite da iznajmite ili kupite električno vozilo do toga da odaberete svoju vrstu uživancije – u električnom biciklu, skuteru, automobilu… ili smešnim računima za gorivo električnog kamioneta.

O tome kako se sve može „voziti na struju“, na beogradskom Sajmu korišćenih vozila razgovarali smo sa ljudima iz „Vozim na struju“, beogradske kompanija koja je predstavila širok dijapazon vozila za prodaju i iznajmljivanje – od ekoloških komercijalnih vozila, preko e-automobila, do – električnog bicikla.

- Bicikl je domaći proizvod firme „E-prajm“, u sklopu je projekta „Pokreni zelenu turu“ na Zlatiboru i tamo je namenjen ljudima koji su raspoloženi za aktivan odmor. Sa električnim biciklom može da se pređe 100 kilometara na struju, a, naravno, uvek može da se koristi na „sopstveni pogon“. Za jedno punjenje baterije potrebno je izdvojiti samo desetak dinara, koliko košta struja za punjenje - kaže za 24sedam Zorana Đorić iz „Vozim na struju“.

Oni kojima je i električni bicikl „samo bicikl“, i voleli bi da ipak uživaju u „pravoj" vožnji na struju, moraju da za to, još uvek, spreme relativno velik iznos. Ali sada već može da se kupi i polovni automobil.

- Cena je još uvek visoka u odnosu na ono na šta smo navikli kod standardnih automobila, ali će ona padati kako budu jeftinije baterije. Cene polovnih vozila su od 15.000 evra pa naviše, a novih od 18.000, plus PDV. Naravno, uvek postoji mogućnost državne subvencije od 5.000 evra za vozila koja su potpuno na struju – napominje Đorićeva.

Cena je i dalje pozamašna, ali jednom kada se dokopate vozila na struju, troškovi postaju smešno mali.

- Od besplatne vožnje, ako punite na nekom od javnih punjača, do punjenja kod kuće, koje košta od 30 do 120 dinara za vožnju od 100 kilometara. S ovim cenama goriva koje rapidno idu naviše, to je svakako prijatno osveženje – ističe naša sagovornica.

A osveženje je svakako najveće za kompanije koje se odluče da svoju gradsku dostavu prebace na struju.

Njima je dnevni trošak od 120 dinara po vozilu praktično „vožnja na vazduh“, pa ima računice da se u startu da nešto više novca za vozilo, za koje se uz dobijanje subvencije ne plaća ni PDV.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike