Da li ima tržišta za „tesla“ automobile u Srbiji: Interesovanje je veliko, ali… (FOTO/VIDEO)

08.06.2022

05:35

0

Svi električni automobili su skuplji od klasičnih, a „tesla“ u tome prednjači, pa je 24sedam pitao prvog uvoznika ima li kupaca u Srbiji

Da li ima tržišta za „tesla“ automobile u Srbiji: Interesovanje je veliko, ali… (FOTO/VIDEO)
IMG_20220602_112745 - Copyright 24sedam/Georgi Mitev Šantek

Sinonim za električne automobile i svojevrsni stvaralac tržišta vozila na struju u celom svetu, američka fabrika "Tesla“ ima poklonike i u Srbiji. Da li su to samo entuzijasti ili ima i pravih kupaca, 24sedam je na nedavno završenom Sajmu korišćenih vozila razgovarao sa jednim od uvoznika ovog brenda, predstavnicima kompanije "Balkan Pan“ iz Pančeva.

- Interesovanje u Srbiji za „tesle“ je veoma veliko i mi mislimo da će biti sve veće. Električni automobili su generalno i dalje skupi, a „Tesla“ svuda drži jake cene, pa i to treba imati u vidu kada govorimo o broju prodatih vozila – kaže za 24sedam Zoran Jevtić, vlasnik auto-kuće „Balkan Pan“ iz Pančeva, prvog uvoznika američkog proizvođača u Srbiji.

Oni su se nedavno odlučili da uvoze "tesle“, a tržište je pokazalo da nisu pogrešili. Od početka godine ova firma je prodala 17 automobila ove marke, a kupce su dobila i tri primerka koja su se našla na Sajmu korišćenih vozila.

Cena jeste problem, ali još više...

- Hteli smo da budemo prvi na tržištu za koje mislimo da je perspektivno, jer mnogi ovde žele da od električnih automobila voze baš „teslu“. Ima tu i mlađih i starijih, svi žele da vide, sednu, probaju… Cene jesu problem, ali ovde na Sajmu je odmah prvog dana prodat „model 3“, koji je za osam meseci prešao 10.000 kilometara i čija je cena bila 55.000 evra – objašnjava Jevtić.

Tržište električnih automobila u Srbiji generalno je malo i godišnje se registruje samo pedesetak novih vozila. Kako su ovi automobili skupi i kao polovni, i malo ih ima, nema tu ni onog velikog raskoraka u prodaji kao kod standardnih novih i polovnih automobila. Novih benzinaca i dizelaša se u Srbiji 2021. godine prodalo nešto više od 30.000, a "polovnjaka" u proseku bude 150.000 godišnje.

Malom broju električnih i hibridnih vozila u Srbiji doprinosi to što je mala mreža javnih elektropunjača, pa deo potencijalnih kupaca koji ne žive u kućama ima problem gde bi mogao da napuni baterije.

- Mreža jeste problem, ali i tih punjača ima sve više i to se polako širi. „Tesla“ ima svoje punjače, njih u Srbiju ima na dva mesta u Beogradu, kod „Ikee“ i na još jednom mestu na auto-putu prema Nišu. Ali ovi automobili mogu da koriste i standardne punjače, kao i drugi električni automobili – napominje Jevtić.

Veća i ponuda

U “Balkan Panu“ su uvereni da su električni automobili bliska budućnost i automobilizma u Srbiji, tako da će raditi ne samo na uvoženju većeg kontingenta, već i širenju palete vozila.

- Doteraćemo i modele sa tzv. longrejndž baterijama, sa većim dometom, za koje su malo više zainteresovani naši kupci. U svakom slučaju već ove godine će biti dosta „tesli“ u Srbiji – zaključuje Zoran Jevtić.

„Tesli“ će svakako biti više, jer američki proizvođač je prošle godine prodao 935.950 komada, za čak 87 odsto više nego godinu dana ranije. Prvog kvartala ove godine rast je bio malo manji, 68 odsto više nego za prvi kvartal 2021. godine, ali je to i dalje ogromnih 310.000 komada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike